Tükör
Fellendült az online vásárlás Szerbiában is

A koronavírus terjedésével az élet számos területe az internetre ‘’költözött’’, mint például a munkavégzés, a tanulás és ugyanígy a vásárlás is. Ennek a nagy változásnak eredményeképp megugrott az internetes vásárlások száma az elmúlt évben nem csak Szerbiában, de világszerte egyaránt.

Az Eurostat felmérése alapján 2020-ban az Európai Unióban az internetezők 72%-a vásárolt online. Az interneten vásárlók között a fiatalabb korosztály nagyobb arányban van jelen. A leggyakrabban vásárolt termékek a ruhák, kiegészítők, élelmiszerek, bútorok, háztartási eszközök, kozmetikumok, könyvek, újságok.

Milyen a helyzet Szerbiában?

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) a B92-nek továbbította a három legjelentősebb pénznemben, azaz a dinárban, az euróban és a dollárban zajló tranzakciók adatait az elmúlt évre vonatkozóan. Ebből kiderült, hogy

2020-ban az internetes fizetések alkalmával több, mint 14 millió tranzakció jött létre, amelyek összértéke meghaladta a 32 milliárd dinárt.

Az ugrásszerű növekedést remekül szemléltetik a 2019-es adatok, mivel a 2020-as adatokkal szemben 2019-ben a tranzakciók száma csupán 7 millió, összegük pedig megközelítőleg 18 milliárd dinár volt.

Az online térben az euróban történő fizetések száma némileg növekedett, 3,1-ről 3,4 millióra, ám összértékük 2019-hez viszonyítva csökkent, 132,5 millióról 120 millió euróra.

A dollárban végrehajtott tranzakciók száma és azok összege egyaránt növekedett a vizsgált évek során, hiszen míg 2019-ben 2,3 millió tranzakciót jegyeztek 54,5 millió dollár összértékkel, addig 2020-ban 2,8 millió tranzakció zajlott le majdnem 63 millió dollár értékben.

‘’A 2020-as év folyamán különösen megnőtt az online vásárlások száma, mindhárom valutát nézve 64,44%-kal nőtt a tranzakciók száma Szerbiában. A dinárnál megdöbbentő az ugrás az online fizetések számában, ez 103,76%, vagyis a duplája, az elköltött érték növekedése pedig 81,46 százalék’’ - közölte a szerb jegybank.

Mit vásárolunk legtöbbet?

A Szerbiai Kereskedelmi Kamara tájékoztatása alapján

első helyen a ruházat áll, majd a sportfelszerelések, elektronikai cikkek, háztartási berendezések követik azt, de nagyon népszerű a készételek rendelése különböző kategóriájú éttermekből, továbbá sokan vesznek bútort, játékokat, könyveket az online boltokban.

A megnövekedett rendelésszám következtében a futárcégek munkája is megnőtt, átlagosan 20%-os növekedést tapasztaltak az ilyen szolgáltatást végző vállalatok, írja a B92.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megfelelő védettség - illusztráció
2021. ÁPRILIS 17.
[ 14:43 ]
Április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 2000-ben, az első Fidesz-kormány idején határozott az emléknap bevezetéséről az Országgyűlés. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg üldözött honfitársaink gettósítása, amelyet a deportálás követett. A magyar zsidóság tragédiája a deportálások előtt,...
2021. ÁPRILIS 16.
[ 18:21 ]
A szélsőbaloldali Heinrich Böll Alapítvány ösztöndíjasa Mohamed Amjahid rendszerszíntű rasszizmusról ír Németországban. 2021-ban, a müncheni Piper Verlag könyvkiadó gondozásában látott napvilágot a „Der weiße Fleck” című kötet, amely a németországi bevándorlókérdés és a rasszizmus, illetve antirasszista...
2021. ÁPRILIS 16.
[ 11:55 ]
Negatív koronavírusteszteket, különböző okmányokat, de még a Pfizer/BioNTech oltóanyagának a címkéjét is hamisította az a szerbiai bűnbanda, amelyet kedden fogott el a szerb rendőrség – közölte az N1 regionális hírtelevízió a szerda reggeli híradóban. A szervezett bűnözés elleni ügyészség tájékoztatása...
2021. ÁPRILIS 14.
[ 11:15 ]
Beolvasás folyamatban