Tükör
A pandémia éve (1.)

A 2020 a világjárvány éve volt. Ez az esemény határozta meg szinte az összes többit. Kihatott a politikai, a gazdasági, a művelődési, a sporteseményekre a világban, de az országokban külön-külön is, de nemcsak közösségi életünket befolyásolta, hanem személyes életvitelünket, testileg, lelkileg éreztük a járvány nyomasztó jelenlétét, még ha el is kerültük a betegséget. Sokak felnagyított érzékelésében 2020 nem is lehetett volna katasztrofálisabb. Pedig nem ez volt a történelem leggonoszabb pandémiája, nem ez követelt legtöbb áldozatot, nem ez az esemény okozott legnagyobb gazdasági visszaesést. Az év végére pedig már kivehetően látszott a fény az alagút végén. Az alagút vége viszont még messze van, s lesznek közben még veszteségeink. S mégis mondhatni: győzelemre állunk.

Az alábbiakban közöljük 2020. év legfontosabb eseményeit a világpolitikában az MTVA Sajtóarchívumának összeállításában:

2020. január 1. - Horvátország 2013-as EU-csatlakozása óta először vette át féléves időtartamra az EU soros elnökségét.

2020. január 2. - A török parlament felhatalmazta a kormányt, hogy katonákat küldjön a polgárháború sújtotta Líbiába a nemzetközileg elismert, Fájez esz-Szarrádzs vezette kormány támogatására. Törökország január 16-án megkezdte a szénhidrogének utáni kutatást a Földközi-tenger a líbiai kormánnyal kötött megállapodás alapján török gazdasági övezetté nyilvánított részén. Görögország, Ciprus és Egyiptom a nemzetközi jogba ütközőnek minősíti az egyezményt, ami folyamatos konfliktusokhoz vezet a térségben.

2020. január 2. - Izrael, Görögország és Ciprus megállapodott az Izrael partjainál kitermelt földgázt Európába szállító EastMed tengeralatti gázvezeték megépítésében.

2020. január 3. - Az amerikai hadsereg a bagdadi repülőtér közelében dróntámadással likvidálta Kászim Szulejmáni tábornokot, az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tekintett iráni Forradalmi Gárda parancsnokát.

2020. január 3. - Lemondott Zoran Zaev észak-macedón kormányfő. A július 15-i előrehozott választáson a Zaev vezette baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) szerepelt a legjobban, amely két albán párttal kötött koalíciót.

2020. január 5. - Horvátországban a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltjét, Zoran Milanovicot választották államfővé.

2020. január 7. - Ausztriában hivatalba lépett az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek koalíciós kormánya, a második hivatali ciklusát megkezdő Sebastian Kurz kancellár vezetésével.

2020. január 8. - A teheráni repülőtérről felszállva lezuhant egy ukrán utasszállító repülőgép, a fedélzetén tartózkodó 185 ember életét vesztette. Irán csak 11-én ismerte el, hogy a gépet a Forradalmi Gárda lőtte le tévedésből és vállalta, hogy kifizeti a nemzetközi szabályok szerinti kártérítést (Irán néhány órával korábban intézett rakétatámadást iraki amerikai támaszpontok ellen).

2020. január 8. - Felavatták az Ukrajnán és Románián át történő szállítást kiváltó Török Áramlat földgázvezeték fekete-tengeri szakaszát.

2020. január 8. - Harry, Sussex hercege (Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia) és amerikai felesége, Meghan hercegnő bejelentették, hogy visszalépnek a brit királyi család tagjaként ellátott hivatali kötelezettségeiktől, amit II. Erzsébet királynő 13-án engedélyezett.

2020. január 10. - Az Európai Bizottság regisztrálta a kisebbségi jogok uniós kodifikációját szolgáló, Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést. A jogalkotási folyamat elindításáról a testületnek kell döntenie.

2020. január 11. - A hivatalban lévő, függetlenségpárti Caj Jing-ven, Tajvan első női államfője nyerte meg az elnökválasztást.

2020. január 11. - Újjáalakult az északír kormány. (A felekezeti hatalommegosztásra alapuló észak-írországi önkormányzatiság 2017 januárja óta nem működött a protestáns és a katolikus pártok vitái miatt.)

2020. január 13. - Letette a hivatali esküt a 2019. december 1-jén hivatalba lépett, a német néppárti Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság, tagjai között a magyar Várhelyi Olivér bővítési és szomszédságpolitikai biztossal.

2020. január 13. - Spanyolországban hivatalba lépett a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Podemos nevű radikális baloldali párt koalíciós kormánya, élén Pedro Sánchez miniszterelnökkel.

2020. január 18. - Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) küldöttgyűlése a két párt Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) néven történő fúziójáról döntött.

2020. január 21. - Az orosz parlament megszavazta Mihail Misusztyin miniszterelnök és kormánya kinevezését.

2020. január 21. - Megalakult a Hasszán Diab vezette libanoni kormány, ezzel háromhónapos kormányválság ért véget. Az egykor a Közel-Kelet Svájcaként emlegetett ország március 7-én először volt kénytelen fizetésképtelenséget jelenteni.

2020. január 22. - A brit parlament mindkét háza megszavazta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást, amelyet 24-én Brüsszelben és Londonban egyidejűleg írtak alá, az uniós jóváhagyási folyamat 29-én fejeződött be.

