Tükör
Szerbia döntés előtt: Kiváltságot élvezzenek-e a beoltottak?

Azt a kérdést, hogy a védőoltást felvett állampolgárok rendelkezzenek-e majd bizonyos kiváltságokkal, a válságtörzs az egyik soron következő ülésén fogja megvitatni. Ahogyan a Blic megtudta, a beoltott személyeket érintő első enyhítő intézkedés akár a zenei, illetve kulturális eseményeken, fesztiválokon való részvételi lehetőség is lehetne.

Az, hogy a védőoltást felvett személyeknek ezáltal több joga lenne, nemcsak orvosi, de etikai és jogi kérdés is. A Blic szakértőket és a hatóságokat felkeresve annak próbált utánajárni, hogy miféle korlátai vannak annak, hogy a beoltott személyek előnyt élvezzenek azokkal szemben, akik nem vették fel egyik védőoltást sem.

Habár a válságtörzs előző ülésein szóba került a téma, döntést még nem hoztak ezzel kapcsolatban.

“Nem volt részletes vita, és nem is volt javaslat arra, hogy konkrétan mit és hogyan lehet megtenni, de megemlítettük, hogy az oltottak számára bizonyos engedményeket lehetne biztosítani”- mondta a válságtörzs egyik tagja a Blicnek.

Az az elképzelés, hogy az oltottak bizonyos kiváltságokat élvezzenek, nemcsak ösztönzés a védőoltásra, de egyben lehetőség a normális élethez való visszatérésre, mivel nem lehet a végtelenségig bezárva élni, hanem engedélyezni kell a járványtanilag biztonságos újraindítását a hétköznap életnek.

Izraelben, ahol a legmagasabb a beoltottak száma, már alkalmazzák ezt az elképzelést. Barcelonában néhány nappal ezelőtt olyan zenei rendezvényt szerveztek, ahol 5000 oltással vagy antigén teszttel rendelkező ember vehetett részt.

Mit mond erről a törvény?

Milan Antonijević ügyvéd a Blicnek elmondta, hogy

az oltottak számára a nagyobb szabadság biztosítása nem diszkrimináció, hanem teljesen legitim döntés.

“Nem tiltásról vagy a jogok csorbításáról van szó, hanem arról, hogy lehetőséget kell biztosítani a jelenleg korlátozott jogokhoz való hozzáféréshez. A törvény értelmében prioritást a lakosság általános egészsége élvez, tehát mivel a döntés nem káros az egészségre, ezért nem beszélhetünk diszkriminációról amennyiben előnyt élvezhetnek a beoltottak”- mondja Antonijević.

Mit mond a Szerbiai Orvosi Kamara?

A Szerbiai Orvosi Kamara elsődleges tevékenysége az orvosi szakma etikájának gyakorlása, és amikor az egészségvédelemről van szó, az orvosok nem tesznek különbséget a beoltottak és a be nem oltottak között.

Az orvosi szakma etikai kódexe szerint egyenlően kell eljárni, így az orvos köteles mindenkinek segítséget nyújtani, életkortól, nemtől, fajtól, nemzetiségtől függetlenül.

Arra a kérdésre, hogy az oltott emberek előnyei etikailag elfogadhatók-e, azt válaszoltak hogy “a tömeges oltás az egyetlen módja a koronavírus-járvány ellenőrzés alatt tartására”.

“Ezért hisszük, hogy ebben a pillanatban a legfontosabb, hogy az egészségügyi rendszerben mindenki arra koncentráljon, hogy megtalálja mindazokat a módokat, amelyekkel motiválják az állampolgárokat az oltásra”- tette hozzá az Orvosi Kamara munkatársa.

Hogy nézhet ez ki a valóságban?

Egyelőre bizonyos, hogy a közelgő zenei fesztiválokkal kapcsolatban a válságtörzsnek üléseznie kell majd, és megállapítani, hogy az oltottaknak lesznek-e kiváltságai a részvétellel kapcsolatban. Nem kizárt, hogy az nézőket ugyanezen elv alapján engedik be majd a mérkőzésekre.

Eddig a kormányzati tisztviselők között a legintenzívebb tárgyalások a “Save events Serbia” kezdeményezéssel folytak, amely elsősorban a többezres formátumú rendezvényeket célozza meg a kultúra és a zeneipar területén. Az Európában már alkalmazott protokollok nyomán ez a kezdeményezés tervet készített Szerbiára vonatkozóan, amely meghatározza, hogy bizonyos létszámú rendezvényen milyen igazolással vehetnek részt az emberek. Például, az "A" protokoll szerint egy maximum 500 fős eseményen csak beoltottak vehetnek részt. A "B" protokoll szerint egy 1000 fős eseményen beoltott és pozitív antitest teszttel rendelkezők is részt vehetnek. A "C" protokoll alapján a legfeljebb 2500 vendéget fogadó eseményeken beoltott, pozitív antitest teszttel rendelkezők és negatív PCR teszttel rendelkezők is részt vehetnek. A "D" protokoll szerint a 2500 fő feletti eseményeken az összes eddig említett lehetőség mellett már negatív antigén teszttel is rész lehet venni.

Az oltottak előnyének gondolata elfogadható

“A normális élethez való visszatérés kulcsa az oltás, és annak, aki megkapta már a védőoltást valamilyen előnyt kell biztosítani”

- kommentálta a helyzetet Predrag Kon, epidemiológus, a válságtörzs tagja.

“Úgy vélem, hogy mindazoknak akik védettek, tehát akik már felvették a védőoltást illetve akik rendelkeznek antitestekkel vagy PCR teszttel, azoknak kell, hogy legyen valamiféle előnye. Ez az ötlet már létezik egy ideje, ám ilyesmiről nem lehet beszélni, ha a lakosság csupán 10 százalékát oltják be, mert akkor nagyon komoly megkülönböztetés van” - fűzte hozzá az epidemiológus.

Rámutatott, hogy a járványügyi intézkedések enyhítése a védőoltást felvevők számára epidemiológiai szempontból mindenképpen elfogadható.

“Én mint epidemiológus azt mondom, hogy ez az ötlet elfogadható, de nem tudom hogy a társadalom mennyire nyitott erre. Ez hamarosan napirendre fog kerülni, ez az elképzelés nagyon közel áll a jövőhöz”-mondja Kon. (Blic.rs)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
újvidéki
2021. ÁPRILIS 29. [ 14:17 ]

Ismerőseim között vannak, akik az oltás után újra megfertőződtek. Mivel felvették az oltást szabadon közlekednek, nem vonulnak otthoni karanténba. A hivatalos állítás szerint, az oltás nem véd az újabb fertőzéstől, mint ahogy attól sem, hogy ők ferdőzzönek be másokat. Akkor most ki, kit, von ki, a forgalomból?

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2021. ÁPRILIS 29. [ 20:28 ]
Igaza van. Az oltás nem véd meg senkit sem attól, hogy ismét megfertőződjön (és másokat fertőzzön). De attól igen, hogy súlyos szövődmények lépjenek fel és lélegeztető gépre kerüljön.

istván
2021. ÁPRILIS 28. [ 15:43 ]

mukica! Csak szólok, hogy mentőövet a hajókon, vitorlásokon kell biztosítani a fedélzeten tartózkodók esetleges mentési szükség esetére. A gépkocsiban nincs mentőöv.


mukica
2021. ÁPRILIS 28. [ 9:17 ]

Olyan ez, mint a mentőövhasználat a gépkocsiban. Aki nem szereli fel, mind a maga, mind az utastársai épségét veszélyezteti. Valójában azok élveznek kiváltságot, akik nem veszik fel a védőoltást, nem törődve sem a maguk, sem mások egészségével, viszont - az előző példánál maradva - szeretnének továbbra is a "forgalomban" maradni.


Pegasus - illusztráció
2021. JÚLIUS 20.
[ 14:31 ]
Pár napja írtam arról, hogy a progresszívok hogyan építették le módszeresen az egykor virágzó Kaliforniát, hogyan fojtották meg saját államuk gazdaságát, hogyan számolták fel társadalmukban a polgári rendet, és hogyan idéztek elő olyan drámai demográfiai trendeket, amilyenekre jellemzően csak háborús időkben akad...
2021. JÚLIUS 20.
[ 13:06 ]
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi álláspontját felülvizsgálva megváltoztatta a sokak által a véleményszabadságot korlátozó 50-es szabályát pár héttel a játékok kezdete előtt. A tokiói olimpián a versenyzők, ha akarják, szabadon térdelhetnek, igaz ez már az eredményhirdetés során nem lesz megengedett. A...
2021. JÚLIUS 18.
[ 16:23 ]
Kritikus hangok fogadták az Európai Bizottság klímavédelmi csomagjának egyes elemeit Németországban. Az autógyártók a töltő-infrastruktúra gyengeségére figyelmeztettek, az iparszövetség az európai cégek globális versenyképességét félti. Egy politikus szerint lázadás tör ki Európában, ha luxuscikké válik az...
2021. JÚLIUS 17.
[ 8:58 ]
Beolvasás folyamatban