Tükör
Izgalmas űrkutatási projektek

A héten sikeresen landolt a Marson a Perseverance marsjáró, amelynek közel kétéves küldetése alatt a célja, hogy bizonyítékot találjon a marsi mikrobiális élet nyomaira és vizsgálja az emberi marsmissziók lehetőségeit.

Az élet a Marson tudományos és tudományos-fantasztikus feltételezés, melyet a bolygó kutatásának története során számtalanszor felvetettek, megnyugtatóan bizonyítani vagy kizárni azonban egyelőre nem sikerült. A Mars a földön kívüli élet legközelebbi, emiatt legkönnyebben kutatható lehetséges helyszíne, itt a mai ismereteink szerint könnyen elképzelhető valamilyen egyszerű (a baktériumok fejlettségi szintjén álló), napjainkban is létező, vagy már régen kihalt életforma felfedezése. A marsi élet kutatása napjainkban elsősorban mars-szondák segítségével zajlik, a legerősebb, mellette szóló bizonyíték mégis egy, az Antarktiszon fellelt marsi eredetű meteorit, az ALH 84001, melyben baktériumokra emlékeztető (azoknál lényegesen kisebb, inkább a feltételezett nanobaktériumokra hasonlító) fosszíliákat találtak.

A Marsra sikeresen landoló egytonnás marsjáró robot a tervek szerint egy teljes marsi évet - 687 földi napot - fog eltölteni a bolygón, ahol múltbéli élet nyomai után fog kutatni. Az úrkutatási szakemberek a leszállás helyszínéül azért választottak egy egykori tómedret, mert az ottani üledékes kőzetben nagyobb esély van arra, hogy marsbéli élet nyomaira bukkanjanak – számolt be a CNN.

De nem ez az egyetlen izgalmas űrkutatási projekt ebben az évben, a Forbes összegyűjtötte a 8 legfontosabbat, amelyekről nem lehetett sokat hallani eddig.

A hatalmas kínai űrállomás

Miközben a kínai Tianwen-1 a Mars közelében várja, hogy leszállhasson a marsjárója, egy másik fontos projekt is zajlik a kínai űrkutatásban: márciusban elindulhatnak Kína következő hatalmas űrállomásának első alkatrészei az űrbe. Hat küldetés lesz összesen, amellyel 2022-re felépülhet a kínai űrállomás, közülük az első a Tianhe (mennyei folyó) lesz az első idén márciusban, amelyet Hainan szigetéről indíthatnak el. A hat küldetés között lesz majd olyan is, ami kínai asztronautákat szállít majd.

A NASA visszatér a Holdra

Az Artemis-program megtámogatására (ami 2024-ig eljuttatná a Holdra az első nőt és egy férfit) indulhat el idén júniusban a Peregrine-1 küldetés, amely teherszállítást végez a Holdra. A tervek szerint június 20-án, a floridai Cape Canaveralból száll majd fel az Astrobiotic nevű magánvállalat által épített leszállóegység.

Régóta foglalkoztatja az emberiséget, hogy mi történne, ha egy nagyobb aszteroida közelítene a földhöz, vajon el tudnánk-e téríteni, meggátolva a bacsapódását? Ennek feltérképezésére indul el idén a NASA és az Európai Űrhivatal közös küldetése, a DART (Double Asteroid Redirection Test). A két részből (Didymos és Didymoon) álló aszteroida 2022. októberében kerül közel a Földhöz. Az ötlet az, hogy az úgynevezett „kinetikus elhajlás”-technikát alkalmazzák, a lényege, hogy gyakorlatilag ütköztetik az egyiket (jelen esetben Didymoont) egy 500 kilogramm súlyú űrjárművel, azt remélve, hogy módosítani tudják a pályáját. A SpaceX Falcon 9 rakétáját használják majd az idén július 21-én induló küldetéshez.

Egy lávaalagút vizsgálata a Holdon

A NASA 14 napos, IM-1 névre hallgató küldetése szintén Cape Canaveralból indul, a SpaceX Falcon 9 rakétájával. A jármű egy beomlott lávaalagútnál landol majd a „Halál tava” elnevezésű területen, ami egy nagy kráter a Holdon. A küldetés a NASA teherszállítást végző CLPS-programjának része, amely magáncégekkel működik együtt, ebben az esetben az Intuitive Machines-zal. Az IM-1 jármű egy precíziós leszállási rendszert is tesztel a küldetés során.

