Tükör
Történelmi pillanat – először repült ember alkotta szerkezet egy másik bolygón!

(A Tudomány rovatból átvett írás)

A Mars 2020 küldetés egyik kulcspillanatához érkezett hétfőn, a NASA helikoptere felszállt a vörös bolygó felszínéről, és ezzel az Ingenuity lett az emberiség első másik bolygón repülő eszköze.

A múlt héten mostanra halasztották az első marsi helikopter kipróbálását. A tesztelés során kiderült, hogy frissíteni kell az Ingenuity szoftverét, ami néhány napig eltartott a Mars távolsága miatt. A hétvégén jelentették be, hogy sikerült elhárítani a problémákat, így ma megkísérelték a helikopter első tesztrepülését.

Több halasztás után április 19-én végül újra történelmet írt a NASA azzal, hogy végrehajtotta az emberiség első, irányított repülését egy másik égitesten. Az alig 1,8 kilogramm súlyú, 85 millió dollárból (25 milliárd forint) fejlesztett Ingenuity marshelikopter egy aprócska, háromméteres magasságot jelentő repüléssel írta be magát a történelembe.

A bravúrt jelentő hírt Håvard Grip, az Ingenuity repülésmérnöke igazolta a megkapott adatok alapján. Az első, fekete-fehér kép után a Perseverane marsjáró egy kis videót is küldött a lebegésről.

A NASA öt opcióval vágott bele a hétfői tesztrepülésbe: vagy megszakad a repülés még azelőtt, hogy az Ingenuity a levegőbe emelkedne – ez esetben keddi ismétléssel terveztek. A repülés sikeres megkezdése utánra négy lehetőség maradt: teljes siker, részleges siker, bizonytalan adatközlés, ami után további tanulmányozás szükséges, vagy sikertelen repülési küldetés lett a vége. Magyar idő szerint röviddel délután egy előtt kiderült a Marsról a Földre érkezett adatok alapján, hogy az Ingenuity hibátlanul teljesítette a küldetést, és sikeres felszállás, majd lebegés után sikerrel landolt, ráadásul közben még egy kisebb fordulatot is végrehajtott.

A történelmi repülést a széljárás tanulmányozása után időzítették be, maximalizálva annak az esélyét, hogy sikeres legyen az alig pár másodperces repülés. Az Ingenuity 3 méteres magasságba emelkedve 20 másodpercet lebegett, majd másodpercenként egy métert ereszkedve landolt újra a marsi Jezero-kráter talaján. A Marsról kapott adatok alapján mind az Ingenuity rotorlapátjai, mind az akkumulátora sértetlen állapotban maradt a repülés végére.

A repülés visszaigazolása után ünneplésben tört ki az irányítóterem, de a gratulációk után gyorsan elhangzott, hogy ez még csak a kezdet, a folytatásban hasonlóan kemény munka kell majd a további küldetésekhez. Előtte viszont bővebben értékeli majd a NASA a hétfő eredményt, magyar idő szerint este 8-kor jelentkeznek bővebb tájékoztatóval.

A hétfői repülésen a landolás volt talán a leginkább kritikus pillanat, az Ingenuity ugyanis egy elbaltázott manőver után nem tudja újra egyenesbe állítani magát, és ebben a Perseverance sem tud a segítségére lenni, tehát egy rossz földet érés azonnal a tesztek végét jelentette volna.

A folytatásban további, egyre erősödő tesztek jönnek majd, aminek a végén már 5 méterre is felemelkedik majd, és akár 50 méterre el is elhagyhatja a landolási zóna területét.

Az Ingenuity első repüléséről hétfőn még csak a marshelikopter 0,5 megapixeles, fekete-fehér kamerájának képei futottak be, a nagyobb felbontású, színes felvételeket később tölti le és adja közre majd a NASA.

A marsi ég meghódítása ráadásul valódi tiszteletadás volt a közel 120 évvel ezelőtti, hasonló technológiai ugrás előtt, amikor a Wright fivérek az első irányított repüléssel a Föld (és az emberigés) történetének első repülését hajtották végre. Az Ingenuity ugyanis magával vitt egy apró szövetdarabot a Wright fivérek gépét borító anyagból. (hirado.hu, telex.hu nyomán)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Tóth P Gábor
2021. ÁPRILIS 19. [ 17:51 ]

Gratulálok! Astro-Guide CosmoSapiens


Európa napja - illusztráció
2021. MÁJUS 9.
[ 9:07 ]
Európa következő nagyhatalma? - illusztráció
2021. MÁJUS 5.
[ 13:50 ]
"Porlik, mint a szikla" - illusztráció
2021. MÁJUS 3.
[ 12:33 ]
A 97 éves Henry Kissinger megosztotta gondolatait a legnagyobb globális kérdésekről, és szerinte a legfontosabb veszélyforrás jelenleg az Egyesült Államok és Kína között fokozódó feszültség. Úgy látja, hogy ha ez tovább eszkalálódik, az akár Armageddon-szerű összecsapáshoz vezethet. A Kínával való viszony...
2021. MÁJUS 1.
[ 18:04 ]
Joe Biden amerikai elnök csütörtökön "elérte" elnöksége 100. napját, amely az Egyesült Államokban politikai mérföldkőnek számít. Franklin Delano Roosevelt elnöksége óta ugyanis ilyenkor számvetést készítenek az elnök hivatalban töltött hónapjairól. Biden az elnöksége első 100 napja alatt 11 törvényt...
2021. ÁPRILIS 29.
[ 22:35 ]
Azt a kérdést, hogy a védőoltást felvett állampolgárok rendelkezzenek-e majd bizonyos kiváltságokkal, a válságtörzs az egyik soron következő ülésén fogja megvitatni. Ahogyan a Blic megtudta, a beoltott személyeket érintő első enyhítő intézkedés akár a zenei, illetve kulturális eseményeken, fesztiválokon való...
2021. ÁPRILIS 27.
[ 11:27 ]
Beolvasás folyamatban