Tükör
Európa napja

Május 9. az Európa-nap, amikor az Európai Unió tagállamaiban az EU létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. Megtartásáról 1985-ben döntöttek az Európai Közösségek állam- és kormányfői, Magyarországon a 2005. évi XXII. törvény nyilvánította május 9-ét Európa napjává.

Robert Schuman francia külügyminiszter öt évvel a második világháború európai befejeződése után, 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását. "Ahhoz, hogy a békének meglegyen minden esélye, először egyetlen Európa kell. Immár nem puszta szavakra van szükség, hanem tettre, egy vakmerő és konstruktív akcióra" - jelentette ki, és hozzáfűzte, hogy a kezdeményezésből "születik majd meg Európa, egy szilárdan egybeforrt és erősen összeácsolt Európa".

Az integráció első lépcsőfokaként 1951. április 18-án írta alá Párizsban Franciaország, Németország, Olaszország, Belgium, Hollandia és Luxemburg a Montánunió-szerződést. Az első európai szintű megállapodást 1957. március 25-én az Európai Gazdasági Közösséget (EGK) és az Európai Atomenergia Közösséget (Euratom) létrehozó Római Szerződés követte. Az EGK-ból, közkeletű nevén a Közös Piacból nőtt ki fokozatosan az Európai Közösségek, majd az Európai Unió.

Fennállásának több mint fél évszázada alatt az EU rendkívüli sikereket ért el: biztosította, hogy tagországai békében éljenek, két nemzedékkel ezelőtt még elképzelhetetlen mértékben emelte az életszínvonalat, határok nélküli egységes piacot és közös valutát teremtett, világméretekben is jelentős gazdasági hatalommá vált. Az EU-nak az utóbbi években ugyanakkor olyan jelentős pénzügyi, gazdasági és szociális kihívásokkal is szembe kell néznie, mint a menekültválság, napjainkban pedig a koronavírus-járvány.

Az Európai Unió 2012-ben megkapta a Nobel-békedíjat, mert az indoklás szerint hat évtizeden keresztül meghatározó szerepet játszott Európa békés fejlődésében, "a demokrácia és az emberi jogok elterjesztésében", 1989 után hozzájárult a kelet-európai államok stabilizálásához.

Magyarország kilenc másik ország társaságában 2004. május 1-jén lett tagja az uniónak, amely Bulgária és Románia 2007-es, valamint Horvátország 2013-as csatlakozásával 28 tagúra bővült. 2007-ben Lisszabonban írták alá az Európai Unió reformszerződését, a két évvel később hatályba lépett dokumentum a mélyebb uniós együttműködéshez és további bővítéshez egyaránt szükségesnek ítélt intézményi változtatásokat irányozza elő a számos elemében még hat országra szabott eredeti rendszeren. A Lisszaboni Szerződés mondja ki először, hogy a tagállamok kiléphetnek az unióból. Erre az EU történetében először tavaly került sor - az Egyesült Királyság 47 évnyi és egy hónapnyi tagság után 2020. január 31-én éjfélkor távozott az EU-ból, amely tagállamainak száma 27-re csökkent. A 11 hónapos átmeneti időszak elteltével új szabályok léptek életbe az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatrendszerében; az EU egységes belső piacán és vámuniójában is megszűnt a brit tagság.

Európa napja - az európai himnusszal, zászlóval és a közös valutával együtt - az integráció legfontosabb jelképei közé tartozik, 2000 óta használatos az EU jelmondata is: "Egyesülve a sokféleségben". Az ünnep alkalmából szervezett hagyományos rendezvények a koronavírus-járvány miatt az idén online zajlanak: egyebek között több uniós intézményben virtuális túrát tehetünk, uniós ismereteinket pedig kvízjátékokkal tehetjük próbára. Az idei Európa-napon veszi kezdetét hivatalosan is az Európa jövőjéről rendezett konferenciasorozat, egyelőre online platformon. Ehhez kapcsolódva az Európai Parlament az ünnep előtti héten számos eseményt szervez EP-képviselők, -frakciók, -bizottságok részvételével, amelyeket az online térben bárki követhet, illetve bekapcsolódhat azokba.

A magyarországi Európa-napi fesztivál keretében a koronavírus-járvány miatt virtuális formában tartják meg a hagyományos futóversenyt: a táv idén - Magyarország uniós csatlakozásának 17. évfordulója alkalmából - 17 kilométer, amelyet egyéniben vagy tetszőlegesen felosztva (kéttagú váltóban) május 1-től május 9-éig kell teljesíteni. A május 9-ei ünnepi virtuális programok között kulturális események és beszélgetések is lesznek. (MTVA Sajtóarchívum)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

12 milliárd euró - illusztráció
2021. JÚNIUS 8.
[ 10:29 ]
A nemzeti összetartozás napja - illusztráció
2021. JÚNIUS 4.
[ 5:56 ]
A pandémia lassú lecsengése után folytatódik a szuverén uniós tagállamok küzdelme az Európai Unióban Az uralkodó közerkölcsi kultúrával és viszonyokkal kapcsolatban az egyik leggyakrabban előkerülő fogalom a liberalizmus, amelyet eredetileg politikai filozófiaként próbáltak körül írni. Bár a köznapi polgárok...
2021. MÁJUS 31.
[ 21:06 ]
Armin Laschet CDU-elnök egy podcastben beszélt Németország és az EU kihívásairól. Szerinte a kelet-nyugati megosztottság továbbra is jelen lesz a kontinensen, és ezen csak a lengyelekkel és a magyarokkal együtt lehet dolgozni. „A nem fizető kisebbség nem bírálhatja felül a többség akaratát” – jelentette ki a...
2021. MÁJUS 28.
[ 12:08 ]
Az elmúlt két évtizedben már folytak a kutatások egy univerzális influenza elleni oltás kifejlesztésére, hiszen a tudósok úgy vélték, ez a vírus okozhatja a következő világjárványt. Aztán amint megjelent a SARS-CoV-2 és körbefertőzte a világot, nekiláttak az univerzális vakcina ötletét átültetni a SARS víruscsalád...
2021. MÁJUS 27.
[ 19:20 ]
Beolvasás folyamatban