Tükör
Vétó

(Budapesti tudósítónktól)

Magyarország számára a jelenlegi helyzetben nem elfogadható az uniós költségvetés, így a jogával élve jelezte, ha a mostani megszövegezés marad, akkor vétózni fog. Ez pedig amolyan utolsó mentsvár, igen rossz üzenete van, de egyes esetekben nincs kiút, vétózni kell. Mert az EU továbbra is egyenrangú és egyenjogú országok együttműködése, amelyben minden egyes tagállam számára vannak fontos és kevésbé fontos kérdések, s ha valamelyik állam úgy érzi, az ő érdekeit sértik a sarokszámok, a különleges intézkedések vagy a megfogalmazás, akkor jelzi a többieknek, hogy baj van. Ha a többiek erre nem reagálnak, el kell menni a falig, s a szavazáskor felemelni a kezet. Még akkor is, ha ezzel a nagy EU működése ideiglenesen megbénul.

Márpedig most egy olyan cikkely került volna bele a közös megállapodásba, amely egyértelműen politikai nyomásra született a jogállamisági kritériumok tiszteletben tartásáról. Ezt pedig azonnal kardként lehet forgatni, ha nem tartja be valamely állam az abban foglaltakat, akkor nem jut pénzhez. Rettentő egyszerű az elgondolás. De vajon ki az az erkölcscsősz, aki figyelemmel tudja kísérni az egyes államok jogállami működését és ha szükséges, megnyomja a vészcsengőt? Maga az EU, Sargentinistül, Tavaresestül, azaz olyan személyek és testületek mondanák meg, hogy Magyarország jogállam-e vagy sem, akik és amelyek évek, majdnem évtizedek óta azért küzdenek, hogy Magyarország kormányfője ne Orbán Viktor legyen. Nem törődve a magyar lakosság demokratikus döntéseivel, a választásokkal, valamint azzal a nem csekély ténnyel, hogy a magyar gazdaság igenis fejlődik, így pedig az EU is profitál a magyar sikerekből. A baj feltehetően az, hogy a magyar kormányzat nem arra halad, amerre a szépen kiképzett aktivisták és politikusok szeretnék, így érdekeiket sértik Budapest manőverei. Ezért becsomagolják a támadást egy jogféltő köntösbe, amelyet Magyarország csakis úgy tud kivédeni, hogy vétózik. Ezt a vétót pedig úgy lehet tálalni a sajtóban, mint akadékoskodást, attól az államtól, amely fél a jogállamiság vizsgálatától.

A hercehurca már olyan régi, hogy az egykori nagy támadók egy része el is hagyta mára a politikát, s Magyarország még mindig nem omlott össze és nem kezdődtek nyilvános akasztások. Az EU alapvetően kompromisszumokra épül, de úgy, hogy a nyugati államoknak nagyobb esélye legyen, hiszen ezt azért ők találták ki, és úgy igazán sikeres a közösség, ha nem vétózik senki és nem akadékoskodik senki. Főleg nem egy „új” tag, a szegény keleti rokonok közül. A szintén kiválóan trenírozott egykori MSZP-kormány nem is csinált ilyesmit, imádta nézni a csillogó brüsszeli és strasbourgi üléstermeket, s elfelejtette, hogy egy ország vezetésével bízta meg a nép. Azaz amikor kellett, bólintott, és az egészet jótékonyan belepte az uniós közös akarat máza. Pedig már akkor is az lett volna a feladat, hogy magyar érdekek szolgálata céljából az utolsó eurócentet is kicsiholjuk a közös kasszából, bármi áron. De ezt nehéz csinálni, főleg úgy, hogy egy nagyon aktív és jogszerűen eljáró kormány folyamatos támadás alatt áll, s biztosan nem lesz vége a harcnak, amíg az érdekek ilyen látványosan ütköznek. Ezt a Fidesz-kormány vállalta, s ez a vétó is ennek a része.

