Tükör
"Ha a szabadságunkat meg akarjuk őrizni, Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak"
Orbán Viktor válasza Soros György cikkére
Betűméret:             

"Ha a szabadságunkat meg akarjuk őrizni, Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak" - írta Orbán Viktor miniszterelnök Soros György napokban közzétett cikkére adott, a miniszterelnok.hu oldalon szerdán megjelent válaszában.

A kormányfő írását azzal kezdte, sokan úgy vélik, egy miniszterelnöknek nem szabad vitatkoznia Soros Györggyel, mert ő egy gazdasági bűnöző, pénzét spekulációval, embermilliók tönkretételével, nemzetgazdaságok megzsarolásával szerezte. Ahogy a kormányok nem tárgyalhatnak terroristákkal, úgy kormányfők sem vitatkozhatnak gazdasági bűnözőkkel - érvelnek.

Most mégis erre kényszerül - folytatta Orbán Viktor -, mert a magyar származású dollármilliárdos egy hete a Project Syndicate nevű oldalon írt cikkében arra utasította az EU vezetőit, keményen büntessék meg azokat a tagállamokat, amelyek nem akarnak a globális, nyílt társadalom zászlaja alatt egy egységesülő európai birodalomba betagozódni.

A miniszterelnök kifejtette: Európa erejét a történelem folyamán mindig is a nemzetek adták, és minden olyan kísérlet, amely Európát egy birodalom égisze alatt egységesíteni akarta, megbukott. Európa akkor lesz ismét naggyá, ha a nemzetei is újra naggyá lesznek, és ellenállnak mindenféle birodalmi törekvésnek - hangsúlyozta.

Ám ismét nagy erők mozdulnak meg, hogy Európa nemzetei megszűnjenek, és a kontinens egy globális birodalom égisze alatt egyesüljön. "A Soros-hálózat, amely keresztül-kasul átszövi az európai bürokráciát és politikai elitet, évek óta azon dolgozik, hogy Európát bevándorlókontinenssé tegye. Az EU államaira ma a legnagyobb veszélyt a globális nyílt társadalmat hirdető, a nemzeti kereteket felszámolni akaró Soros-hálózat jelenti. A network céljai nyilvánvalóak: a migráció felgyorsításával kevert etnikumú, multikulturális, nyílt társadalmakat létrehozni, a nemzeti döntéshozatalt lebontani és azt a globális elit kezébe adni" - fejtette ki.

Orbán Viktor kijelentette: az EU bajban van, 2008-tól gazdasági krízis, 2015-től migrációs válság, 2020-ban pedig egy pusztító világjárvány érte el. Európa még az előző válságait sem heverte ki, így a koronavírus-járvány hatása még nagyobb gondot okozhat, aminek jelei már mutatkoznak: számos ország államadóssága, munkanélkülisége, gazdasági állapota kritikus szinten van - írta, rámutatva: soha nagyobb szükség nem volt az európai szolidaritásra.

"A magát filantrópnak nevező spekuláns" - folytatta - egyik válság idején sem az európai emberek érdekeit nézte, a saját haszna szerint cselekedett. A gazdasági válság idején a forint és a legnagyobb magyar bank ellen intézett támadást, a migránsválság idejéről emlékezetes maradt a bevándorlók betelepítésének felgyorsítására, szétosztására, finanszírozására kidolgozott terve, most pedig az egymás melletti szolidaritás helyett az egymás büntetésére vonatkozó javaslata - sorolta.

A kormányfő úgy fogalmazott: a Soros-hálózat a nyílt beavatkozástól sem riad vissza, minden korábbinál nagyobb nyomás alá akarja helyezni a nemzetállamokat, egymás ellen hangolja az európai népeket.

A hálózat eszközrendszerét szövevényesnek nevezte, amely "a közélet legkülönbözőbb színterein is jelen van": politikusok, újságírók, bírók, bürokraták, "civilnek álcázott politikai agitátorok" hosszú sora van "Soros György fizetési listáján". "És bár a milliárdos minden ellenségét korrupcióval vádolja, ő maga a világ legkorruptabb embere. Akit tud, lefizet és megvásárol. Akit nem tud, azt a hálózat félelmetes fegyverével, a baloldali médiaháttérrel lejáratja, megalázza, megfélemlíti, tönkreteszi" - írta.

Orbán Viktor jelezte: számos magas rangú EU-s bürokrata Soros hálózatával közösen egy egységes birodalom létrehozásán dolgozik; ki akarnak építeni egy olyan intézményrendszert, amely a nyílt társadalom égisze alatt egységes gondolkodást, kultúrát, társadalmi modellt akar rákényszeríteni Európa szabad és független nemzeteire, elvéve azt a jogot, hogy minden nép maga dönthessen saját sorsáról. Ezt a célt szolgálja a joguralminak (rule of law) nevezett javaslatuk is, amely nem a jog uralmát (rule of law), hanem az erősebb jogát (rule of majority) ismeri el - fűzte hozzá.

A különbségeket nyilvánvalóaknak tartja a miniszterelnök: Soros nyílt társadalmat (open society), "mi pedig védett társadalmat" (safe society) akarunk. Szerinte a demokrácia csak liberális, szerintünk keresztény is lehet. Szerinte a szabadság csak az önmegvalósítást szolgálhatja, szerintünk a szabadságot a krisztusi tanítás követésére, a haza szolgálatára és a családunk védelmére is lehet használni - írta, hangsúlyozva, hogy a keresztény szabadság alapja a döntés szabadsága, és ez került most veszélybe.

Az EU keleti felén élő tagállamok jól tudják, mit jelent szabadnak lenni. "Vagyunk itt még jónéhányan abból a szabadságharcos nemzedékből - Észtországtól Szlovéniáig, Drezdától Szófiáig a volt keleti blokk országaiban élők -, akiknek még személyes emlékünk van arról, milyen is szembe szállni az önkénnyel (rule of man) és annak kommunista verziójával. Megfélemlítés, anyagi és erkölcsi tönkretétel, fizikai és lelki vegzálás. Ebből többet nem kérünk" - fejtette ki.

Azoknak a nyugati vezetőknek - folytatta -, akik egész életüket a megörökölt szabadság és a joguralom (rule of law) világában élték, most hallgatniuk kellene azokra, akik harcoltak a szabadságért, és személyes életük tapasztalata alapján tudnak különbséget tenni a joguralom (rule of law) és az önkény (rule of man) között. El kell fogadniuk, hogy "mi a XXI. században sem adhatjuk föl a XX. század végén kivívott szabadságunkat".

Az új brüsszeli birodalomért, illetve az ellene folytatott harc még nem dőlt el. Brüsszel elesni látszik, de a nemzetállamok jó része még ellenáll. "Ha a szabadságunkat meg akarjuk őrizni, Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak" - zárta Soros György cikkére adott válaszát Orbán Viktor.

A miniszterelnök a közösségi oldalán az írás mellé azt a bejegyzést tette, hogy ez a "letiltott cikk, ami nem jelenhetett meg a Project Syndicate-ben".

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a Miniszterelnöki Kabinetiroda kétszer is lehetőséget kért Orbán Viktor válaszának közzétételére ugyanazon a platformon, de a Project Syndicate szerkesztői nem válaszoltak."

Vonatkozó cikk:

Europe Must Stand Up to Hungary and Poland - Soros György cikke

Európának szembe kell szállnia Magyarországgal és Lengyelországgal

címmel írt egy hete véleménycikket a Project Syndicate oldalára Soros György. A cikk apropója az volt, hogy Magyarország és Lengyelország blokkolta a 2021–2027-es EU-költségvetést, a pandémia utáni újjáépítési alap elfogadását, mivel nem értenek egyet azzal, hogy a támogatások felhasználását a jogállamisági alapok betartásához kösse az unió.

Soros György szerint bár a két ország a költségvetés legnagyobb kedvezményezettje, kormányaik határozottan ellenzik a jogállamiság feltételrendszerét, amelyet az EU az Európai Parlament javaslatára fogadott el. Tudják, hogy súlyos módon sértik a jogállamiságot, és nem akarják vállalni a következményeket.

Mint írja: a jogállamiság nem egy nagyon elvont fogalom, ahogyan ez a két ország állítja, hanem egy olyan gyakorlati határ, amely korlátot jelent a személyes és politikai korrupció számára. A vétó szerencsejáték két olyan ország részéről, amely sorozatosan megsérti a jogállamiság szabályait — véli az üzletember.

