Tükör
Milyen büntetés fenyegeti a vakcinaellenes orvosokat Szerbiában?

A Szerbiai Orvosi Kamaránál 10 feljelentést tettek a járvány kezdete óta olyan orvosok ellen, akik nyilvánosan negatív vagy kétértelmű véleményt fogalmaztak meg nyilvánosan a védőoltásokkal kapcsolatban.

A közelmúltban több embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy kijelentéseikkel pánikot keltettek a koronavírus elleni immunizációt illetően.

Az, hogy az oltás mellett áll-e valaki, vagy ellenzi, személyes vélemény. Amikor azonban véleményüket megosztják másokkal, fontos, hogy az ne essen át a véleménynyilvánítás szabadságához való jogból a pánikkeltés bűncselekményévé - írja az RTS.

“Különbséget kell tenni a különböző vélemények, a tudományos, a szakmai információk és az álhírek között. Eleinte ilyen-olyan hírek bizonyára pánikot kelthettek, ám azt hiszem, mindannyiunknak van már kialakult hozzáállása a védőoltásokhoz”- mondta Zorica Dobričanin Nikodinović ügyvéd.

Állítása szerint az ügyész nehezen tudja bebizonyítani, ha valaki tudatosan terjesztett hamis híreket vagy állításokat, amelyek később pánikot és a közrend megzavarását okozták, esetleg akadályozták az állami szervek döntéseinek végrehajtását.

“Ha az ügyészség és az állami hatóságok úgy döntenek, hogy alkalmazzák ezt az elnyomó rendszert, akkor nagy gondot kell fordítaniuk arra, hogy bizonyítsák, hogy szándékosan keltett valaki pánikot. Feltenném a kérdést, hogy miért csak a közösségi médiát veszik figyelembe, hiszen a televízión is megjelennek olykor orvosok vagy egyéb szakemberek, akik teljesen szabadon kifejtik véleményüket és nem látjuk, hogy felvetődne a büntetőjogi felelősségük, vagy hogy annak milyen hatása van a lakosságra. Tehát az egész történet lényege, hogy hogy nem lehetséges az, hogy valakinek járjon a szólás- és véleményszabadság, valakinek pedig ne” - magyarázza Lidija Komlen Nikolić, az ügyészek és helyettes ügyészek egyesületének munkatársa.

Az Orvosi Kamara bírói tanácsa eldöntheti, hogy az orvosok oltással kapcsolatos véleményükkel megsértették-e az etikai kódexet és a szakma hírnevét. A szankciók a megrovástól a pénzbírságon át az engedély legfeljebb ötéves visszavonásáig terjednek. A járvány kezdete óta senkit sem büntettek meg.

“Az ilyen eljárás hosszadalmas, és amikor az Orvosi Kamara hatáskörén kívül esik az ügy, akkor már a büntetőtörvénykönyv szerint kell eljárni, és polgári peres eljárás lesz az ügyből” - mutat rá Milan Dinić a Szerbiai Orvosi Kamarától.

Az oltásra felhívó nyilatkozatok felkavarhatják az embereket

“Már mindannyian nagy stressznek vagyunk kitéve, és nagyon fontos mindent, jó és rossz híreket békés úton, pánik nélkül közölni”- mondta Zora Dobričanin Nikodinović.

“Egyikünket sem készítettek fel nyilvános szereplésre, és ez súlyosbító körülmény lehet, de úgy hiszem, ebben a helyzetben valóban mindannyian megfontoltnak kell lennünk, a szakmai tudásra alapozva”- tette hozzá Dinić.

A pánik előidézésének bűncselekményéért akár három év börtön is járhat. Ha a média útján, közösségi hálózatokon és nyilvános összejöveteleken kelt valaki pánikot szándékosan, akkor legfeljebb öt év börtönbüntetés szabható ki. (RTS)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Európa napja - illusztráció
2021. MÁJUS 9.
[ 9:07 ]
Európa következő nagyhatalma? - illusztráció
2021. MÁJUS 5.
[ 13:50 ]
"Porlik, mint a szikla" - illusztráció
2021. MÁJUS 3.
[ 12:33 ]
A 97 éves Henry Kissinger megosztotta gondolatait a legnagyobb globális kérdésekről, és szerinte a legfontosabb veszélyforrás jelenleg az Egyesült Államok és Kína között fokozódó feszültség. Úgy látja, hogy ha ez tovább eszkalálódik, az akár Armageddon-szerű összecsapáshoz vezethet. A Kínával való viszony...
2021. MÁJUS 1.
[ 18:04 ]
Joe Biden amerikai elnök csütörtökön "elérte" elnöksége 100. napját, amely az Egyesült Államokban politikai mérföldkőnek számít. Franklin Delano Roosevelt elnöksége óta ugyanis ilyenkor számvetést készítenek az elnök hivatalban töltött hónapjairól. Biden az elnöksége első 100 napja alatt 11 törvényt...
2021. ÁPRILIS 29.
[ 22:35 ]
Azt a kérdést, hogy a védőoltást felvett állampolgárok rendelkezzenek-e majd bizonyos kiváltságokkal, a válságtörzs az egyik soron következő ülésén fogja megvitatni. Ahogyan a Blic megtudta, a beoltott személyeket érintő első enyhítő intézkedés akár a zenei, illetve kulturális eseményeken, fesztiválokon való...
2021. ÁPRILIS 27.
[ 11:27 ]
Beolvasás folyamatban