Vétózni senki se akar, mert Magyarország is szükségesnek látja az uniós költségvetés megalkotását. Elemi érdekünk a megszavazása, hogy induljanak a fejlesztések, lehívhatóak legyenek a célzott összegek, a koronavírusba ragadt EU képes legyen a fejlesztési csomag segítségével levegőt venni. Ezért aztán az aduász magyar kézben van, hiszen minden ország tudja, hogy Budapest nem mellébeszél, hanem megbéníthatja a büdzsé elfogadását, hacsak nincs valami kompromisszumos javaslata a többieknek. Persze ehhez Lengyelországnak is lenne egy-két szava, és az se valószínű, hogy Varsó csak azért folyamodott az obstrukcióhoz, mert egykor közös királyunk volt. Ez nem egy romantikus mese a lengyel s magyar jó barátokról, Lengyelország ugyanolyan aktív és önmagában bízó politikát folytat, mint Magyarország, s úgy jutott erre a döntésre, hogy ezerszer meghányta-vetette a kérdést, s feltehetően beszélt a magyar kormánnyal is.

Az EU régóta szeretne egy csendes és simulékony Magyarországot, valamint egy óriási piacát ingyen átadó Lengyelországot. Egyik se tűnik valószínűnek. A két országot kizárni nem lehet, hiszen ezzel olyan őrületes üzletek esnének kútba, mint a magyarországi autógyártás, nem beszélve arról, hogy nem feltétlenül azok vannak többségben, akik rettentő hangosan kiabálnak. Azaz jön a kompromisszum, feltehetően magyar sikerrel a végén.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2020. NOVEMBER 23. [ 19:51 ]

Mozsori Sándor, dehogy egy melléütött betű...: "készülödik"-készülődik; "betüt"-betűt; "iro helyet"-író helyett; "keresnije"-keresnie; "igy"-így; "anyaföldi "(?)-anyanyelvi; "forditás"-fordítás; "Istvának"-Istvánnak; "keritésmögöti"-kerítésmögötti; Ismétlem Sándor, nem csak a magyar nyelv ismerete a megkérdőjelezhető, és nem is csak a helyesírása.


Lale
2020. NOVEMBER 23. [ 19:44 ]

Mozsori úr tanuljon meg először helyesen írni, majd azután szellemeskedjen. Így a saját oldalát járatja le!


Sándor a mozsori
2020. NOVEMBER 23. [ 18:06 ]

István véleményének kiegészitése: Mozsori Sándor, kapja össze magát mert István olvasásra készülödik, írjon már tehát egy értelmes mondatot hogy azt István is tudja olvasni mert ha talál egy melléütött betüt (iro helyet iri-t) lát, rögtön keresnije kell a Google fordítót, de ott csak a tungúz nyelvig jut, igy az anyaföldi magyarra forditás sikertelen mard. Így, Istvának a keritésmögöti magyar nyelv ismerete megkérdőjelezhető marad.


istván
2020. NOVEMBER 22. [ 18:03 ]

Mozsori Sándor, kapja össze magát, írjon már egy értelmes mondatot, ha nem csak szórakoztatás a szándéka. Olyan a szövege, mintha tungúz nyelven írta volna, -ha egyáltalán van ilyen,- és a Google fordítóval fordította volna magyarra. Így nem csak a magyar nyelv ismerete a megkérdőjelezhető.


Sándor a mozsori
2020. NOVEMBER 22. [ 16:53 ]

olvasó, a kormánypártiak mindég ketesben járnak a választásokra, az egyik az iri a másik viszont az ólvaso, már hogy ne legyen idejében megszervezve?


istván
2020. NOVEMBER 20. [ 18:10 ]

Nagy Bata Károly őszinteségi rohama felér egy őszödi Gyurcsány beszéddel: "Ahhoz képest, hogy a (z)Orbán mindent is! ellopott, elég jól "gatyába rázták" az eladósított, lezüllesztett, kifosztott országot."-Ez a burkolt beismerés nem volt szép egy izzig-vérig rajongótól ...- Viszont a "gatyába-rázás" most épp egy 2,5 milliárd Euró hitel felvételét is jelenti, amit Orbán sikerként ad elő a rajongó táborának ... A "furkósbot" mellett bumeráng van a zsákban, könnyen mellényúlhat Orbán...


olvasó
2020. NOVEMBER 20. [ 17:21 ]

Sándor, nincsenek még itt a választások, nem kell annyira begerjedni!


Nagy Bata Károly
2020. NOVEMBER 19. [ 22:14 ]

"A mozsori" szózuhataga értelmetlen, követhetetlen, zagyva! Annyi kiszűrhető, hogy a (z)Orbán lop(!!!), takarodjon! . . . Ahhoz képest, hogy a (z)Orbán mindent is! ellopott, elég jól "gatyába rázták" az eladósított, lezüllesztett, kifosztott országot. Józan ésszel fölfoghatatlan a hazát (el)áruló úgynevezett ellenzék, és annak támogatói észjárása, eszement "gondolkodása"! De tényleg!


