Tükör
Ingyenebéd

(Budapesti tudósítónktól)

A közelmúltban kezdett el kampányolni a Párbeszéd nevű párt az alapjövedelem ötletével. Ennek lényege az, hogy a magyar állampolgárok részesülnek az állam által összegyűjtött javakból, így családi állapottól, kortól és ilyen-olyan ügyektől függően bizonyos pénzt kapnak minden hónapban. A Párbeszéd szerint azért, mert megérdemlik. Ebből a pénzből nem lehetne megélni, százezer forintról van szó maximálisan, de elméletük szerint ez sokat segítene a nagyon alacsony fizetésűeknek. Persze az ötlet cseppet sem új és nem is ők találták ki. Ez egy régi toposz, amelynél populistább ötlet nem is létezik. Adjunk pénzt a szegényeknek, vagyis mindenkinek, aki e szép hazában él, mert van elég, csak a kormány nem akarja ezt megosztani a néppel, maga akarja azt felhalmozni saját céljaira, s odaadni a „haveroknak”. Ez áll az összes ellenzéki párt összes kampányüzenetében. Mert ugye a korrupcióval mindig lehet kampányolni, vagyis azt mondani, a jelenlegi kormány ellopja a pénzt, mi pedig becsületes emberek vagyunk, s a sok-sok pénzt odaadjuk a rászorulóknak. Néhány szavazatot ez is hozhat, ha sikerül elterjeszteni a kezdeményezést, persze a megvalósítás azért kérdéses.

Olaszországban is ezzel kampányolt az Öt Csillagos Mozgalom, annyira sikeres lett a felvetés, hogy a választást követő hétfőn Dél-Olaszország több nagyvárosában sorok álltak a városházák előtt, követelve a pénzt, amelyet a párt ígért győzelem esetére. Aztán nem vezették be az alapjövedelmet, mert azért az nem úgy működik, hogy hirtelen rászabadítom a bankot a népre. Két okból is kérdéses az ügy. Egyrészt az alapjövedelem természetesen horribilis költséggel járna az államkassza számára, s minden költségvetés úgy áll fel, hogy jó esetben a kiadási és a bevételi oldal ugyanakkora maradjon, itt pedig nem volna bevétel, azaz máshonnan kellene ezt a sok pénzt elvonni. A Párbeszéd itt is roppant elmés, a látványberuházásokat azonnal megvágná, a versenysport támogatását megszüntetné, és persze a korrupt rendszerek felszámolásával lenne elég pénz szerintük az alapjövedelem biztosítására. No persze ehhez szükség volna arra, hogy a Párbeszéd ismerje a gazdálkodás alapjait, ez a minimális támogatottsággal rendelkező párt nem arról híres, hogy komolyan vehető stratégák állnának mögötte, vagy akár egyetlen közgazdász is felszólalna mellettük. De még ha valóban lenne is lehetőség az ötlet megvalósítására, eszmei szempontból teljesen ellentétes azzal, amit ma képvisel a magyar kormány.

Ez pedig a munka alapú gazdaság. A mostani rendszer elve az, hogy a munkáért jár a jövedelem, nem csak azért, hogy valaki él. Tenni kell azért, hogy az ember pénzt kapjon. Magyarországon ma is nagyon sokakban él a kádári nosztalgia olyan szempontból, hogy az állam feladata megoldani mindent, ő teszi be az embert a megfelelő munkahelyre, ellátást biztosít, ha valaki beteg, megépíti az utakat, felújítja a házakat, s minden hónapban viszonylag elfogadható összeget juttat neki, még ha nem is csinált voltaképp semmit. Egyszerűen csak azért, mert él. Ebből az elgondolásból alakult ki a köztisztviselők országa, ahol az állami adminisztráció hatalmas tömegeknek adott munkát, sokkal több embernek, mint amire szükség volt. A cél ugyanis akkor nem a vállalkozókedv fejlesztése volt, épp ellenkezőleg, annak visszaszorítása. Az ugráló-ötletelő vállalkozók mindig csak bajt csinálnak, erre az állam a legjobb, a nagyon lassan mozduló ipari mamutok, amelyek a minisztertanács döntését követően lépnek néhány év alatt valamerre. De ma már 2020 van, s Magyarország nem teheti meg azt, hogy ne harcoljon minden téren a fejlődés érdekében. Ezért is épülnek a versenysport számára pályák, ugyanis az üzlet, mégpedig rendkívül jó üzlet, ahol van is keresnivalónk. A foci ugyanis nem csak kétszer 11 rohangáló férfi egy zöld gyepen, hanem milliárdos biznisz, a szórakoztatóipar része. A látványberuházások ugyancsak emelik az ország elismertségét, a lakosság is szívesebben jár a megújult Városligetben, mint a soha nem változó, a nyolcvanas évek elejét idéző bódék szegélyezte közparkban. Pénzbe kerül a fejlesztése, s ez a pénz fialni fog, mert ez így történik mindig.

Ha viszont az alapjövedelmet megkapja az ember, akkor a tapasztalat azt mutatja, sokan egyszerűen abból a pénzből akarnak majd megélni, s inkább összehúzzák a nadrágszíjat. Semmi se fogja hajtani őket arra, hogy megkeressék a megfelelő munkahelyet, hiszen ott a havi százezres fix, az nem sok, de a gyerekekkel együtt azért ez 250 ezer forint is lehet, vagy több, abból pedig azért el lehet éldegélni munka nélkül is. A Párbeszéd pedig olyan modern, mint az MSZMP 1983-ban, csak ma már létezik internet.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Lale
2020. OKTÓBER 22. [ 19:27 ]

Megpróbálom ábrázolni hátha egyszer megértik.Az EU pénzeket pályázaton lehet elnyerni.A pályáztató felméri a pályázatok megtérülését és úgy osztják a hiteleket.EZ A PÉNZ MÁSRA NEM HASZNÁLHATÓ FEL!A kiosztáskor egyikük se számolt a későbbi negatív eseményekkel.És jönne az együgyűek, a pályázót szidják, apályáztatót istenítik mivel csak az orrukig látnak.Látható szándékuk az uszítás.


istván
2020. OKTÓBER 22. [ 13:26 ]

Lazio, a "gyárak, kórházak,utak" nem csak a vállalkozók érdekét szolgálja. Az élvezné a társadalom támogatást. Hogy az egészségügyben jobb lett volna időben befektetni, akkor talán nem kellene rettegni, hogy nem tud megküzdeni a járvánnyal. Az orvosok béremelése már rég ráégett a kormány körmére. Eddig is orvoshiány volt, de a mostani helyzetben ez magasabb árat követel, amit emberéletben, általános egészségromlásban fizetünk. Abba kéne hagyni a "mindenáron" fényezést, nem érzi úgy?


Lazio
2020. OKTÓBER 22. [ 10:38 ]

A gyárak, kórházak,utak is is sokat elnyelnek, az is milliárdos üzlet a vállalkozónak. Ezt az eszmecserét lehetne a végtelenségig folytatni, úgymond győztes nélkül. Örültem a beszélgetésnek.


Érett Ifjú
2020. OKTÓBER 21. [ 20:14 ]

Lazio, a lánc ott szakad meg hogy ''jól megy a sportnak". Ha ezen a pénzen (tudom demagógiának tartja) gyárat építenek, kórházat újítanak fel vagy utat építenek, abból van haszna a nemzetnek. Ha végigmegy a 47-es úton Hódmezővásárhelytől Debrecenig, látni fogja, hogy lenne hova tenni azt a sok száz milliárdot, amiket a csillogó sportarénák elnyelnek. No ez lenne igazán jó üzlet a nemzetnek.


Lazio
2020. OKTÓBER 21. [ 8:45 ]

Mint ahogy Ön említette, milliárdos üzlet az építőknek. Az építkezéseket tudtommal még nem robotok végzik, hanem hús-vér emberek és ezáltal megélhetést biztosít számos családnak. Nem utolsósorban a sportot kísérő számos gazdasági ágazat szerepe, ami ha jól megy a sportnak, akkor jó a gazdaságnak is. Összegezve igenis milliárdos üzlet a nemzetnek is.


Érett Ifjú
2020. OKTÓBER 20. [ 20:53 ]

Lazio, ifjúságom fokmérője a lelkem állapota, érettségemé pedig - ami a 60 évbe belefért. Ha írna valami konkrét érvet, amivel cáfolja előző hozzászólásomat, nagyra értékelném. Az nélkül csak szereplési vágyát éli ki.


Lazio
2020. OKTÓBER 20. [ 9:11 ]

Ifjú nem tudom, hogy mennyire vagy, de éretlen, az biztos.


Érett Ifjú
2020. OKTÓBER 19. [ 21:03 ]

A szerző igencsak mellélőtt. Az elmúlt évtizedek magyar fociját milliárdos üzletnek nevezni igencsak elvakult dolog. Azaz, igen, ez milliárdos üzlet az építőknek, de a nemzetnek, aligha. Ezzel csak a Párbeszéd malmára hajtja a vizet.


Baráti tűz Brüsszelből - illusztráció
2020. DECEMBER 3.
[ 16:10 ]
Advent - illusztráció
2020. NOVEMBER 29.
[ 8:59 ]
A Magyar Állandó Értekezlet száz évvel a trianoni békediktátum után, a nemzeti összetartozás évében, 2020. november 26-i, XIX. ülésén a következő zárónyilatkozatot fogadja el: Nincs a világnak egyetlen nemzete sem, amely kibírta volna azt a száz évet, amely mögöttünk, magyarok mögött áll. Bebizonyítottuk, hogy...
2020. NOVEMBER 26.
[ 12:54 ]
Ez pedig nem csak jót jelent, főleg akkor nem, ha az említett képviselő politikai céllal teljesen mást mond, mint amit a szíve mélyén érez. Mert a pártfegyelem fontos dolog, együtt kell dolgozni, ha sikert akarunk elérni, és a jó alaposan átgondolt stratégiát tartani kell, még ha egyes személyek másként is éreznek. Az...
2020. NOVEMBER 25.
[ 15:32 ]
"Ha a szabadságunkat meg akarjuk őrizni, Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak" - írta Orbán Viktor miniszterelnök Soros György napokban közzétett cikkére adott, a miniszterelnok.hu oldalon szerdán megjelent válaszában. A kormányfő írását azzal kezdte, sokan úgy vélik, egy miniszterelnöknek nem szabad...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:52 ]
Beolvasás folyamatban