Tükör
A “tervezett elavulás” avagy miért nem “örökösek” háztartásunk berendezései

Bizonyára megtörtént már önökkel is, hogy a pár éve vásárolt háztartási gép, berendezés, telefon stb. néhány év után “megadta” magát, megjavítani nem lehet, más kiút nincs, mint újat venni. Már neve is van a bosszantó jelenségnek: “tervezett elavulás”. Ez okolható azért, hogy a modern berendezések többsége már nem éri meg azt a kort, amit anyáinké, nagyanyáinké, akik egy emberöltőn keresztül használták nagy becsben tartott háztartási gépeiket.

Egy francia kutatás szerint a háztartásban használt berendezések elavulásának néhány fajtája létezik.

A leggyakoribb az ún. “funkcionális elavulás”, amely esetében az adott berendezésnek általában egy alkatrésze romlik el, amit nem lehet megjavítani ezért az egészet el kell dobni és újat venni. Ez leggyakrabban a tévékkel történik meg, továbbá a mosógépekkel és számítógépekkel, noha ez utóbbiak leginkább úgy dőlnek ki a sorból, hogy egyszerűen a régi gép már nem kompatibilis az új eszközökkel vagy programokkal. Az történik, hogy pl. a régi számítógéphez vásárolt új nyomtatót már nem lehet vele összekötni, vagy a folyamatos programfrissítések azt eredményezik, hogy egyszer csak nincs elegendő memóriája a gépnek.

A francia piackutatók elkészítették az egyes berendezések várható élettartamának listáját is.

Mosógép – 10 évig

A felmérések szerint a mosógépek többségét 2000-2500 mosásra tervezték, ami azt jelenti, hogy használatának gyakoriságától függően várhatóan nem éri meg a tíz évet. Ráadásul a mai mosógépek többségének sok alkatrésze már nem acélból, hanem műanyagból készül, ami sok meghibásodás okozója.

Televízió – 9-10 év

A mai televíziókészülékek többségét 9-10 évre tervezték szüleink régi modelljeitől eltérően, amelyeknél egy-egy alkatrész, lámpa kicserélése a szakember számára gyerekjáték volt, így akár 15-20 évig is nézhették a tévéműsort ugyanazon a berendezésen. A franciák arra az eredményre jutottak, hogy a mai tévéket 20 ezer munkaórára tervezik, ami 9-10 év élettartamot jelent. Ezután ami elromolhat, az el is romlik és lehet új tévét venni. Az újabb LCD és plazmatévéknél a legproblematikusabb a kondenzátor, ami segítségével a tévét be- és kikapcsoljuk. A szakemberek szerint ez az, ami a leggyakrabban megreped, eltörik, s ilyenkor - kampec.

Mobiltelefon - 20 hónap

A mobilszolgáltatók sem véletlenül határozták meg két évben az új készülék vásárlása esetén velük megkötött szerződés időtartamát. A mobilok, főként az okostelefonok leginkább attól mennek tönkre, hogy vagy a töltőjük vagy a bennük lévő elemek mondják fel a szolgálatot, de jelen van a funkcionális elavulás is, minek következtében esedékessé válik a telefoncsere, amikor funkciói egy része elérhetetlenné válik. Ráadásul a telefonok elöregedéséhez hozzájárul az is, hogy a gyakori szoftverfrissítések miatt egyszerűen elfogy a telefon belső memóriája és tulajdonosa rákényszerül arra, hogy lecserélje.

Gáztűzhely – 15 évig

Alapjában véve olyan berendezésről van szó, amelyet rendszeres karbantartás mellett hosszú ideig lehet használni, a kutatást végző szakemberek szerint két évvel tovább, mint elektromos üzemeltetésű társaikat, amelyek várható élettartama 13 év. Az ok az egyszerű karbantartás és működtetés.