Sándor a mozsori
2020. NOVEMBER 19. [ 20:48 ]

Író irásának kiegészitése:..... Van egy jobb ötletem, költözzön az Országgyűlés Brüsszelbe, vegye át a vezetést. Akkor újból virágozni fog a gyom, Európában.


Sándor a mozsori
2020. NOVEMBER 19. [ 20:39 ]

Nagy Bata Károly véleményének kiegészitése:..... Jó lenne, azt hiszem, előbb megszövegezni, mi minden tartozik a magyarország alkotmányában a "jogállamiság" fogalma alat - aztán jöhet a már lezajlot vizsgálódás, és a büntetés, ami most készül, az majd biztosan jönni fog! Ez lenne a helyes sorrend.


Sándor a mozsori
2020. NOVEMBER 19. [ 20:27 ]

Nagy Bata Károly véleményének kiegészitése: Nem öszintén Sajnálom, hogy így történt, de így nem kellett volna történnie! Helyesen döntött a magyar kormány hogy megszabaduljon az EU pénzektöl. Ki kell venni a "furkósbotot" a "fényes" nyugati államok kezéből és a Magyarország igazságszolgáltatását még jobban megmüvelni. A "jogállamiság" címszó alá nem lehet bármit belegyömöszölni, mert büntetni kell mind azokat az EU államokatt, amelyek nem hallgatnak miránk, okosokra.


Érett Ifjú
2020. NOVEMBER 19. [ 19:23 ]

író, ez egy jó ötlet, csakhogy ahhoz meg kellene szerezni a többséget az úniós választásokon is. Mivel ez nem jött be, szerintem ki kell lépni, hagy rohadjon meg az Unió nélkülünk, ha már nem akarják elfogadni az általunk kínált szép világot. Majd meglátja az Audi, ha Szerbiába, Montenegróba vagy Macedóniába kell költöztetnie győri gyárát, stb. Szarkazmust félre téve, azt hiszem ez volt Orbán legnagyobb baklövése, csakhogy ennek a levét a magyar nép issza meg.


író
2020. NOVEMBER 19. [ 0:40 ]

Van egy jobb ötletem: költözzön az Országgyűlés Brüsszelbe, vegye át a vezetést. Akkor újból virágozni fog Európa.


Nagy Bata Károly
2020. NOVEMBER 18. [ 16:35 ]

Sajnálom, hogy így történt, de így kellett történnie! Helyesen döntött a magyar kormány. Ki kell venni a "furkósbotot" a "fényes" nyugati államok kezéből. A jogállamiság címszó alá bármit be lehet gyömöszölni, és büntetni azt az államot, amelyik nem hallgat ránk, okosokra. Jó lenne, azt hiszem, előbb megszövegezni, mi minden tartozik a "jogállamiság" fogalma alá - aztán jöhet a vizsgálódás, büntetés! Ez lenne a helyes sorrend.


Baráti tűz Brüsszelből - illusztráció
2020. DECEMBER 3.
[ 16:10 ]
Advent - illusztráció
2020. NOVEMBER 29.
[ 8:59 ]
A Magyar Állandó Értekezlet száz évvel a trianoni békediktátum után, a nemzeti összetartozás évében, 2020. november 26-i, XIX. ülésén a következő zárónyilatkozatot fogadja el: Nincs a világnak egyetlen nemzete sem, amely kibírta volna azt a száz évet, amely mögöttünk, magyarok mögött áll. Bebizonyítottuk, hogy...
2020. NOVEMBER 26.
[ 12:54 ]
Ez pedig nem csak jót jelent, főleg akkor nem, ha az említett képviselő politikai céllal teljesen mást mond, mint amit a szíve mélyén érez. Mert a pártfegyelem fontos dolog, együtt kell dolgozni, ha sikert akarunk elérni, és a jó alaposan átgondolt stratégiát tartani kell, még ha egyes személyek másként is éreznek. Az...
2020. NOVEMBER 25.
[ 15:32 ]
"Ha a szabadságunkat meg akarjuk őrizni, Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak" - írta Orbán Viktor miniszterelnök Soros György napokban közzétett cikkére adott, a miniszterelnok.hu oldalon szerdán megjelent válaszában. A kormányfő írását azzal kezdte, sokan úgy vélik, egy miniszterelnöknek nem szabad...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:52 ]
Beolvasás folyamatban