2020. január 22. - A görög parlament Katerína Szakellaropulu személyében először választott női államfőt.

2020. január 22. - A kínai hatóságok lezárták Vuhan városát, az új típusú koronavírus-járvány kiindulópontját. (A vírus megjelenését már 2019 decemberében észlelték, de az erre figyelmeztető orvosokat elhallgattatták.) A Kína egészére elrendelt drákói intézkedések hatására március elején már csökkent az új megbetegedések száma, de a korlátozások súlyos hatással voltak a kínai, és ezáltal az egész világgazdaságra. A Covid-19 világjárvánnyá terebélyesedett, az első európai esetet január 24-én Münchenben diagnosztizálták, az Egyesült Államokban január 31-én hirdettek egészségügyi vészhelyzetet. Az Egészségügyi Világszervezet március 11-én nyilvánította pandémiának a koronavírus-járványt.

2020. január 26. - Peruban a rendkívüli parlamenti választásokon egyetlen pártra sem szavaztak 10 százaléknál többen.

2020. január 27. - Lemondott a kisebbségi kormány élén álló Marjan Šarec szlovén miniszterelnök. Az új, négypárti koalíciós kormányt március 13-án Janez Janša, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) vezetője alakította meg.

2020. január 28. - Donald Trump amerikai elnök kétállami megoldást javasló, Izraelnek minden korábbi elképzelésnél nagyobb területeket juttató, a palesztin menekültek kérdését meg sem említő béketervet mutatott be, amelyet a palesztinok és az arab államok elutasítottak.

2020. január 31. - Hatályba lépett a brit uniós tagság megszűnéséről szóló megállapodás. Kezdetét vette az év végéig tartó, legfeljebb két évvel meghosszabbítható átmeneti időszak, amely alatt London még alkalmazza az uniós jogot, de már nincs képviselete az uniós szervezetekben. A Brexit utáni kapcsolatrendszerről folytatott tárgyalások március 2-án kezdődtek meg. Boris Johnson brit miniszterelnök június 15-én közölte hivatalosan, hogy London nem kíván élni az átmeneti időszak meghosszabbításával, így az 2020. december 31-én véget ér.

2020. február 1. - A diplomáciai kapcsolatok újrafelvételében állapodott meg Mike Pompeo amerikai külügyminiszter fehéroroszországi látogatásán. (Pompeo személyében két évtized óta a legmagasabb rangú amerikai politikus látogatott Minszkbe.)

2020. február 2. - Londonban egy terrorcselekményekért elítélt, egy héttel korábban szabadult iszlamista késsel három embert sebesített meg, mielőtt a rendőrök végeztek vele. A brit parlament ezután megtiltotta, hogy a terrorcselekményekért elítélteket büntetésük teljes letöltése előtt automatikusan szabadlábra helyezzék.

2020. február 3. - Koszovóban négy hónappal a választások után megalakult az ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) és a jobbközép Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) kisebbségi koalíciós kormánya, Albin Kurti vezetésével. A kormány március 25-én megbukott, az új miniszterelnök, a mérsékeltebb Avdullah Hoti kabinetje április 1-jén eltörölte a szerb árukra kivetett, mindkét országot hátrányosan érintő vámokat.

2020. február 4. - Donald Trump amerikai elnök a Kongresszus két házának együttes ülésén megtartotta évértékelő beszédét az Unió állapotáról.

2020. február 5. - A németországi Türingiában a Szabaddemokrata Párt (FDP) által jelölt Thomas Kemmerichet a szélsőjobboldali-populista Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatásával választották meg tartományi kormányfővé. Ez országos politikai válsághoz és Kemmerich lemondásához vezetett, mert az AfD-vel egyetlen parlamenti párt sem működik együtt. Az új tartományi kormányfő március 4-én Bodo Ramelow, a Baloldal (Die Linke) politikusa lett.

2020. február 5. - Az amerikai törvényhozás republikánus többségű felsőháza, a szenátus nem szavazta meg a republikánus Donald Trump elnök ellen a demokrata többségű képviselőházban 2019. szeptember 24-én elindított alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment).

2020. február 5. - Megbukott a Ludovic Orban vezette román jobbközép kisebbségi kormány, a bizalmatlansági indítvány elfogadása a kétfordulós polgármester-választás bevezetését is megakadályozta. Az új kormányt március 14-én ismét Orban alakította meg.

2020. február 8. - Írországban az előrehozott választásokon megtört a jobboldali Fine Gael és Fianna Fáil pártok hegemóniája, amelyek még együtt sem szerezték meg a képviselői helyek felét. A hárompárti koalíciós kormány június 27-én a két nagy párt és a Zöldek részvételével, Micheál Martin vezetésével alakult meg.

2020. február 9. - Azerbajdzsánban az előrehozott parlamenti választásokon a 17 éve hatalmon lévő Ilham Aliyev elnök vezette Új Azerbajdzsán Párt abszolút többséget szerzett.

2020. február 10. - A 92. Oscar-gálán az Élősködők című dél-koreai alkotás első nem angol nyelvű filmként kapta meg a legjobb filmnek járó díjat.

2020. február 10. - Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Angela Merkel kancellár kijelölt utódja bejelentette, hogy nem vállalja a kancellárjelöltséget a 2021-es választásokon. A párt új elnökét és kancellárjelöltjét 2021 januárjában választják meg.

2020. február 11. - Az észak-macedón parlament ratifikálta a NATO-csatlakozási jegyzőkönyvet, a balkáni ország március 27-én lett hivatalosan a NATO 30. tagállama.

2020. február 12. - A román alkotmánybíróság érvényben hagyta a kormány 2019-es sürgősségi rendeletét, amely életbe léptette a kisebbségi anyanyelvhasználatot több helyen kiterjesztő közigazgatási kódexet.

2020. február 12. - Az olasz szenátus megvonta Matteo Salvini volt belügyminiszter mentelmi jogát abban az ügyben, hogy 2019 nyarán nem engedélyezte egy olasz katonai hajóval érkezett migránsok azonnali partra szállását. A bírósági eljárás október 3-án kezdődött meg Cataniában, Salvini ellen egy hasonló ügyben december 12-én Palermóban is eljárás indult.

2020. február 12. - Ferenc pápa elutasította az Amazonas térségének kérdéseiről 2019-ben rendezett rendkívüli szinódus javaslatát, hogy engedélyezzék nős férfiak papi szolgálatát a katolikus egyház paphiánnyal küzdő peremterületein.

2020. február 18. - Emmanuel Macron francia elnök intézkedéseket jelentett be az iszlám szélsőségesség visszaszorítása érdekében, a muszlimok társadalmon belüli elszigetelődése ellen. A kormánynak ezentúl nagyobb hatásköre lesz az iskoláztatásban, a mecsetek finanszírozásában és az imámok képzésében, muszlim államok nem küldhetnek ellenőrzés nélkül imámokat Franciaországba. A radikális iszlám elleni, novemberre elkészült törvénytervezet az internetes gyűlöletkeltést szankcionáló passzussal egészült ki.

2020. február 19. - Németországban, Hanau városában egy rasszista nézeteket valló férfi 9 migrációs hátterű embert lőtt agyon, majd anyját is meggyilkolta, mielőtt magával is végzett volna.

2020. február 20-21. - Eredménytelenül zárult az Európai Tanács az EU 2021 és 2027 közötti hétéves keretköltségvetéséről tartott rendkívüli ülése.

2020. február 21. - Iránban a rendkívül alacsony részvétel mellett megtartott parlamenti választásokon a konzervatívok kerültek elsöprő többségbe. (Az állam iszlám jellegén őrködő testület csak a képviselőjelöltek felének indulását engedélyezte, a kizártak mind reformisták voltak.)

2020. február 22. - Gyulafehérváron beiktatták az erdélyi római katolikus főegyházmegye új érsekét, Kovács Gergelyt.

2020. február 24. - Londonban megkezdődött a WikiLeaks portál alapítója, Julian Assange kiadatási pere. Az ausztrál újságírót az amerikai hatóságok kémkedéssel és számítógépes rendszerek feltörésével vádolják.

2020. február 24-25. - Donald Trump amerikai elnök indiai látogatásán megállapodás született, hogy India hárommilliárd dollár értékben vásárol amerikai katonai felszerelést.

2020. február 25. - Lengyelországban hatályba lépett a 13. havi nyugdíjról szóló törvény. Ugyanezen a napon - a választások előtti utolsó előtti ülésén - a szlovák parlament is jóváhagyta a 13. havi nyugdíj bevezetését.

2020. február 26. - A washingtoni képviselőház, majd másnap a szenátus is szimbolikusan, törvényben minősítette szövetségi gyűlölet-bűncselekménynek a lincselést.

2020. február 28. - Törökország bejelentette: már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket, nem állja útját az Európába igyekvő menekülteknek. A döntés nyomán migránsok tízezrei torlódtak fel a török-görög határon, akiket március végéig szállítottak el a török hatóságok.

2020. február 29. - Az Egyesült Államok és az afganisztáni tálib lázadók képviselői a katari Dohában békemegállapodást írtak alá. A dokumentum szerint 14 hónapon belül teljesen kivonják az Afganisztánban állomásozó amerikai katonákat (a csapatkivonás március 10-én kezdődött), feloldják a tálibok elleni amerikai szankciókat. A tálibok azt vállalták, hogy felhagynak a terrorcselekményekkel, nem használják Afganisztán területét az Egyesült Államok és szövetségei elleni támadásokra és párbeszédet kezdenek a kabuli kormánnyal.

2020. február 29. - Szlovákiában a parlamenti választásokon hat párt jutott be a törvényhozásba. A legjobban az újonnan alakult, elit- és korrupcióellenes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű mozgalom szerepelt. Az Igor Matovič vezette négypárti koalíciós kormány március 21-én alakult meg és április 30-án kapott bizalmat a parlamentben. A magyar kisebbség első alkalommal maradt parlamenti képviselet nélkül, mert megosztottan induló pártjai nem érték el a bejutási küszöböt. A voksolás után lemondott a Magyar Közösség Pártja és a szlovák-magyar Most-Híd párt vezetése, az MKP új elnökének július 18-án Forró Krisztiánt választották meg. Augusztus 20-án az MKP, a Most-Híd és Összefogás mozgalom szándéknyilatkozatot írt alá az egységes felvidéki magyar érdekképviselet létrehozásáról.

2020. március 1. - Tádzsikisztánban az 1992 óta hivatalban lévő Emomalii Rahmon államfő Tádzsik Népi Demokratikus Pártja kétharmados többséget szerzett a választásokon.

2020. március 2. - Az Európai Bizottság a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolta Észak-Macedóniával és Albániával, erről március 24-én jutott megállapodásra az EU Tanácsa.

2020. március 2. - Izraelben az egy éven belül harmadik parlamenti választás után is patthelyzet alakult ki a jobboldali-vallásos és a baloldali, centrista és arab tömb között. Április 20-án Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök, a Likud párt és Beni Ganz, a centrista Kék-fehér párt elnöke nemzeti egységkormány létrehozásában állapodott meg, eszerint másfél évig Netanjahu, majd másfél évig Ganz lesz a kormányfő. A kneszet május 7-én szavazta meg a közös kormányzást lehetővé tevő törvényeket, a kormány május 17-én tette le a hivatali esküt. A koalíción belüli feszültségek miatt a kneszet december 2-án előzetes voksolásban megszavazta saját feloszlatását, s ha további három olvasatban is így döntenek, immár negyedszer is előrehozott választásokat tarthatnak.

2020. március 4. - A francia törvényhozás alsóházában elbukott a kormány ellen a vitatott nyugdíjreform kapcsán benyújtott bizalmatlansági indítvány, így az alkotmány értelmében a törvény parlamenti szavazás nélkül is elfogadottnak minősült. A felsőházi voksolást a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

2020. március 4. - Lemondott a 2019. augusztus 29. óta hivatalban lévő Olekszij Honcsaruk ukrán kormányfő, utóda Denisz Smihal addigi miniszterelnök-helyettes lett.

2020. március 5. - A Hágában működő Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) fellebbviteli tanácsa úgy döntött, hogy megkezdődhet az Afganisztánban elkövetett esetleges háborús bűncselekmények kivizsgálása, emiatt június 11-én Donald Trump amerikai elnök rendeletben tette lehetővé a vizsgálatban részt vevő ICC-munkatársak elleni szankciókat. (Az ICC statútumát 122 ország írta alá, de az Egyesült Államok nincs köztük.)

2020. március 9. - A hollandiai Schipholban a vádlottak távollétében, holland jog szerint megkezdődött a bírósági tárgyalás a maláj légitársaság 2014. július 17-én Ukrajnában, az oroszpárti szakadárok által ellenőrzött terület felett lelőtt repülőgépének ügyében. (A nemzetközi vizsgálóbizottság jelentése szerint a gépet 298 emberrel fedélzetén oroszpárti szakadárok Buk típusú orosz légvédelmi rakétával lőtték le. Oroszország tagadja, hogy köze lett volna a tragédiához.)

2020. március 10. - Az Európai Tanács vészhelyzeti videokonferenciáján a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére 25 milliárd euró értékű befektetési alap létrehozásában egyeztek meg. A következő napokban átfogó monetáris politikai intézkedéscsomag született, az unió rugalmasabbá tette az állami támogatási és felfüggesztette az államháztartási hiányra vonatkozó szabályokat.

2020. március 11. - Az orosz parlament mindkét háza jóváhagyta a Vlagyimir Putyin elnök által beterjesztett alkotmánymódosítási csomagot, ezt az utolsó pillanatban olyan ponttal egészítették ki, amely lehetővé teszi, hogy Putyin újabb két cikluson át államfő maradhasson. A Putyin által március 14-én aláírt törvénycsomagot az alkotmánybíróság március 16-án hagyta jóvá. A július 1-jén véget ért, a járvány miatt egyhetesre széthúzott népszavazáson 67,88 százalékos részvétel mellett 77,2 százalék támogatta a július 4-én életbe lépett változtatásokat.

2020. március 11. - Az olasz kormány az ország egészére a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket rendelte el a rohamosan terjedő, az egészségügyet az összeomlás szélére sodró koronavírus-járvány miatt, a mindennapi élet csak május 18-án indult újra.

2020. március 12. - Az amerikai kongresszus két háza törvénymódosításban tiltotta meg Donald Trump elnöknek, hogy a kongresszus egyértelmű felhatalmazása nélkül katonai akciót indítson. Trump május 6-i vétóját a szenátus nem tudta kétharmados többséggel felülbírálni, a törvénymódosítás nem lépett életbe.

2020. március 17. - Az Európai Tanács rendkívüli ülésén a koronavírus-járvány miatt időleges beutazási korlátozást rendeltek el az EU-n kívül eső térségekből érkezőkkel szemben, a határzárak feloldása június közepén kezdődött meg.

2020. március 17. - Az UEFA a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztotta a 2020 nyarára tervezett labdarúgó Európa-bajnokságot.

2020. március 24. - A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2021 nyarára halasztotta a 2020-ra tervezett tokiói olimpiát.

2020. március 25. - A koronavírus-járvány miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök országos kényszerszabadságot rendelt el valamennyi orosz vállalat számára, a szigorú karantén-előírásokon csak május 11. után enyhítettek.

2020. március 26. - Az Európai Parlament első videokonferencia keretében tartott plenáris ülésén jóváhagyták a koronavírus-járvánnyal küzdő tagállamok 37 milliárd eurós uniós támogatását.

2020. március 27. - Az Egyesült Államokban életbe lépett a Covid-19 járvány okozta gazdasági sokk enyhítését célzó, kétezer milliárd dolláros csomag.

2020. március 27. - Donald Trump amerikai elnök törvényben tett lehetővé szankciókat azokkal az országokkal szemben, amelyek jelentősen aláássák Tajvan államiságát. Az amerikai kormány október folyamán négymilliárd dolláros fegyverüzletet hagyott jóvá Tajvannal.

2020. március 28. - Spanyolországban a Covid-19 járvány miatt szigorú kijárási korlátozásokat rendeltek el és gyakorlatilag leállították a gazdaságot, a tilalmakat csak június közepén oldották fel.

2020. március 31. - Az ukrán parlament megszavazta a termőföld piacának megnyitásáról szóló törvényt, amely a további IMF-hitelek folyósításának feltétele volt.

2020. április 1. - 18 év után először kezdődtek tárgyalások az afgán kormány és a tálib szélsőségesek képviselői között, a szembenálló felek között december 2-án első alkalommal született írásos megállapodás.

2020. április 1. - Irini néven új, egy évig tartó uniós művelet indult a líbiai fegyverembargó ellenőrzésére.

2020. április 1. - Oroszországban életbe lépett a hamis információk tudatos terjesztése miatti büntetéseket szigorító törvény.

2020. április 4. - Sir Keir Starmer lett a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt új elnöke. Elődje, a katasztrofális választási vereség után 2019 decemberében lemondott Jeremy Corbyn párttagságát október 29-én felfüggesztették és az alsóházi frakcióból is kizárták, miután a kormány fennhatósága alatt működő jogvédő szervezet elítélő megállapításokat tartalmazó jelentést tett közzé a Munkáspárton belüli antiszemita jelenségekről.

2020. április 5. - II. Erzsébet brit királynő 68 éves uralkodása alatt ötödször fordult nemzeteihez soron kívüli televíziós üzenetben, egységre és elszántságra szólítva fel az új koronavírus-járvány leküzdése érdekében. Másnap életveszélyes állapotban került intenzív osztályra a koronavírus-fertőzést szenvedett Boris Johnson kormányfő, aki csak a hónap végén állhatott ismét munkába.

2020. április 7. - Az ausztrál legfelsőbb bíróság felmentette a 2018-ban fiúgyermekek elleni szexuális bűncselekmények miatt börtönbüntetésre ítélt George Pell bíborost. (Az egykor a vatikáni hierarchia harmadik helyén álló Pell a katolikus egyház eddigi legmagasabb rangú tisztségviselője, akit ilyen bűncselekmények miatt első fokon elítéltek.)

2020. április 12. - Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők közössége, az OPEC+ megállapodtak kitermelésüknek a világkereslet tíz százalékát megközelítő csökkentéséről, amit augusztusban 7,7 millió hordóra csökkentettek tovább, majd decemberben úgy döntöttek, 2021-től 500 ezer hordóval növelik együttes napi termelési kvótájukat.

2020. április 13. - A koronavírus-járvány miatt Donald Trump elnök - az amerikai történelemben első alkalommal - mind az 50 szövetségi tagállamot katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította.

2020. április 14. - Az Egyesült Államok leállította a WHO számára nyújtott támogatását, a szervezettel május 29-én minden kapcsolatát megszakította és július 7-én hivatalosan bejelentette 2021. július 6-án hatályba lépő kilépését. (A washingtoni kormány szerint a WHO nem kezelte megfelelően a koronavírus-járványt és asszisztált a járvány kirobbanásakor a világot félrevezető Kínának.)

2020. április 15. - A dél-koreai parlamenti választásokon a kormányzó centrista, liberális Demokrata Párt koalíciós partnerével abszolút többséget szerzett.

2020. április 15. - A G20, a világ húsz legnagyobb gazdaságának pénzügyminiszterei az év végéig felfüggesztették a legszegényebb országok hiteltörlesztési kötelezettségét.

2020. április 19. - Maliban a 2018-ra kitűzött, a biztonsági helyzet miatt többször elhalasztott választásokon az Ibrahim Boubacar Keita elnököt támogató pártok szereztek többséget. Az iszlamista terrortól sújtott afrikai országban augusztus 18-án a hadsereg vette át a hatalmat, Keita a vérontás elkerülése érdekében lemondott, Mali vezetését a Nép Megmentésének Nemzeti Bizottsága vette át, élén Ba N´Daou ideiglenes elnökkel.

2020. április 21. - Találgatások kaptak lábra Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egészségi állapotáról, miután a világtól elszigetelt kommunista diktatúra vezetője tíz napja nem mutatkozott, Kim csak május 1-jén jelent meg újra egy gyáravatáson.

2020. április 23. - Az Európai Tanács elvi megállapodásra jutott a koronavírus-válság sújtotta uniós gazdaságok újraindítása érdekében létrehozandó, az uniós GDP 5-10 százalékának megfelelő helyreállítási alapról.

2020. április 24. - Oroszországban hatályba lépett az állampolgárság megszerzését megkönnyítő törvény.

2020. április 26. - Jemenben az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvező szakadárok kikiáltották a déli országrész autonómiáját, felrúgva a Szaúd-Arábia vezette koalíció által támogatott, nemzetközileg elismert kormánnyal megkötött békeszerződést. A két fél június 22-én tűzszünetet kötött, de a harcok folytatódtak. A Jemenben 2014 augusztusa óta dúló polgárháború a világ jelenleg legnagyobb humanitárius válságához vezetett.

2020. április 27. - A Líbia keleti felét ellenőrző, Egyiptom és Oroszország támogatását élvező Halífa Haftár tábornok bejelentette, hogy átveszi az ország irányítását. A Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert és Törökország által katonailag is támogatott nemzeti egységkormány milíciái június elején sikeres ellentámadást indítottak. A konfliktus szereplői az ENSZ közvetítésével október 23-án tűzszünetet kötöttek, november 13-án pedig megállapodtak, hogy 2021 végén választásokat tartanak egy átmeneti egyesült kormány felügyelete alatt. (Líbia 2011-ben, Moamer Kadhafi diktátor megbuktatása után süllyedt

káoszba, és lényegében két részre szakadt.)

2020. április 28. - Az Egyesült Államokban meghaladta az egymilliót a koronavírus-fertőzöttek száma, ez a szám az év végére túllépte a tízmilliót, az Egyesült Államok a járványtól legsúlyosabban érintett ország a világon.

2020. április 29. - A román szenátus elutasította a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott, Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó törvényjavaslatot. A parlament felsőháza május 5-én elutasította az RMDSZ által még 2004-ben beterjesztett, a kisebbségek személyi elvű autonómiájáról szóló kerettörvényjavaslatot is.

2020. április 29. - Klaus Iohannis román államfő televíziós beszédében az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot azzal vádolta meg, hogy "oda akarja adni Erdélyt a magyaroknak". A romániai magyarság körében felháborodást keltő, a magyar-román kapcsolatokban feszültséget okozó nyilatkozatot a legfelsőbb bíróság mellett működő ügyészség gyűlöletbeszédnek, de nem uszításnak minősítette.

2020. április 29. - Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Lengyelország ellen az igazságszolgáltatást érintő, februárban hatályba lépett szabályozások miatt. (Az Európai Bizottság 2017 végén indította meg a hetes cikkely szerinti eljárást Lengyelország ellen a bírósági reform miatt.)

2020. május 5. - A német alkotmánybíróság döntése szerint a német jegybank nem vehet részt az Európai Központi Bank 2015-ben indult kötvényvásárlási programjában, ha az EKB nem igazolja, hogy a program nagysága nem aránytalan-e a gazdaságpolitikai és államháztartási hatásokhoz képest.

2020. május 6. - Az iraki parlament bizalmat szavazott a hírszerzés volt vezetője, Musztafa al-Kádimi vezette kormánynak, ezzel féléves patthelyzet ért véget. (Az arab országban 2019 őszén kezdődtek tüntetések a romló gazdasági helyzet és a korrupció miatt, amelybe belebukott Ádil Abdel Mahdi kormányfő.)

2020. május 7. - Az amerikai igazságügyi minisztérium visszavonta a vádemelést Michael Flynn, a Trump-kormányzat első nemzetbiztonsági tanácsadója, a 2016-os elnökválasztásba történt esetleges orosz beavatkozásról folytatott vizsgálat egyik kulcsszereplője ellen, akit a távozó Donald Trump november 25-én elnöki kegyelemben részesített.

2020. május 7. - Összegyűlt az egymillió aláírás a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés támogatására, de a szükséges hét ország helyett csak háromban sikerült átlépni az előírt küszöböt. A koronavírus-járvány miatt a határidőt hat hónappal meghosszabbították, de november 7-ig csak újabb két országban gyűlt össze a kellő számú aláírás.

2020. május 9. - A koronavírus-járvány miatt Oroszországban elmaradtak a második világháborús győzelem 75. évfordulóján szokásos díszszemlék, az orosz fegyveres erők az ünnep alkalmából átadott főtemplomát június 14-én szentelték fel.

2020. május 12. - Életbe lépett az új lengyel nemzetbiztonsági stratégia, amely a fő fenyegetést Oroszország "katonai erő felhasználásával megvalósuló neoimperialista politikájában" jelöli meg.

2020. május 13. - A román képviselőház megszavazta a trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét ünnepnappá nyilvánító törvényt. Klaus Iohannis államfő június 5-én alkotmányossági óvást emelt, amit július 15-én elutasított az alkotmánybíróság. Ezt követően Iohannis megfontolásra küldte vissza a jogszabályt, amelyet a szenátus szeptember 30-án, a képviselőház november 3-án változatlan formában szavazott meg ismét, és november 18-án hirdették ki.

2020. május 13. - Az ukrán parlament törvényt fogadott el, amely megakadályozza, hogy a csődbe jutott, illetve államosított bankok volt tulajdonosai peres úton visszaszerezhessék tulajdonrészüket.

2020. május 14. - Az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordult az Ausztria ellen az új családtámogatási törvény miatt 2019-ben indított kötelezettségszegési eljárás ügyében.

2020. május 15. - Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a feltétel nélkül járó alapjövedelem bevezetését célzó európai polgári kezdeményezést.

2020. május 15. - Megnyílt az Európai Stabilitási Mechanizmus 240 milliárd euró összegű hitelkerete a koronavírus-járvány miatt segítségre szoruló euróövezeti tagállamok számára.

2020. május 17. - Afganisztánban - fél évvel a 2019. szeptember 28-i elnökválasztás után - hatalommegosztási megállapodást írt alá Asraf Gáni elnök és a vereségét elismerni nem hajlandó Abdulla Abdulla korábbi miniszterelnök.

2020. május 19. - A koronavírus-járvány miatt online konferencia keretében tartották meg a visegrádi együttműködés és Németország csúcstalálkozóját.

2020. május 21. - A republikánus többségű amerikai szenátus megszavazta a Donald Trump elnök által jelölt John Ratcliffe kinevezését az Országos Hírszerzési Igazgatóság élére, ő lett az első hírszerzési csúcsvezető, aki nem élvez kétpárti támogatást.

2020. május 21. - Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy kormánya felmondja a Nyitott Égbolt szerződést, mert "Oroszország nem tartotta tiszteletben" az abban foglaltakat. Washington formálisan november 23-án lépett ki az egyezményből.

2020. május 24. - Megkezdődött a bírósági eljárás a korrupcióval, csalással és hivatali visszaéléssel vádolt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen.

2020. május 25. - Az Egyesült Államokban, Minneapolis városában igazoltatás közben egy fehér rendőr nyolc percen át térdelt a színes bőrű, megbilincselt George Floyd nyakán, aki a kórházban meghalt. A haláltusájáról készült, az interneten terjedő videó hatalmas felháborodást keltett, felszínre hozta a rasszizmus, a rendőri erőszak és a társadalmi egyenlőtlenségek problémáját. A fekete közösség érdekeit képviselő Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom által szervezett tüntetéshullám állandósult, de több helyen radikális rendszerellenes aktivisták akciói miatt zavargássá, fosztogatássá változott. A tüntetők rasszistának minősített szobrokat döntöttek le, mindez megosztotta a céljaikkal többségében rokonszenvező közvéleményt. Augusztus 27-én éjjel a Wisconsin állambeli Kenosha városban, ahol azután fajultak el a tüntetések, hogy rendőrök több lövéssel maradandó károsodást okoztak egy letartóztatásának ellenálló fekete férfinak, egy 17 éves fehér fiú - állítása szerint önvédelemből - két fekete tüntetőt lőtt agyon.

2020. május 27. - Az Európai Bizottság előterjesztette az Új Nemzedék EU Eszközről (Next Generation EU), az unió következő hétéves költségvetéséhez kapcsolódó 750 milliárd eurós helyreállítási alapról szóló tervet.

2020. május 28. - A kínai parlament elfogadta a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, amelyet június 30-án szavazott meg a törvényhozás állandó bizottsága. A július 1-jén hatályba lépett jogszabály, amely ellen Hongkongban hónapokig százezres tüntetéseken tiltakoztak, betiltja a "lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a felforgató cselekményeket". Ezzel lényegében felszámolták Hongkong autonómiáját, amelyet Pekingnek ötven évig kellett volna garantálnia az 1997-ben visszatért volt brit gyarmat számára. A lépés miatt az Egyesült Államok visszavonta Hongkong különleges kereskedelmi státusát, az amerikai kongresszus a muszlim vallású ujgur kisebbség tagjainak tömeges internálása miatt is Kína-ellenes szankciókat fogadott el.

2020. május 28. - Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá a tisztességes kommunikációról szóló törvény azon szakaszának jogi felülvizsgálatáról, amely lehetővé teszi, hogy a közösségi platformok üzemeltetői "jóhiszeműen" moderálhassák az ott elhelyezett tartalmakat.

2020. május 30. - Kilenc év után indultak ismét amerikai űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az Egyesült Államok területéről, amerikai űrhajón. A Crew Dragon űrhajót kifejlesztő SpaceX lett az első magáncég, amely saját gyártmányú űrhajóján embert vitt az űrbe, a Crew Dragon november 15-én a SpaceX első teljes értékű űrmisszióján négy asztronautát vitt az ISS-re.

2020. június 2. - Igor Matovič szlovák kormányfő addig példátlan módon szlovákiai magyar politikusokat és közéleti személyiségeket fogadott a trianoni békeszerződés 100. évfordulóján, a találkozón a Magyar Közösség Pártjának küldöttsége memorandumot adott át. Matovič 6-án Facebook-bejegyzésben kért bocsánatot a szlovákiai magyarokat az őket anyanyelvükhöz való ragaszkodásuk miatt ért igazságtalanságokért.

2020. június 2. - Oroszországban 2021 végéig tartó programot indítottak a járvány által megtépázott gazdaság helyreállítása érdekében, a csomag a hosszabb távú infrastrukturális projektekkel együtt eléri az orosz GDP 7 százalékát.

2020. június 2. - Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta az orosz nukleáris elrettentési politikát, amely védelmi jellegű, de atomfegyverrel válaszolna a kritikus fontosságú kormányzati vagy katonai infrastruktúrát célba vevő, hagyományos fegyverrel végrehajtandó csapásra.

2020. június 3. - Az ENSZ BT jóváhagyta a szudáni békefenntartó misszió (UNAMID) felszámolását, amelynek helyébe a demokratikus átmenet támogatására hivatott civil misszió lép.

2020. június 10. - A román parlament törvényben tiltotta meg a kormánynak, hogy a következő két évben privatizációs ügyletek révén állami vállalatok részvényeit értékesítse, leállították a már folyamatban levő privatizációkat is.

2020. június 12. - A német kormány 130 milliárd eurós adócsökkenést, a kis- és középvállalkozások támogatását tartalmazó gazdaságösztönző csomagot terjesztett elő a koronavírus-járvány hatásainak mérséklése érdekében. A Bundestag július 2-án újabb pótköltségvetést fogadott el, a 217,8 milliárd eurós hiányt teljes egészében hitelfelvétellel fedezik.