Soros úgy látja: a vétó egy eddig nem látott lépés, amellyel akkor kellett szembesülnie az EU-nak, amikor a koronavírus miatti haláleset száma jelentősen megugrott. Az üzletember értelmezése szerint azonban a jogállamisági feltételeket, az erről szóló rendeleteket már elfogadták.

Ha nem születik megállapodás új költségvetésről, a régi, 2020 végén lejáró költségvetést évente meghosszabbítják. Magyarországnak és Lengyelországnak pedig nem fizetnének a költségvetésből, mert kormányaik megsértik a jogállamiságot.

Hozzáteszi: a Next Generation EU elnevezésű helyreállítási alapot megerősített együttműködési eljárás alkalmazásával is meg lehetne valósítani, ahogyan ezt Guy Verhofstadt javasolta. Ha az EU ezen az úton halad, akkor megkerülhető az Orbán-Kaczyński vétó. A kérdés azonban Soros szerint az, hogy az EU — Angela Merkel német kancellárral az élen — képes-e összeszedni a politikai akaratot.

Elkötelezett híve vagyok az EU-nak, mint a jogállamiságra épülő nyitott társadalom mintájának. Magyar zsidó származású vagyok, különösképpen foglalkoztat a magyarországi helyzet, ahol több mint 30 éve aktív emberbarátként tevékenykedem. Orbán egy bonyolult kleptokratikus rendszert épített ki Magyarországon, hogy csupaszra rabolja azt. Nehéz megbecsülni, hogy mennyivel gazdagította családját és barátait, de sokuk rendkívül gazdag lett. Orbán most a Covid-19 új hullámát használja a magyar alkotmány és a választási törvény (ismételt) módosításához, hogy alkotmányos eszközökkel sáncolja el magát az egész életre szóló miniszterelnöki posztra. Ez tragédia a magyar emberek számára.

Soros György néhány példát is hoz arra, hogy szerinte Orbán hogyan rabolja ki az országot:

Hatalmas összegű állami pénzt utalt át számos magánalapítványnak, amelyeket közvetve irányít. Okos alkotmányos trükkel Orbán most végleg eltávolítja ezeket az eszközöket a nyilvánosság elől; kétharmados parlamenti többségre lenne szükség, hogy visszajuttassák őket a magyar néphez. Az érintett összegek közel 2,8 milliárd dollárt tesznek ki.

Hozzáteszi: „csalárd tranzakciók sorozatában” az Orbánhoz közeli vállalatok több mint 16 000 lélegeztetőgépet vásároltak Magyarország nevében csaknem egymilliárd dollárért, messze meghaladva az intenzív ágyak és az őket működtető egészségügyi személyek számát. A nemzetközi kereskedelmi adatok elemzése azt mutatja, hogy Magyarország fizetett a legtöbbet az EU-ban a Kínából érkező lélegeztetőkért, írja a filantróp.

Ezen vállalatok egyike megrendelést kapott Szlovéniától is, amelynek főminisztere, Janez Janša Orbán szoros politikai szövetségese. Az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) meg kell vizsgálnia, hogy az EU-t megvezették-e. Kivizsgálást érdemel a közelmúltban kötött orosz oltóanyag ügyében kötött szerződés, amelyet Magyarország az első európai országként alkalmaz.

Kiemeli: Orbán igyekszik elkerülni az elszámoltathatóságot ezekért az ügyekért és lépéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza a 2019-es önkormányzati választások megismétlődését, amikor is a Fidesz elvesztette az irányítást Budapest és más nagyvárosok önkormányzata felett.

Sőt, Orbán szinte teljes ellenőrzést gyakorol a vidék felett, ahol a lakosság többsége él. Ő ellenőrzi a kapott információkat, és sok faluban a szavazás nem titkos. Gyakorlatilag az ellenzék nem érvényesülhet. Csak az EU tud segíteni. Az uniós forrásokat például a helyi önkormányzatokhoz kell irányítani, oda, ahol Magyarországon továbbra is működő demokrácia van, ellentétben az országos szinttel. Az EU nem engedheti meg magának, hogy kompromisszumot kössön a jogállamisági rendelkezésekkel kapcsolatban. Az, hogy miként reagál az Orbán és Kaczyński által támasztott kihívásra, meghatározza, hogy nyitott társadalomként marad-e fenn, hűen ahhoz az értékhez, amelyre alapozták — írja Soros György a 24.hu portál ismertetése szerint.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban