Tükör
Elemző: Nemzeti egységkormány Belgrádban
Dačić nagy meglepetés, Šapić pedig nagy lehetőséget kapott

Az elemző szerint nagy meglepetés az, hogy Ivica Dačić lesz a parlament elnöke, de véleménye szerint ez még jó is lehet, hiszen a szocialisták vezetője komoly politikai múlttal rendelkezik.

A leendő kormány összetételének kialakításakor az elsődleges cél nem az volt, hogy az SNS, és annak vezetője megmutassa pártfölényét, hanem hogy az összes parlamenti párt egyesüljön a politikai és gazdasági problémák, valamint a koronavírus-járvány okozta gondok megoldása érdekében, értékelte Dejan Vuk Stanković elemző, miután Aleksandar Vučić államfő közölte, hogy az SPAS és az SPS is helyet kap a kormányban.

Stanković szerint első ránézésre váratlan, hogy ilyen összetételű lesz az új kormány, de ennek meghatározott politikai üzenete is van.

„A kormány politikai összetétele olyan, hogy egységkormányunk lesz, egy nemzeti megállapodás alapú kormány, egy olyan kormány, amelynek ki kell húznia az országot a koronavírus okozta válságból, és a lehető legnagyobb mértékben meg kell védeni az ország érdekeit Koszovó kérdésében”, mondta Stanković.

Számára meglepetés az, hogy Ivica Dačić lesz a parlament elnöke, de véleménye szerint ez még jó is lehet, hiszen a szocialisták vezetője komoly politikai múlttal rendelkezik.

„Valahol érvényesülnie kell. Az SNS elsöprő győzelmet aratott a választásokon, és egy erős minisztériumot nem kaphat meg egykönnyen egy sokkal gyengébbnek számító koalíciós partner”, nyilatkozta Stanković a Tanjugnak, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnökségi ülése után.

Aleksandar Šapićról szólva Stanković elmondta, hogy politikailag korrekt módon és felelősségteljesen járt el, amikor támogatta a kormány néhány fontosabb célkitűzését, de közben nem vesztette el indentitását, és alkalmat kapott arra, hogy megmutassa mire képes és mit tud.

„Ez egy nemzeti egységkormány, amely rendhagyó politikai megoldásnak tűnik, amelyre szükség is van egy ilyen rendkívüli helyzetben, mint amilyenben most vagyunk. A kormányösszetétel meghatározásának logikája a felhalmozódott problémák megoldásának politikája, de mindenekelőtt a társadalmi-gazdasági és egészségügyi problémák megoldása”, közölte az elemző.

A kormány prioritása szembenézni a gazdasági válsággal, a koronavírus okozta válsággal és a korrupcióval, de meg kell teremtenie az előfeltételeket a stabil és fenntartható gazdasági fejlődéshez, véli Stanković és hozzátette: úgy tűnik, ez az EU-tól érkező javaslatok közvetlen következménye, mert a prioritások közül az egyik a bűnözés és a korrupció elleni harc.

„Ez kulcskérdés az ország jogállamiságának kiépítésében, és amit muszáj megtennünk nem Brüsszel, hanem saját magunk miatt, és jó az, hogy erre egyfajta kihívásként tekint a szerb elnök és a leendő kormány is”, mondta Stanković.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Baráti tűz Brüsszelből - illusztráció
2020. DECEMBER 3.
[ 16:10 ]
Advent - illusztráció
2020. NOVEMBER 29.
[ 8:59 ]
A Magyar Állandó Értekezlet száz évvel a trianoni békediktátum után, a nemzeti összetartozás évében, 2020. november 26-i, XIX. ülésén a következő zárónyilatkozatot fogadja el: Nincs a világnak egyetlen nemzete sem, amely kibírta volna azt a száz évet, amely mögöttünk, magyarok mögött áll. Bebizonyítottuk, hogy...
2020. NOVEMBER 26.
[ 12:54 ]
Ez pedig nem csak jót jelent, főleg akkor nem, ha az említett képviselő politikai céllal teljesen mást mond, mint amit a szíve mélyén érez. Mert a pártfegyelem fontos dolog, együtt kell dolgozni, ha sikert akarunk elérni, és a jó alaposan átgondolt stratégiát tartani kell, még ha egyes személyek másként is éreznek. Az...
2020. NOVEMBER 25.
[ 15:32 ]
"Ha a szabadságunkat meg akarjuk őrizni, Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak" - írta Orbán Viktor miniszterelnök Soros György napokban közzétett cikkére adott, a miniszterelnok.hu oldalon szerdán megjelent válaszában. A kormányfő írását azzal kezdte, sokan úgy vélik, egy miniszterelnöknek nem szabad...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:52 ]
Beolvasás folyamatban