Tükör
12 milliárd euró

Az a tény, hogy a Szerb Nemzeti Bank (NBS) májusban közel 230 millió svájci frankot váltott át, sokakat kíváncsivá tett, hogy honnan van a szerbeknek ennyi svájci frankjuk.

Hivatalos válasz nincs, de az lenne a logikus, hogy sokan dolgoztak Svájcban, majd visszatértek Szerbiába, valamint minden évben csurran-csöppen a külföldi pénzutalás az itthoniak számára azoktól az emberektől, akik továbbra is Svájcban élnek és dolgoznak, írja a Blic.

Másrészről a szerbiai bankokba lévő deviza megtakarítások összege 12 milliárd euró, de ezt a közismert valuták mellett a kevésbé elterjedt pénznemek is alkotják, írja a Blic. A listán szerepel az ausztrál és a kanadai dollár, a kinai jüan, a brit font és a japán jen.

Ezeknek legnagyobb hányada azoktól a külföldön élő és dolgozó személyektől érkezik, akik családjuknak küldenek pénzt Szerbiába. Vannak azonban olyanok is, akik külföldön dolgoztak, és visszatértek Szerbiába, hogy ebből a pénzből éljenek.

Az NBS legfrissebb adatai szerint a szerbiai polgárok a bankokban pontosan 97,8 milliárd dinár megtakarítást tartanak, ez pedig az összes betét 6,5 százaléka. A devizamegtakarítások értéke pedig 12 milliárd euró, vagyis a teljes megtakarítások 93,5 százaléka.

„A devizamegtakarítások jelentős része euróban van, ennek az értéke 10,8 milliárd euró. Ez a deviza 90,1 százaléka. A svájci frank alapú megtakarítások értéke 638,5 svájci frank, ami a deviza megtakarítások 4,8 százaléka, míg az amerikai dollárban megtakarított pénz összege 593,9 millió dollár, vagyis a deviza megtakarítások 4,1 százaléka, illetve a teljes megtakarítás 3,8 százaléka”, közölte a Szerb Nemzeti Bank.

A megtakarításokat a többi valutában a bankok összesítve számolják, ez euróra átszámítva 118,7 millió euró. A központi bank adatai szerint ez a devizamegtakarításoknak csupán 1 százalékát teszi ki, illetve mintegy 0,9 százalékát a teljes megtakarításoknak. Ezek között a valuták között van az ausztrál és a kanadai dollár, a kínai jüan, a brit font, a cseh és a norvég korona, valamint a japán jen is.

A megtakarítások a pandémia alatt is emelkedtek

Érdekes az is, hogy a pandémia alatt jelentős mértékben nőtt a bankokban a megtakarítások összege.

Egyesek szerint ez annak a következménye, hogy a polgárok kevesebbet költöttek, így több pénzük maradt meg. Mások szerint a hitelek visszafizetésének elhalasztása tette lehetővé, hogy a polgárok spórolni tudjanak.

A szakértők hozzáteszik, hogy az előző egy évben is jelentős mértékben nőtt a dinár alapú megtakarítások értéke a devizához viszonyítva, mivel 15,5 százalékkal, vagyis 13,2 milliárd dinárral emelkedett meg, miközben a deviza megtakarítások 9,9 százalékkal, 1,1 milliárd euróval.

Mivel a dinár alapú megtakarítások gyorsabban nőnek a devizához viszonyítva, a dinár alapú letétek évről évre emelkednek az összesített megtakarításokban is, így ma 6,5 százalékát teszik ki.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nemzeti összetartozás napja - illusztráció
2021. JÚNIUS 4.
[ 5:56 ]
Armin Laschet CDU-elnök egy podcastben beszélt Németország és az EU kihívásairól. Szerinte a kelet-nyugati megosztottság továbbra is jelen lesz a kontinensen, és ezen csak a lengyelekkel és a magyarokkal együtt lehet dolgozni. „A nem fizető kisebbség nem bírálhatja felül a többség akaratát” – jelentette ki a...
2021. MÁJUS 28.
[ 12:08 ]
Az elmúlt két évtizedben már folytak a kutatások egy univerzális influenza elleni oltás kifejlesztésére, hiszen a tudósok úgy vélték, ez a vírus okozhatja a következő világjárványt. Aztán amint megjelent a SARS-CoV-2 és körbefertőzte a világot, nekiláttak az univerzális vakcina ötletét átültetni a SARS víruscsalád...
2021. MÁJUS 27.
[ 19:20 ]
Lassan kijelenthetjük, hogy a koronavírus forradalmasította az oltóanyagok fejlesztését és kutatását, elsősorban az mRNS-vakcináknak köszönhetően. A világ első alkalmazott mRNS-vakcinái a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett Comirnaty koronavírus-vakcina, valamint a Moderna covid-vakcinája. A két oltóanyag rekordidő...
2021. MÁJUS 24.
[ 20:09 ]
Beolvasás folyamatban