Tükör
Egy évet is várnak rá, akár 30 ezer euróba is kerülhet. Mi az?

Az ismerősi körben történt meg az eset: az apa felajánlotta a fiának, döntsön: jövendőbelijével kapnak egy kicsi, de takaros családi házat nagy udvarral, kerttel, vagy helyette lakodalmat szeretnének. A fiatalok ez utóbbi mellett döntöttek. Mára már az egykori ifjú pár gyerekei is nagyobbacskák. Saját házuk viszont ma sincs.

Mióta a válságtörzs engedélyezte a nagyobb létszámú összejöveteleket, a házasulandó párok megrohamozták a rendezvénytermeket, vendéglőket, éttermeket, mindent, ahová nagyobb számú vendéget lehet hívni. Az év végéig nemigen lehet már helyet találni, főként hétvégén nem, és nem csak környékünkön, de egész Szerbiában. Óvatos becslések szerint jövő év közepéig le vannak foglalva azok a helyek, ahol valamirevaló lakodalom megrendezhető.

“Erre az évre nincs szabad terminusunk hétvégén, vagyis pénteken, szombaton és vasárnap, míg a hétfő és a csütörtök 50 százalékban foglalt”, nyilatkozta a Novostinak egy rendezvényteremmel is rendelkező belgrádi étterem tulajdonosa, hozzátéve, míg azelőtt főleg a szombat volt a lakodalmak napja, addig immár a hét többi napja is számításba jöhet, talán csak a szerdát kivéve. “Valamilyen okból a házasulandó párok kerülik a szerdát, ezért ha valaki hirtelen rászánná magát a házasságkötésre, akkor a szerdai napot tudnám ajánlani, akkor még van szabad hely, habár, amekkora az érdeklődés, ez is hamar be fog telni.”

A vendéglátósok elismerik, a lakodalmak sem olyanok már, mint korábban, az emberek óvatosabbak lettek, tartanak a járványügyi intézkedésektől és a koronavírustól is, ezért némiképp csökkent az egy-egy alkalomra meghívott vendégek száma. Azt mondják, a legnagyobb különbség a koronavírus előtti időszakhoz képest az, hogy a gratulálók nem ölelik és nem csókolják meg az ifjú párt.

Az árak nem változtak, de nem lesz ez így sokáig

Amikor arról van szó, mennyibe kerül egy ilyen mulatság, azt kell mondani, hogy alapjában véve nem változtak az árak a tavalyiakhoz képest, de a vendéglátósok már kilátásba helyezték, hogy nem marad ez már sokáig így.

“Nem az az oka, mint ahogyan sokan gondolják, hogy bepótoljuk a tavalyi kiesést, hanem egyszerűen emelkedtek az árak, minden megdrágult, ami egy ilyen ünnepi esemény lebonyolításához kell, s nekünk követnünk kell az árakat”, mondja egy rendezvényszervező.

Noha az étterem, vagy rendezvényterem bérlése, az étel- és italfogyasztás a legnagyobb tétel egy lakodalom lebonyolításában, nem szabad megfeledkezni a fotósról, a zenészekről, az ünnepi tortáról és arról a millió kis “apróságról”, ami az eseményt felejthetetlenné teszi.

Fényképész, zenészek, torta és ami még kell…

Az esküvői fényképész kiválasztása korántsem egyszerű dolog, főként nem a közösségi hálók idején. Ezért nem csoda, hogy a fotóst is, akárcsak a termet, jó előre le kell foglalni. Ahogy egyikük mondta, májustól elszabadult a pokol. Gyakran egy napon több helyre is hívják őket. Áraik nem változtak a tavalyihoz képest, sőt, talán még alacsonyabbak is lettek, mert mindenki azon van, hogy a tavalyi kiesést pótolja.

A zene, illetve a zenészek még egy fontos tétel, amikor lakodalom szervezéséről van szó. Rájuk általában nem sajnálják a pénzt, hiszen ők azok, akik biztosítják a jó hangulatot.

“Több, mint egy évig nem léptünk fel, hiányzott is a közönség. Most kipihentebbek és energikusabbak vagyunk mi is, a vendégek is, akiknek már nagyon hiányzott az ilyenfajta mulatság”, mondta el a belgrádi lapnak az egyik lakodalmas zenekar tagja, akiknek a legközelebbi szabad hétvégéje 2022 január 29-én lesz, ha időközben azt is le nem foglalják.