2020. június 15. - Az amerikai kormány a visszaélésekre hivatkozva tovább szigorított a menedékkérelmek elbírálásának rendszerén.

2020. június 16. - Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy harmadával kívánja csökkenteni a Németországban állomásozó amerikai katonai kontingenst, mert Berlin nem teljesíti a NATO-val kapcsolatos anyagi hozzájárulási kötelezettségét, és a kereskedelem területén "nem igazságos" az Egyesült Államokkal.

2020. június 17. - Az ENSZ Közgyűlése Indiát, Írországot, Mexikót, Kenyát és Norvégiát választotta meg a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) nem állandó új tagjainak 2021 januárjától két évre.

2020. június 17. - A román parlament törvényt fogadott el a luxusnyugdíjak progresszív megadóztatásáról, a törvény az alkotmánybíróság elé került. (A járulékoktól független, egyes foglalkozási csoportokra vonatkozó és kiugróan magas nyugdíjakat januárban törvénnyel próbálták eltörölni, de ezt az alkotmánybíróság megakadályozta.)

2020. június 19. - Az EU hosszú távú költségvetéséről és a helyreállítási alapról tanácskozott videókonferencia keretében az Európai Tanács.

2020. június 21. - Szerbiában az ellenzék egy része által bojkottált választásokon az Aleksandar Vučić államfő vezette Szerb Haladó Párt (SNS) kétharmados többséghez jutott, a Vajdasági Magyar Szövetség az eddigi 4 helyett 9 mandátumot szerzett. Az Ana Brnabić vezette koalíciós kormány, amelyben a VMSZ is részt vesz, október 28-án lépett hivatalba. A vajdasági választáson a VMSZ 11 mandátumhoz jutott a 120 tagú tartományi parlamentben.

2020. június 23. - Befejeződött a kínai Pejtou navigációs rendszer kiépítése. A Pejtou a világon a negyedik navigációs rendszer az amerikai GPS, az orosz Glonassz és az EU Galileo rendszere után.

2020. június 24. - A hágai különleges ügyészség az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnök gyanújával vádat emelt Hashim Thaci koszovói elnök ellen, aki november 5-én lemondott hivataláról.

2020. június 24. - Donald Trump amerikai és Andrzej Duda lengyel elnök Washingtonban a védelmi együttműködésről szóló szerződésről állapodott meg. A lengyelországi amerikai katonai jelenlétet tartóssá tevő megállapodást augusztus 15-én, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter varsói látogatása során írták alá, és november 9-én ratifikálta Andrzej Duda lengyel elnök.

2020. június 24. - Mongóliában a kormányzó Mongol Néppárt nyerte meg a parlamenti választást.

2020. június 25. - Az Európai Bizottság jóváhagyta a Lufthansa német légitársaság a német állammal megkötött kilenc milliárd eurós segélycsomagját, így a legnagyobb európai légitársaság elkerülte a csődöt. Az EB döntését az ír Ryanair diszkont légitársaság megtámadta az Európai Bíróságon.

2020. június 25. - Romániában egy táblabíróság jogerősen a moldvai Neamt megyében fekvő Almásmezőnek (Bicaz Chei) ítélte - a székelyföldi Gyergyószentmiklós ellenében - a hagyományosan a Székelyföldhöz tartozó Békás-szorost.

2020. június 26. - Egyiptom, Etiópia és Szudán megegyezett, hogy újrakezdik tárgyalásaikat arról, milyen ütemben tölthető fel az Etiópia által a Níluson épített nagy duzzasztógát víztározója.

2020. június 27. - Izlandon újraválasztották a hivatalban lévő Gudni Jóhannesson államfőt.

2020. június 29. - Egy francia bíróság öt év börtönre ítélte a közpénzek elsikkasztásában bűnösnek talált Francois Fillon volt kormányfőt.

2020. június 30. - A román parlament elfogadta az új nemzeti védelmi stratégiát.

(Folytatjuk)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kilépni Merkel árnyékából - illusztráció
2021. JANUÁR 19.
[ 13:00 ]
Az FBI egy kiszivárgott jelentése szerint már január 5-én – vagyis a Capitolium ostroma előtti napon – tudtak a hatóságok a megnövekedett biztonsági kockázatról, mégsem tettek semmit. Egy nappal a Capitolium január 6-i ostroma előtt a Szövetségi Nyomozó Iroda (Federal Bureau of Investigation – FBI) virginiai...
2021. JANUÁR 13.
[ 15:50 ]
Ez a könnyek kora Amerikában. Politikusaink sírnak, bíróink sírnak, kommentátoraink sírnak, a vesztes elnökjelöltek hívei sírnak, a nyertes elnökjelöltek támogatói sírnak. Az amerikaiak imádják elárasztani a világot túlcsorduló érzelmeikkel, győzelmeikről sírva csipognak a Twitteren, újságcikkeket írnak a...
2021. JANUÁR 11.
[ 14:39 ]
Legyünk realisták, induljunk ki a legrosszabb forgatókönyvből. Ha mégsem ez következne be, szívesen osztozunk a tévedés boldogságában. A Covid-19 egyidejű, horizontális tapasztalattá sűrítette emberi civilizációnk törékenységét. A vírus egyben metafora is: ijesztő konkrétságában általánosan mutat rá jelenlegi...
2021. JANUÁR 11.
[ 14:19 ]
Beolvasás folyamatban