Tükör
Szemafor-modell: Hogy fog kinézni a szerbiai oktatás

Hosszú idő után szeptember elsején ismét kezdetét veszi a jelenléti oktatás a szerbiai iskolákban.

Az órák 45 percesek lesznek, a tanulók és a tanárok is kötelesek lesznek maszkot viselni, áll az oktatási minisztérium szakmai-módszertani útmutatójában.

Az útmutatót a válságstáb ülése után minden általános és középiskola megkapta Szerbiában, ebben pedig pontosítják, hogy mit jelent az úgynevezett szemafor-modell, vagyis hogy milyenek is konkrétan a zöld, a sárga és a piros zónák, és ennek függvényében alkalmazzák a három oktatási modell egyikét.

Zöld zóna az általános iskolák számára

Amennyiben az iskola olyan községben van, amely a zöld zónában található, akkor az első oktatási modellt alkalmazzák. E szerint az oktatást hagyományos módon szervezik meg, a tanórák 45 percesek, a tagozatokat nem osztják fel. A javaslat szerint minden osztálynak saját tanterme lesz, és nem vándorolnak egyik teremből a másikba, írja az Euronews Srbija.

Sárga zóna az általános iskolák számára

Amennyiben a helyi önkormányzat a sárga zónában van, akkor az általános iskolákban a második oktatási modellt kell alkalmazni.

Az útmutató szerint ez azt jelenti, hogy az általános iskolák alsós tagozatai, valamint az ötödik és hatodik osztály számára közvetlen oktatást szerveznek az iskolában. A hetedikes és nyolcadikos tanulók esetében pedig kombinált oktatási modellt alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a tagozatokat két csoportra osztják, amennyiben 16 diáknál több van az osztályban. A modell szerint a tanulók egy napot töltenek az iskolában, a következő napon pedig távoktatásban vesznek részt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyik csoport hétfőn, szerdán és pénteken megy iskolába, a másik kedden és csütörtökön, a következő héten pedig fordítva.

A távoktatásban részesülő diákok számára az a javaslat, hogy ezt valós időben tegyék a meglévő platformokon vagy más elektronikus kommunikációs csatornákon keresztül. Az osztályozásra pedig akkor kerül sor, amikor a diákok az iskolában vannak.

Az alsós osztályok számára a sárga zónában közvetlenül szervezik meg az oktatást. A tanórák 30 percesek, az osztályokat pedig két csoportra osztják. A csoportok két időpontban járnak iskolába, az egyik 8 órától 10 óra 45 percig, a másik pedig 11 óra 15 perctől. Ha egy osztályban kevesebb, mint 16 tanuló van, akkor a tanórák nem rövidülnek, hanem 45 percesek maradnak.

Az útmutató szerint, ha egy osztályt két csoportra osztanak, akkor a diákoknak napi négy órájuk lehet, a két csoport iskolalátogatása között pedig kötelező fertőtleníteni a tantermeket. A kötelező tantárgyakat az iskolában tartják meg, míg a választható tantárgyak megtarthatják az iskolában, de távoktatáson keresztül is.

Piros zóna az általános iskolák számára

Az útmutató szerint, ha az önkormányzat a piros zónában van, akkor lehetséges a kombinált oktatási modell alkalmazása az ötödik és a hatodik osztályok számára.

Ha a helyi önkormányzat a piros zónában van, akkor az iskoláknak át kell állniuk a harmadik oktatási modellre, vagyis a távoktatásra.

„Az órák 45 percig tartanak, minden kötelező és választható tantárgyat a távoktatáson keresztül valósítanak meg”, áll az útmutatóban, a platform kiválasztásakor pedig figyelembe kell venni annak jellegzetességeit és elérhetőségét.

Az RTS Planeta csatornán lévő órák segítséget nyújtanak a nevelői-oktató munka megvalósításában. Az egész napos oktatást és az ott tartózkodást a járványügyi intézkedések betartásával realizálják.

Zöld zóna a középiskolák számára

A szakmai-módszertani útmutató szerint a középiskolák esetében is három modell alkalmazható. A közvetlen modell szerint az órák 45 percig tartanak, kötelező a maszkviselés, a távolságtartás és a helyiségek fertőtlenítése. Ezt akkor lehet alkalmazni, ha a helyi önkormányzat is a zöld zónában van.