Fontos dolog lett a lakodalmakban a torta is, valóságos “műalkotásokká” léptek elő. Igaz, ez az édesség egyre fontosabb szerepet játszik a születésnapokon, keresztelőkön is, amelyek mellesleg ugyancsak túlnőttek a korábbi határokon. Erről is időben kell gondolkodni, mert a menőbb cukrászok határidőnaplója már hónapokra előre betelt. Ez egyébként az a tétel, amely a leginkább drágult az elmúlt időszakban, ráadásul nem mindegy, hogy egy klasszikus, virágokkal díszített cukrászremekről van szó, vagy egy egyedi, kézimunkát igénylő darabról.

Anyakönyvvezető, gyűrűk és a legfontosabb: a menyasszony ruhája

A házasulandóknak fizetniük kell az anyakönyvvezetőt is, aki összeadja őket a polgári szertartáson. Ez semmiség, 320 dinár, ha az anyakönyvi hivatalban rendezik, de ha az ifjú párnak külön kívánsága van, akkor több ezer dinárba kerülhet. A karikagyűrűk ára 200 eurónál kezdődik, a határ pedig valahol a csillagos égnél van. És akkor nem beszéltünk még a terem dekorációról, ami jó esetben benne van a bérleti díjban, de sokszor ezt is külön fizettetik meg, akárcsak a virágdíszeket és egyéb kísérő elemeket.

No és melyik menyasszony nem szeretne a legszebb lenni? Ehhez pedig egy igazán tündéri menyasszonyi ruha is szükségeltetik.

A koronavírus-járvány nagy vesztesei a menyasszonyi ruha kölcsönzők, amelyek tavaly március óta zárva voltak.

“A ruhakölcsönzés díja nem változott a koronavírus-járvány előtti időszakhoz viszonyítva, 250 eurótól kezdődnek és a modelltől függően alakulnak az árak”, mondták az egyik kölcsönzőben, hozzátéve, jobb időben, akár egy évvel is korábban jelentkezni és kiválasztani az álomruhát, mint az utolsó pillanatban abból választani, ami az adott dátumra megmaradt.

Mennyibe kerül a mulatság?

Amennyiben az ifjú pár úgy dönt, hogy csak ebédre látja vendégül a legközelebbieket, mondjuk 25 személyt, akkor ez kb. 1200-1300 euróba fog kerülni, de ha az étlap különlegességei mellett döntenek, akkor lehet ennek akár a duplája is, míg azok, akik hajlandók mélyen a zsebükbe nyúlni, 4500 eurót is fizethetnek mindezért. Azok, akik az ebéd mellett döntenek, általában nem hívnak meg zenészeket, ami jelentős mértékben csökkenti a költségeket.

Egy 150 személyes lakodalom esetében már a legszerényebb költségvetés is meghaladja az 5000 eurót, de elérheti akár a 18 ezret is.

Aki viszont igazán nagy, mondjuk úgy 300 személyes lakodalmat szeretne, annak legalább 8500 eurós költségekkel kell számolnia, de igényektől függően meghaladhatja a 30 ezret is.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
mukica
2021. AUGUSZTUS 7. [ 4:33 ]

Vidékünk népe - sok jó tulajdonsága mellett - a rongyrázásról is híres volt mindig. Tisztelet a kivételnek.


Belépő az életbe - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 22.
[ 22:45 ]
"Minden világjárvány véget ér" - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 9:14 ]
Előbb van narratívájuk, mint kérdéseik - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 11:57 ]
Húsz éve annak, hogy 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet 19 tagja átvette az irányítást négy utasszállító repülőgép felett. Három gép Los Angelesbe, egy pedig San Franciscóba tartott, de egyik sem érkezett meg a célállomásra. A Los Angelesbe tartó gépek a New York-i Világkereskedelmi Központba (World Trade...
2021. SZEPTEMBER 11.
[ 6:58 ]
A demográfusok hosszú ideje igyekeznek magyarázatot találni arra, hogy a nyugati civilizációban miért nem születik elég gyermek, miért nem képesek e társadalmak önmaguk reprodukálására. A termékenységi adatok azonban azt mutatják: trendforduló tanúi lehetünk. Immár szinte minden kontinensen drámaian csökken a fiatalok...
2021. SZEPTEMBER 9.
[ 19:58 ]
Összeállt az új afgán kormány. Az előzetes híresztelésekkel ellentétben úgy tűnik, nem került be az ország vezetésébe egy mérsékelt afgán politikus sem, helyettük mind régi tálib vezetők töltik majd be az összes fontos tisztséget. Az új állam, az Afganisztáni Iszlám Emírség emírje Hibatulla Ahunzada lesz, a tálibok...
2021. SZEPTEMBER 8.
[ 10:41 ]
Beolvasás folyamatban