Tükör
Emelkednek az árak, de az áruforgalom is: Leginkább a gyümölcsök, a hús és a dohány drágult meg

Az árak változnak, az inflációs ráta emelkedik, de növekszik a kiskereskedelmi áruforgalom is, így lehetne a legrövidebben megfogalmazni, hogy milyen helyzetben vannak a szerbiai vásárlók.

A járványügyi helyzet és az óvintézkedések ellenére, a vásárlói szokások nem sokat változtak az idei év első felében, a tavalyi időarányoshoz viszonyítva. Annyi a különbség, hogy egyes termékek árai emelkedtek, illetve csökkentek. Ez derül ki a hivatalos statisztikákból.

Mit vásárolunk leginkább?

A Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) legfrissebb adatai szerint a kiskereskedelmi áruforgalomban, az idei év első felében a következő eredmények születtek: „A 2019-es év átlagát figyelembe véve, áprilisban jelentősen visszaesett a forgalom, a következő két hónapban már jobbak voltak az eredmények. Mégis, az idei év első felében hosszú távon növekedés figyelhető meg, amely meghaladta a tavalyi átlagot is. A folyó árak 4,9 százalékkal, az állandó árak pedig 5,6 százalékkal emelkedtek”.

„2020 második negyedévében, valamint az az előttiben, leginkább az élelmiszeripari termékek és az alkoholos italok voltak a legkeresettebbek (38 százalék), majd az üzemanyag (14,1 százalék), illetve a nem élelmiszeripari termékek. Ezek után következtek a háztartási szerek, az egészségügyi- és kozmetikai termékek, a dohány, az információs és kommunikációs eszközök, míg a kultúrához és a rekreációhoz kötődő termékek a lista legvégén találhatóak”.

Az árak alakulása

Ha megfigyeljük, hogy hogyan alakultak az árak hónapról hónapra, és összehasonlítjuk őket az előző évi időarányossal, akkor az RZS adataiból kiderül, hogy az infláció éves rátája az év elején a legmagasabb, januárban 2 százalékos volt. Egészen áprilisig csökkenő tendenciát mutatott, akkor ugyanis 0,6 százalékos volt, majd ismét növekedni kezdett, és júniusban már elérte az 1,6 százalékot. A legnagyobb mértékben az élelmiszerek, az üdítők és dohányáru, valamint a lakhatási költségek, a víz, az áram, a gáz és más üzemanyagok ára növekedett.

A második negyedévben az élelmiszerek teljes árában a zöldségek ára volt az egyetlen deflációs elem, az árcsökkenés legnagyobb részét a burgonya, a hagyma és a káposzta árának csökkenése tette ki. Másrészt a gyümölcsárak növekedése maradt a leginkább inflációs elem. Az alma, a citrom és a narancs volt a legnagyobb hatással a gyümölcsárak növekedésére. Ezenkívül a sertéshús drágult, majd a szárított, füstölt, sózott és más típusú húsok, kivéve a marhahúst, amelynek csökkent az ára. Ehhez hozzá kell adni a dohány árának emelkedését is, amely 7,3 százalékot tett ki.

Mit hoz a harmadik negyedév?

A kiskereskedelmi áruforgalomban, az RZS előrejelzése szerint, az idei év első három negyedévében együttesen 5 százalékos lesz a növekedés a tavalyi időarányoshoz viszonyítva. Ezzel együtt nő az infláció is, a harmadik negyedévben akár 1,8 százalékos is lehet a növekedés, míg a negyedikben 2,8 százalékos. (B92)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Baráti tűz Brüsszelből - illusztráció
2020. DECEMBER 3.
[ 16:10 ]
Advent - illusztráció
2020. NOVEMBER 29.
[ 8:59 ]
A Magyar Állandó Értekezlet száz évvel a trianoni békediktátum után, a nemzeti összetartozás évében, 2020. november 26-i, XIX. ülésén a következő zárónyilatkozatot fogadja el: Nincs a világnak egyetlen nemzete sem, amely kibírta volna azt a száz évet, amely mögöttünk, magyarok mögött áll. Bebizonyítottuk, hogy...
2020. NOVEMBER 26.
[ 12:54 ]
Ez pedig nem csak jót jelent, főleg akkor nem, ha az említett képviselő politikai céllal teljesen mást mond, mint amit a szíve mélyén érez. Mert a pártfegyelem fontos dolog, együtt kell dolgozni, ha sikert akarunk elérni, és a jó alaposan átgondolt stratégiát tartani kell, még ha egyes személyek másként is éreznek. Az...
2020. NOVEMBER 25.
[ 15:32 ]
"Ha a szabadságunkat meg akarjuk őrizni, Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak" - írta Orbán Viktor miniszterelnök Soros György napokban közzétett cikkére adott, a miniszterelnok.hu oldalon szerdán megjelent válaszában. A kormányfő írását azzal kezdte, sokan úgy vélik, egy miniszterelnöknek nem szabad...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:52 ]
Beolvasás folyamatban