Tükör
Covid-útlevéllel?

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) nemrég jelentette be, hogy hamarosan elkészül az a digitális „útlevele", amely kulcsot jelenthet a nemzetközi határok biztonságos megnyitásához - adja hírül a travelandleisure.

Az alkalmazás tájékoztatást nyújt a felhasználó vizsgálati eredményeiről, arról, hogy kapott-e oltást, és linket is tartalmaz az útlevél elektronikus másolatához. A határellenőrzésnél ezeket az információkat egy QR-kód segítségével oszthatják meg a hatóságokkal. Az applikáció block-chain technológiára épül, vagyis a szolgáltató nem tárol személyes adatokat.

A cég szerint az IATA Travel Pass használata a következő hónapokban kezdődhet egy tesztprogrammal az IAG SA-nál, a British Airways anyavállalatánál. 2021 elejétől a tervek szerint elérhető lesz az Apple eszközökön, néhány hónappal később pedig Androidon is. Az egyes országok az útlevelet más szolgáltatásokkal kombinálva vagy önálló programként használhatják a határellenőrzéskor, az applikáció ingyenes lesz az utasoknak, a légitársaságoknak viszont utasonként kell fizetniük érte.

Az IATA nem az egyetlen fejlesztő, mely hasonló útlevélen dolgozik. A Világgazdasági Fórumnak is van egy ilyen kezdeményezése, emellett az International Sos biztonsági cég is hasonló szolgáltatást fejlesztett AOKpass néven.

Egységesíti a teszteredményeket az új Covid-útlevél

A határellenőrzésnél nehézségekbe ütközhet, hogy egy másik ország teszteredményeit vagy később oltását elfogadják, erre kínál megoldást a CommonPass nevű alkalmazás, mely szabványosítja a teszteredményeket. A remények szerint ez az applikáció gördülékenyebbé teszi a nemzetközi utazást és kereskedelmet - adta hírül a lonelyplanet.com.

A CommonPass névre keresztelt programot, mely megfelel a WHO Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályainak, a Világgazdasági Fórum és a Commons Project nevű cég indítja útjára. A kezdeményezés keretében az emberek laboratóriumi eredményei és oltási nyilvántartásuk hozzáférhetővé válik az ellenőrzések során mobilon az Apple Health és a CommonHealth rendszereken keresztül.

A CommonPass-rendszert elsőként a Cathay Pacific Airways és a United Airlines próbálja ki egyes London, New York, Hong Kong és Szingapúr közötti járatain. A rendszer teljes körű bevezetését 2021 elejére tervezik. További információk a The Commons Project weboldalán találhatók.

Kapcsolódó cikk:

Nem a védőoltás felvétele lesz az egyetlen feltétele a Covid-útlevél megszerzésének

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kilépni Merkel árnyékából - illusztráció
2021. JANUÁR 19.
[ 13:00 ]
Az FBI egy kiszivárgott jelentése szerint már január 5-én – vagyis a Capitolium ostroma előtti napon – tudtak a hatóságok a megnövekedett biztonsági kockázatról, mégsem tettek semmit. Egy nappal a Capitolium január 6-i ostroma előtt a Szövetségi Nyomozó Iroda (Federal Bureau of Investigation – FBI) virginiai...
2021. JANUÁR 13.
[ 15:50 ]
Ez a könnyek kora Amerikában. Politikusaink sírnak, bíróink sírnak, kommentátoraink sírnak, a vesztes elnökjelöltek hívei sírnak, a nyertes elnökjelöltek támogatói sírnak. Az amerikaiak imádják elárasztani a világot túlcsorduló érzelmeikkel, győzelmeikről sírva csipognak a Twitteren, újságcikkeket írnak a...
2021. JANUÁR 11.
[ 14:39 ]
Legyünk realisták, induljunk ki a legrosszabb forgatókönyvből. Ha mégsem ez következne be, szívesen osztozunk a tévedés boldogságában. A Covid-19 egyidejű, horizontális tapasztalattá sűrítette emberi civilizációnk törékenységét. A vírus egyben metafora is: ijesztő konkrétságában általánosan mutat rá jelenlegi...
2021. JANUÁR 11.
[ 14:19 ]
Beolvasás folyamatban