A Jupiter kisbolygóövének felderítése

A 2021. októberében elinduló „Lucy” lesz az első küldetés, amely a Jupiter kisbolygóövét célozza meg. A 12 évig tartó küldetés első lépéseként a jármű 2025-ben megközelíti majd a Mars és a Jupiter között húzódó fő aszteroidaövön található 52246 Donaldjohanson elnevezésű kis aszteroidát, majd a „Trójaiak” elnevezésű felé veszi az útját, amit 2027-2028 környékén érhet el. A tudósok abban bíznak, hogy a Trójaiak tanulmányozásával nyomokra lelhetnek a Naprendszer korai időszakával kapcsolatban és információkkal szolgálhatnak a Föld szerves anyagainak eredetéről.

Munkába áll a világ valaha volt legjobb űrteleszkópja, a Webb

A tudósok már régóta várják, hogy a többször elhalasztott, nagytudású Webb űrteleszkóp munkába álljon. Közel 20 éve építik már és először 2018-ra tervezték az indítását az eddig 8,8 milliárd dollárba kerülő űrtávcsövet. A Webb lesz a Hubble utódja, a teljesítménye a százszorosa. A legújabb dátum 2021. október 31, Francia Guyanáról indulhat útjára. A küldetése az első galaxisok megfigyelése, az exobolygók fotózása és általában a világűr felfedezése.

A NASA teszteli a világ legerősebb rakétáját

A Holdra 2024-ig embereket küldő Artemis-misszió részeként egy legénység nélküli Orion űrhajót és a világ eddigi legerősebb rakétáját tesztelik majd. Valamikor 2021 végén a floridai Kennedy Űrközpontból indulhat útjára az űrhajó, majd egy elliptikus Hold körüli pályára áll, amelynek során 62 és 40 000 mérföld között lesz a távolsága a Hold felszínétől. Majd a küldetés végeztével Kaliforniában landol majd.

India a Holdra menne

Újra elindul egy indiai Csandrajáan-küldetés a Holdra. Az első 2008-ban vizet talált, a második viszont 2019-ben lezuhant a Holdon. A harmadik, idei évre tervezett küldetés a tavaly balul elsült küldetés ismétlése, aminek során egy holdjárót terveznek letenni a Hold déli sarkán. Az alacsony költségvetéséről híres program legújabb küldetése kevesebb mint 100 millió dollárba kerül majd.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Gyurcsány fenyegetése - illusztráció
2021. ÁPRILIS 9.
[ 16:14 ]
Jourová kezében a pisztoly - illusztráció
2021. ÁPRILIS 7.
[ 10:43 ]
Húsvét ünnepéről - illusztráció
2021. ÁPRILIS 3.
[ 8:02 ]
„Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János 3,16) Kedves Testvéreink az Úr Jézus Krisztusban! Mi, keresztyének ünnepeljük húsvét ünnepét, de ilyenkor nemcsak mi hívők ünnepelünk, hanem a maga módján a világ is...
2021. ÁPRILIS 2.
[ 10:23 ]
Kedves Testvéreim! Minden emberi lény a lelke legmélyén életre törekszik. Az ember nem kíván meghalni. Ám a tapasztalat azt mutatja: ez lehetetlen. Az ember halandó. A tudomány minden ága lázasan kutatja a halál ellenszerét, de nem találja. Az orvostudomány folyamatosan fejlődik, sok betegségre megleli a gyógyszert,...
2021. ÁPRILIS 1.
[ 11:35 ]
Krisztusban kedves testvéreim! Az ember, akarva-akaratlanul szembesül azzal a lesújtó igazsággal, hogy minden jóakarat mellett sem sikerül minden az életében úgy, ahogy szeretnénk, mi több, vannak esetek, amikor nem csak a véletlen miatt, hanem a mi baklövésünk ront el valamit. Nem csak dolgokkal és eseményekkel vagyunk így,...
2021. ÁPRILIS 1.
[ 11:34 ]
Beolvasás folyamatban