Tükör
A felmérések szerint a szerbiaiak többsége visszaállítaná a kötelező sorkatonai szolgálatot

A megkérdezettek 73 százaléka véli úgy, hogy vissza kellene állítani a kötelező sorkatonai szolgálatot a fiatalok fegyelmezése és a hagyományok miatt is, derült ki a polgárok biztonsággal kapcsolatos álláspontjait vizsgáló felmérésből, amelynek eredményeit ma mutatta be a belgrádi biztonságpolitikai központ.

Az eredmények szerint stabil a polgároknak a biztonsági intézményekbe vetett bizalma, és ismét a szerb hadsereg végzett az első helyen, amely a polgárok 65 százalékának bizalmát élvezi. A megkérdezettek szerint a katonaságban a legalacsonyabb a korrupció, mondta Marija Ignjatović, a felmérést végző központ munkatársa és hozzátette: a polgárok hisznek abban, hogy a hadsereg meg tudja védeni az országot.

Stabil a rendőrségbe vetett bizalom is, ugyanakkor a polgárok több mint 70 százaléka véli, hogy a rendőrség korrupt, és védi a politikusokat, a pénzmágnásokat, és azokat a bűnözőket, akik kapcsolatba hozhatóak a politikusokkal.

A biztonság fenyegetettsége belülről érkezik a polgárok szerint, 73 százalékuk szerint fenyegetést jelent a „fehér pestis‟, 69 százalékuk szerint a kábítószerkereskedelem, a legnagyobb külső fenyegetést pedig a migránsok jelentik a megkérdezettek 20 százaléka szerint.

Arra a kérdésre, hogy mibe kellene beruházni, a polgárok az első helyre az egészségügyet tették a koronavírus-járvány miatt, majd a fegyverbeszerzés következik, illetve a környezetszennyezés csökkentése, a katonák és a rendőrök béreinek az emelése, valamint az árvízvédelem.

Marija Pavlović, a felmérés egyik készítője szerint a szerbiai polgárok biztonságban érzik magukat, elsősorban a saját otthonukban, de nem hiszik azt, hogy az állami szervek hozzájárulnak a biztonságérzetükhöz.

A júliusi tüntetésekkel kapcsolatban a megkérdezettek fele véli, hogy a rendőrség a megfelelő módon reagált, valamint hogy mindenki, aki erőszakos tüntetésen vesz részt, saját magát okolhatja, ha bajba keveredik, akkor is, ha ő maga semmi rosszat sem tett. (FoNet)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kilépni Merkel árnyékából - illusztráció
2021. JANUÁR 19.
[ 13:00 ]
Az FBI egy kiszivárgott jelentése szerint már január 5-én – vagyis a Capitolium ostroma előtti napon – tudtak a hatóságok a megnövekedett biztonsági kockázatról, mégsem tettek semmit. Egy nappal a Capitolium január 6-i ostroma előtt a Szövetségi Nyomozó Iroda (Federal Bureau of Investigation – FBI) virginiai...
2021. JANUÁR 13.
[ 15:50 ]
Ez a könnyek kora Amerikában. Politikusaink sírnak, bíróink sírnak, kommentátoraink sírnak, a vesztes elnökjelöltek hívei sírnak, a nyertes elnökjelöltek támogatói sírnak. Az amerikaiak imádják elárasztani a világot túlcsorduló érzelmeikkel, győzelmeikről sírva csipognak a Twitteren, újságcikkeket írnak a...
2021. JANUÁR 11.
[ 14:39 ]
Legyünk realisták, induljunk ki a legrosszabb forgatókönyvből. Ha mégsem ez következne be, szívesen osztozunk a tévedés boldogságában. A Covid-19 egyidejű, horizontális tapasztalattá sűrítette emberi civilizációnk törékenységét. A vírus egyben metafora is: ijesztő konkrétságában általánosan mutat rá jelenlegi...
2021. JANUÁR 11.
[ 14:19 ]
Beolvasás folyamatban