Sárga zóna a középiskolák számára

Ha a helyi önkormányzat a sárga zónában van, akkor a második, kombinált oktatási modellt kell alkalmazni. Ebben az esetben az osztályokat két csoportra kell osztani, ha több mint 16 diák jár az adott osztályba. A diákok egyik nap iskolába mennek, másnap távoktatások keresztül veszik át a tananyagot. Az egyik csoport hétfőn, szerdán és pénteken, a másik kedden és csütörtökön jár iskolába, és hetente váltakoznak.

Az iskoláknak gondoskodniuk kell arról is, hogy a távoktatás valós időben történjen, míg az osztályozásra az iskolában kerül majd sor.

Piros zóna a középiskolák számára

A harmadik modell azt jelenti, hogy teljes egészében áttérnek a távoktatásra. Akkor döntenek így, ha a helyi önkormányzat is a piros zónába kerül.

Mit jelent a szemafor-modell

Az iskolák kötelesek szorosan együttműködni a közegészségügyi intézetekkel. A munka megszervezésével kapcsolatos változásokról az iskolával foglalkozó szakcsoport dönt, ezt a csoportot pedig a közegészségügyi intézet, az oktatási minisztérium és az egészségügyi minisztérium képviselői alkotják.

A koronavírus-fertőzés kockázatának felmérésére vonatkozó határértékeket több paraméter alapján kapják meg.

Az alapvető mutató a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma. A zöld zónába azok az önkormányzatok tartoznak, amelyekben 14 nap alatt a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma kevesebb 150-nál, míg azoknak az aránya, akiknek pozitív lett a PCR- vagy antitest-tesztjük, alacsonyabb 6 százaléknál.

A sárga zónába azokat az önkormányzatokat sorolják, amelyekben a 14 napos időintervallumban 150 és 299 közötti a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma, míg a teszteken pozitív eredménnyel rendelkezők aránya 6 és 15 százalék között mozog.

A piros zónába azok a helyi önkormányzatok tartoznak majd, amelyekben 300-nál több a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma, a pozitív teszttel rendelkező aránya pedig meghaladja a 15 százalékot. Mindent kéthetente mérnek.

Fontos a beoltottak száma, de figyelembe veszik a kórházban ápolt fertőzöttek számát is.

Az óvintézkedések közül az iskolákban kötelező a maszkviselés a diákok és a tanárok számára is, valamint a távolságtartás. Fontos a kezek tisztán tartása, valamint az iskola összes helyiségének fertőtlenítése. Az iskolák kötelesek együttműködni a közegészségügyi intézetekkel. (Euronews Srbija)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Belépő az életbe - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 22.
[ 22:45 ]
"Minden világjárvány véget ér" - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 9:14 ]
Előbb van narratívájuk, mint kérdéseik - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 11:57 ]
Húsz éve annak, hogy 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet 19 tagja átvette az irányítást négy utasszállító repülőgép felett. Három gép Los Angelesbe, egy pedig San Franciscóba tartott, de egyik sem érkezett meg a célállomásra. A Los Angelesbe tartó gépek a New York-i Világkereskedelmi Központba (World Trade...
2021. SZEPTEMBER 11.
[ 6:58 ]
A demográfusok hosszú ideje igyekeznek magyarázatot találni arra, hogy a nyugati civilizációban miért nem születik elég gyermek, miért nem képesek e társadalmak önmaguk reprodukálására. A termékenységi adatok azonban azt mutatják: trendforduló tanúi lehetünk. Immár szinte minden kontinensen drámaian csökken a fiatalok...
2021. SZEPTEMBER 9.
[ 19:58 ]
Összeállt az új afgán kormány. Az előzetes híresztelésekkel ellentétben úgy tűnik, nem került be az ország vezetésébe egy mérsékelt afgán politikus sem, helyettük mind régi tálib vezetők töltik majd be az összes fontos tisztséget. Az új állam, az Afganisztáni Iszlám Emírség emírje Hibatulla Ahunzada lesz, a tálibok...
2021. SZEPTEMBER 8.
[ 10:41 ]
Beolvasás folyamatban