Tükör
Mi ösztönzi a gyermekvállalást jobban, az ötezer eurós támogatás vagy a kiszámítható biztonság?

Miután Aleksandar Vučić szerb elnök bejelentette: azt fogja javasolni, hogy ötezer eurós támogatásban részesüljenek az elsőszülött gyermek szülei, a szakértők közölték, hogy jól jön ugyan a támogatás, de a demográfiai mutatók feljavításához fontosabb a biztonság.

„Módosítani fogjuk a jogszbályokat, és sok dolgot könnyebbé teszünk a várandósoknak és a kismamáknak, de jelentős mértékben növelni fogjuk a gyermekek után járó támogatásokat is, úgy az első, a második, a harmadik, mint a negyedik gyermek esetében”, mondta Vučić, és elmagyarázta, hogy az új intézkedések elengedhetetlenek, mert „az életszínvonallal fordítottan arányos a natalitás növekedése”.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt 10 évben egyre kevesebb az újszülött Szerbiában. 2011-ben még 65.598 volt, tavaly viszont már csak 61.692, vagyis negatív a természetes szaporulat, nem számítva a migrációt, amely miatt az elmúlt évtized elején 37.337-tel, 2020-ban pedig már 56.158 lakossal csökkent a népesség Szerbiában, írja a Danas.

A demográfus szerint fontosabb a pénznél az állam megbízhatósága

Az újszülöttek után járó pénzbeli támogatás helyett sokkal fontosabb kialakítani egy olyan környezetet, amely ösztönzi a gyermekvállalást, ezt tapasztalták az olyan országok, mint Svédország és Oroszország is, mutatott rá Goran Penev demográfus, a SANU népesedéstudományi bizottságának tagja.

„A pénzbeli támogatás kihatással lehet arra, hogy valaki egy gyermeket vállaljon, de arra nem, hogy tovább bővítse a családot. Sokkal fontosabb lenne olyan biztonságos környezetet kialakítani, amely ösztönzi a gyermekvállalást. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy megbízhatóságra és stabilitásra van szükség, vagyis arra, hogy a szabályok és a támogatási rendszer ne változzon meg minden órában”, véli Penev.

Szerinte

a gyermek és a család a prioritások között szerepel a fiatalok értékrendjében is. Ők megbízható társat szeretnének az életben, de megbízható országot is, amelyben bízni tudnak.

„Végül is mit jelent ez a támogatás, még ha rövidtávon hatásos is, ha egy vagy két évtized múlva ezek a fiatalok tömegesen elhagyják az országot”, nyilatkozta Penev a Danasnak.

A harmadik vagy negyedik gyermeket vállalók számára a pénznek nincs döntő szerepe

Petar Vasić, a belgrádi Földrajzi Kar demográfiai tanszékének docense a Danasnak elmondta, hogy Szerbiában az elmúlt tíz évben nyilvánvalóan későbbre tevődött az első gyermek vállalása, ami nagymértékben kihatással van a termékenységre, illetve a születendő gyermekek átlagos számára. Magyarázata szerint azzal, hogy a kedvezőbb pénzügyi helyzetre várnak, a nőknek kevesebb idejük marad annyi gyermeket szülni, mint amennyit szeretnének, miközben pedig gyakran egészségügyi akadályokba is ütköznek.

„Szerbiában a gyermekek kívánt száma 2,5 fölötti, ami nagyon jó, még jobb is, mint Európában, de a probléma az, hogy ezt nem tudják megvalósítani. A szülés elodázásával a fejlett országok, Spanyolország, Olaszország és Görögország modelljeigez közelítünk. Ezekben az országokban ugyanis a legalacsonyabb a születések száma, és a legmagasabb az első gyermek megszületésekor az átlagéletkor”, mondta Vasić.

Tatjana Macura, a Mame su zakon egyesület elnöke szerint egyetlen pénzügyi támogatást sem lehet kritizálni, de meg kell érteni, hogy mit is kínálnak.

„Nyilvánvaló, hogy azoknak a családoknak, amelyek harmadik, negyedik, vagy ezen felüli gyermeket vállalnak, a pénz nem játszik döntő szerepet. Az anyagi támogatást nyújtó törvény mellett kulcsfontosságú szerepet játszik még a migráció, az életszínvonal emelése, a jogi és minden más biztonság megléte az országban, amelyek arra ösztönöznénk az embereket, hogy itt maradjanak és bővítsék a családjukat”, tette hozzá Macura. (Danas)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Belépő az életbe - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 22.
[ 22:45 ]
"Minden világjárvány véget ér" - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 9:14 ]
Előbb van narratívájuk, mint kérdéseik - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 11:57 ]
Húsz éve annak, hogy 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet 19 tagja átvette az irányítást négy utasszállító repülőgép felett. Három gép Los Angelesbe, egy pedig San Franciscóba tartott, de egyik sem érkezett meg a célállomásra. A Los Angelesbe tartó gépek a New York-i Világkereskedelmi Központba (World Trade...
2021. SZEPTEMBER 11.
[ 6:58 ]
A demográfusok hosszú ideje igyekeznek magyarázatot találni arra, hogy a nyugati civilizációban miért nem születik elég gyermek, miért nem képesek e társadalmak önmaguk reprodukálására. A termékenységi adatok azonban azt mutatják: trendforduló tanúi lehetünk. Immár szinte minden kontinensen drámaian csökken a fiatalok...
2021. SZEPTEMBER 9.
[ 19:58 ]
Összeállt az új afgán kormány. Az előzetes híresztelésekkel ellentétben úgy tűnik, nem került be az ország vezetésébe egy mérsékelt afgán politikus sem, helyettük mind régi tálib vezetők töltik majd be az összes fontos tisztséget. Az új állam, az Afganisztáni Iszlám Emírség emírje Hibatulla Ahunzada lesz, a tálibok...
2021. SZEPTEMBER 8.
[ 10:41 ]
Beolvasás folyamatban