Sütő – 14 év

Amerikai kutatások szerint a sütők rendszeres tisztítás és karbantartás mellett sokkal tovább üzemképesek maradnak a várható életkornak számító 14 évnél, ennek ellenére sokan arra számítanak, hogy a mai sütők is megérik azt a kort, mint a szüleink villanytűzhelyébe beépítettek. Mégis, a mai sütők számos funkciója, pl. a grillfunkció használata jelentős igénybevételt jelent, ezért amennyiben hosszú életet szeretnénk a sütőnknek, a grillt csak ritkán kapcsoljuk be.

Hűtőszekrény – 13 év

A kutatások azt mutatják, hogy az egyajtós hűtők tovább üzemképesek kétajtós társaiknál (a fagyasztó és a hűtőrész külön van), ugyanis akár 19 évig is bírják az iramot. Fontos a rendszeres tisztításuk, főként az ajtón lévő gumitömítésre kell odafigyelni, valamint arra, hogy az önkiolvasztó típusoknál ne duguljon el a folyadékelvezető cső. Egyébként a hűtőszekrény jó példa arra, miként befolyásolták elavulását tervezői – mind több az olyan típus, amelynek a világítása olyan, hogy ha egyszer elromlik, akkor csak a márkaszervíz tudja megjavítani.

Mosogatógép – 9-13 év

Ez az a gép, ami annál tovább fog tartani, minél gyakrabban használjuk, de amerikai kutatások azt mutatják, hogy a mosogatógépek esetében nem áll az a szabály, miszerint a drágább jobb. A drágább gépek ugyanis több elektronikát is tartalmaznak, ami növeli a javíthatatlan meghibásodások kockázatát is.

Mikrohullámú sütő – 9 évig

Rendszeres használat esetén ennyi a várható élettartamuk. Noha bonyolult berendezésről van szó, általában nemigen befolyásolhatjuk, meddig fog bennünket szolgálni – hacsak nem azzal, hogy melegítés során letakarjuk az ételt, hogy ne csapkodja össze a sütő belsejét.

Az Európai Parlament fogyasztóvédelmi bizottsága kezdeményezte, hogy tiltsák meg a gyártók számára a berendezések “tervezett” elromlását. A fő cél, hogy biztosítsák a háztartásban használatos berendezések hosszabb élettartamát, így csökkentve a környezetszennyezést és lehetővé téve a fogyasztók számára, hogy a pénzükért minél jobb és tartósabb terméket vásárolhassanak. (biznis.telegraf.rs)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Purim, a zsidó örömünnep - illusztráció
2021. FEBRUÁR 25.
[ 18:10 ]
Vakcina-diplomácia - illusztráció
2021. FEBRUÁR 24.
[ 9:40 ]
Izgalmas űrkutatási projektek - illusztráció
2021. FEBRUÁR 20.
[ 16:19 ]
Hamvazószerda, a keresztény vallásban a húsvét előtti nagyböjt kezdete az idén február 17-ére esik. E napon az egyház az élet mulandóságára emlékezteti és bűnbánatra szólítja fel a híveket. A böjt - a tartózkodás az étkezéstől bizonyos napokon - már a korai időszakoktól jelen volt a kereszténységben. A...
2021. FEBRUÁR 17.
[ 9:29 ]
Jóllehet még előfordulnak sorok a bankok előtt, a pénzintézetek Szerbiában is mindinkább azon vannak, hogy az ügyeket lehetőleg elektronikusan intézzék ügyfeleikkel. Ezt a törekvést mind a polgárok, mind pedig a vállalatok, intézmények lelkesen üdvözlik. Az európai bankok olyan átalakításokat hajtanak végre a...
2021. FEBRUÁR 16.
[ 10:59 ]
Nem volt könnyű a tavalyi év az európaiak számára. Nem csupán a koronavírus-járvány és a migráció jelentettek komoly kihívást a kontinens számára, de a demográfiai mutatók is mélyrepülésbe kezdtek. Ennek pedig nem a Covid-19 pusztítása az egyedüli oka: a gyermekvállalási kedv is drámaian csökkent. Évek óta nincs...
2021. FEBRUÁR 13.
[ 17:05 ]
Beolvasás folyamatban