Tükör
Mit irányoznak elő az új szerbiai járványügyi szabályok?

A szerb parlament elfogadta a lakosság fertőző betegségekkel szembeni védelméről szóló törvény módosítását, az új rendelkezések pedig ma 14 órakor léptek életbe.

Az illetékesek szerint a törvénymódosítás által jobban ellenőrzés alatt lehet tartani a koronavírus-járványt, s megakadályozni a negatív következményeket, írja az Informer.

A törvénymódosítás meghatározza, milyen feltételekkel válhat kötelezővé a koronavírus elleni vakcináció, mit tehetnek a felügyelők és a rendőrök, mit kell betartanunk karanténban vagy izolációban, milyen büntetések várnak a szabályszegőkre, valamint az egészségügyi miniszter hatáskörét is.

Kötelező vakcináció

Az egyik legfontosabb módosítás a törvény 33. szakaszában történt, s magában foglalja a rendkívüli immunizáció bevezetésének lehetőségét. A törvény hatálybalépésének napján a védőoltás beadása ajánlottá vagy kötelezővé válhat. Az egészségügyi miniszter rendeli el, az Egészségügyi Világszervezet ajánlásaival összhangban, a Szerbiai Közegészségügyi Intézet javaslatára, valamint a fertőző betegségek köztársasági szakbizottságának jóváhagyásával.

Új büntetések

Azok a természetes személyek, akik nem tartják be az otthoni izolációt vagy a házi karantént, valamint akik járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt területről érkeztek, s nem jelentették az illetékes szerveknek érkezésüket, 50 ezer és 150 ezer dinár közötti pénzbírságot kaphatnak. Ugyanez érvényes azokra is, akik nem az egészségügyi felügyelő végzése szerint járnak el.

A polgárok 5000 dináros bírságot kaphatnak, ha nem tartják be a személyes védelmi intézkedéseket. A jogi személyekre a járványügyi intézkedések elmulasztásáért 150 ezertől 300 ezer dinárig terjedő büntetést szabhatnak ki.

Ezentúl az egészségügyi felügyelőkön kívül a kommunális felügyelőség és a kommunális rendőrség is ellenőrzi az intézkedések betartását. Többek között szabálysértési meghagyást írhatnak.

A kommunális rendőrség elrendelheti a szabályszegő létesítmények kiürítését, valamint legfeljebb 72 órára, a szabálytalanságok kijavításáig, bezárathatja azokat a létesítményeket, amelyekben nem tartják tiszteletben az intézkedéseket.

Otthoni izoláció és karantén

A törvénymódosítás értelmében azok a fertőzött személyek kerülhetnek otthoni izolációba, akiknek nincsenek vagy csak enyhe tüneteik vannak, így nincs szükségük kórházi kezelésre.

A törvény előirányozza a házi karantént a kontaktszemélyek számára, akik vagy fertőzöttek, vagy felmerül ennek gyanúja.

A házi karanténról szóló végzést az egészségügyi felügyelő hozza meg, az epidemiológus véleménye alapján. A karantén a betegség maximális becsült lappangási időszakának végéig tart.

Házi karanténba küldhetők azok a személyek is, akik járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt területről érkeztek az országba.

A törvénymódosítás értelmében a szerb kormány megtilthatja vagy korlátozhatja a kedvezőtlen járványhelyzettel rendelkező országokból érkező személyek belépését. (Mondo)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Baráti tűz Brüsszelből - illusztráció
2020. DECEMBER 3.
[ 16:10 ]
Megérkezés: ezt jelenti a latin adventus, amit elsősorban a római katolikus liturgiából ismerünk, innen került át a magyar köznyelvbe. Gazdag jelentésrétegekből szőtt szeretetteljes várakozás, melyben méltó módon készíthetjük elő legbensőségesebb családi ünnepünket, a karácsonyt. Az idők során az adventi szokások is...
2020. NOVEMBER 29.
[ 8:59 ]
A Magyar Állandó Értekezlet száz évvel a trianoni békediktátum után, a nemzeti összetartozás évében, 2020. november 26-i, XIX. ülésén a következő zárónyilatkozatot fogadja el: Nincs a világnak egyetlen nemzete sem, amely kibírta volna azt a száz évet, amely mögöttünk, magyarok mögött áll. Bebizonyítottuk, hogy...
2020. NOVEMBER 26.
[ 12:54 ]
Ez pedig nem csak jót jelent, főleg akkor nem, ha az említett képviselő politikai céllal teljesen mást mond, mint amit a szíve mélyén érez. Mert a pártfegyelem fontos dolog, együtt kell dolgozni, ha sikert akarunk elérni, és a jó alaposan átgondolt stratégiát tartani kell, még ha egyes személyek másként is éreznek. Az...
2020. NOVEMBER 25.
[ 15:32 ]
Beolvasás folyamatban