Tükör
Mennyire népszerű a bitcoin Szerbiában?

A bitcoin nevű, 2009 óta létező virtuális valuta értéke nemrég 50.000 dollárra ugrott, ami új rekordnak számít a valuta történetében.

Ennek legfőbb kiváltó oka a Micro Strategy nevű szoftvercég bejelentése volt, miszerint 600 millió dollárt terveznek befektetni a világ legelső kriptovalutájába, vagyis a bitcoinba.

Zorica Bogdanović, a Belgrádi Egyetem elektronikus ügyvitelt előadó tanára szerint a bitcoin olyan blokklánc technológiákon alapul, amelyek a modern üzleti élet számos területén alkalmazhatók. A bitcoin értéke körülbelül 72%-kal emelkedett az év eleje óta, különösen azért, mert a Tesla tulajdonosa, Elon Musk másfél milliárd dollárt fektetett be ebbe a kriptovalutába.

,,Ezúttal nem csak Elon Muskról van szó, sok befektetési alap és bank bitcoinokat akar vásárolni, félve a dollár esésétől. Tavaly Amerikában nagy mennyiségű pénzt nyomtattak, amelynél kétséges, hogy lenne fedezete, így az emberek biztosra akarnak menni és más befektetési lehetőséget keresnek, mint például a bitcoin’’ - mondta Zorica Bogdanović az RTS reggeli műsorában.

Sok elemző becslése szerint a bitcoin maximális értéke 150.000 dollár, ám a szakember szerint a valuta alakulását nehéz pontosan előrejelezni.

,,A bitcoin még nem hivatalos fizetőeszköz, és igen kicsi az esélye annak, hogy a következő fizetésünket bitcoinban kapjuk. Habár már vannak olyan kezdeményezések, ahol bizonyos szolgáltatásokért akár bitcoinokkal is fizethetünk. Fontos tudni, hogy a bitcoinokat digitális pénztárcákban tárolják, és jelszóval lehet hozzáférni, így a jelszó elfelejtése bitcoin vesztéssel is járhat’’ - magyarázta az RTS vendége.

Szerbiában kevesebb, mint 10.000 ember kereskedik ilyen módon, de érezhető az érdeklődés a fiatalabbak körében. A Szerb Nemzeti Bank arra figyelmeztetett, hogy a bankok nem felelősek az ilyen típusú befektetésekért. Szerbiában bitcoin vásárlásra bankautomatáknál és online van lehetőség.

A kriptovalutákat nem az állam, vagy a bank, hanem egy globális felhasználói közösség kezeli. A bitcoin mennyisége 21 millió bitcoinra korlátozódik, és nincs módja annak, hogy ez növekedni tudjon úgy, mint a hogyan a nyomtatott pénz mennyisége - tette hozzá Zorica Bogdanović, a Belgrádi Egyetem professzora.

A bitcoin esetében nincs központi felügyelő szerv vagy illetékes hatóság, ami kontrollálná a tranzakciókat, így nem lehetséges az árfolyam manipulálása és az inflációgerjesztés sem. A bitcoin-tárcánkat az online térben is tárolhatjuk, de akár mobiltelefonunkra is letölthetjük az aktuális állást. Európában egyre elterjedtebbé válik a virtuális valutákkal való fizetés, amelyet mobiltelefonos alkalmazások segítségével tudunk bonyolítani. (b92.net, Wikipédia)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Gyurcsány fenyegetése - illusztráció
2021. ÁPRILIS 9.
[ 16:14 ]
Jourová kezében a pisztoly - illusztráció
2021. ÁPRILIS 7.
[ 10:43 ]
Húsvét ünnepéről - illusztráció
2021. ÁPRILIS 3.
[ 8:02 ]
„Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János 3,16) Kedves Testvéreink az Úr Jézus Krisztusban! Mi, keresztyének ünnepeljük húsvét ünnepét, de ilyenkor nemcsak mi hívők ünnepelünk, hanem a maga módján a világ is...
2021. ÁPRILIS 2.
[ 10:23 ]
Kedves Testvéreim! Minden emberi lény a lelke legmélyén életre törekszik. Az ember nem kíván meghalni. Ám a tapasztalat azt mutatja: ez lehetetlen. Az ember halandó. A tudomány minden ága lázasan kutatja a halál ellenszerét, de nem találja. Az orvostudomány folyamatosan fejlődik, sok betegségre megleli a gyógyszert,...
2021. ÁPRILIS 1.
[ 11:35 ]
Krisztusban kedves testvéreim! Az ember, akarva-akaratlanul szembesül azzal a lesújtó igazsággal, hogy minden jóakarat mellett sem sikerül minden az életében úgy, ahogy szeretnénk, mi több, vannak esetek, amikor nem csak a véletlen miatt, hanem a mi baklövésünk ront el valamit. Nem csak dolgokkal és eseményekkel vagyunk így,...
2021. ÁPRILIS 1.
[ 11:34 ]
Beolvasás folyamatban