Tükör
Érdekek hálózata

(Budapesti tudósítónktól)

Betűméret:             

Nagyon hevessé vált az Egyesült Államokban az elnökválasztási kampány, s nem csak Philadelphiában ég a város egy újabb fekete fiatal lelövése miatt, de még Gyurcsány Ferenc is felszólalt ebben a fontos kérdésben. Fizetett hirdetést lehet olvasni arról, miként is kellene szavazniuk az amerikaiaknak, hogy az nekünk jó legyen, legalábbis Gyurcsány Ferenc szerint. Talán nem lövöm le a poént azzal, ha elárulom, Gyurcsány Joe Biden győzelmét várja. Persze azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök George Bush szobrának felavatásakor kiemelte, szurkolunk Donald Trump győzelméért, nagyon furcsa lett volna, ha nem vázol fel a korábbi kormányfő, egyben a baloldal első számú vezetője egy olyan logikai láncolatot, amely alapján Trump ellenlábasának győzelmét tartja kívánatosnak.

Gyurcsány szerint a következő amerikai elnöknek olyan embernek kell lennie, aki Európában szövetségest lát, a kereskedelmet liberalizálja, s nem védővámokat emel, aki a NATO erősítését célozza, mivel így biztonságosabb és gazdaságilag prosperálóbb lesz Európa, ráadásul azt se tartja jónak, ha a következő elnök mindenféle tirannusokkal parolázik, hanem az emberi jogokat tartja szem előtt. Így aztán Biden a DK elnökének jelöltje. Ezzel a tirannusos kijelentéssel épp Biden egy nagy vihart kavart félmondatára utal egyébként a magyar politikus, aki azt találta mondani, mindenki nézze, mi történik Belaruszban, Lengyelországban vagy Magyarországon, s Trump mindenféle gonosztevőkkel barátkozik. Azaz konkrétan az egyik elnökjelölt, az, amelyik épp nincs kormányon igyekezett a saját kampánya során úgy érvelni, amellyel megsértette Magyarországot, az ugyancsak ellenzékben levő Gyurcsány pedig felhasználja ezt saját önreklámozására. Mert a leírt logikai érvkészletben fel tudja használni az általa vallott értékeket, hogy mindenkinek megmutassa, milyen őszinte demokrata ő és barátai. Ami Amerikának jó, az Európának is jó, ami Európának jó, az Magyarországnak jó. Ezért akarja ő Bident elnöknek.

Ha ez így működne, lenne egy jó és egy rossz jelölt, az egyik rosszat akar Amerikának, a másik jót. Persze nem csupán Bidennek és Trumpnak van ilyen mesebeli harca, hanem Európában is mindenkinek, a Gyurcsány-elmélet szerint konkrétan vannak gonoszok és jók, nem is kérdés, hogy ő a jók közé tartozik, s Orbán Viktor a gonoszok közé. Az erősebb Európai Unió jót jelent, a gyengébb rosszat, a nagyobb kereskedelem a jó táborát erősíti, a nagyobb közlekedési volumen az országok között a jók törekvése, az elzárkózás, az önvédelem a rosszak követelése. Azaz ha egy ország azt mondja, a régi NATO és a mai NATO között van bizonyos különbség, és ideje az 1945 óta fennálló rendszert megreformálni, az a rosszak embere. Ha valaki azt mondja, rendben, hogy mi vagyunk a világ legerősebb hatalma, de a nemzetközi szerződések, amelyek a kereskedelmet szabályozzák torzak ránk nézve, és nálunk se kolbászból épülnek a kerítések Baltimore-ban, az szintén a rosszakhoz való tartozást mutatja. Arról pedig aztán ne is említsünk szót, milyen rossz az a politikus, aki szerint ne mászkáljon boldog-boldogtalan keresztül a határokon, mert még a végén csinál valami szörnyűségeset.

Ebben a logikában van valami nagyon bizarr. Amerika azért olyan erős, mert az utolsó tízfilléresért is lehajolt, s azt eltette a zsebébe, s nem élte fel. Amerika célja az, hogy ő erős legyen, ezt pedig csak a többiek rovására tudja megvalósítani. Európa szintén arra törekszik, hogy erős legyen, s azért jött létre az Európai Unió, hogy egységben, unióban a sok kisebb-nagyobb állam jobban tud küzdeni a nagyvilág erőinek versenyében. De míg papíron ez valóban működik, az elegáns és erős Franciaország adja a harci repülőgépet és a libamájat, Németország az autókat és a sört, Magyarország pedig ennek megfelelően nem ad libamájat, mert azt lestoppolták a franciák, bort se, mert azt is, meg a spanyolok és az olaszok, de adhat Bűvös kockát és pulit. Ez pedig mindenkinek jó, egy nagy, félmilliárdos család vagyunk itt Európában, és senki se akar többet annál, mint amit neki a végzet juttatott. A papírból fejünket felemelve viszont azt látjuk, hogy Franciaország atomerőműtől zajcsökkentőig mindent eladnak, remélhetőleg olcsóbban, mint a többiek. S ezzel így van az összes ország, egyik se őrült meg, hogy a többiek kedvéért lemondana a saját érdekeiről. Nincs európai érdek, csak olyan érdekek vannak, amelyeket egyes országok összeurópai érdeknek állítanak be, mert az úgy sokkal jobban hangzik. Ezek általában a németek, de egyes más politikusok is elhiszik, s kampányolnak is vele. Ilyen tipikusan Gyurcsány Ferenc, aki semmiféle uniós reformot nem lát szükségesnek, szerinte kiválóan menne az egész folyamat, ha Orbán Viktor nem akadályozná a fejlődést. Ebből pedig az is kitűnik, hogy ő maga miként viszonyulna a nagyfiúk kéréseihez.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2020. OKTÓBER 31. [ 14:24 ]

A Feri mikor a kormánykeréknél ült, az adóemelés ellen méltatlankodó vállalkozóknak emlékeim szerint olyasmit mondott, hogy ellehet menni... Kár, hogy ebbéli gondolatait nem vonatkoztatja önmagára. Neki is jobb lenne, meg a magyar politikai színtér is örömmel fogadná. Nem csak a jobboldal.


A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban