Tükör
Ki lesz Németország kancellárja?

Armin Laschet és Annalena Baerbock is jól szerepelt magához képest a vasárnapi tévévitán, a szociáldemokrata Olaf Scholz dominanciája viszont így is egyértelmű volt.

Vasárnap este egy izgalmasnak szánt műsorral kedveskedett nézőinek a német RTL és az n-tv. A berlini stúdióba ugyanis meghívták a három legnépszerűbb párt, a kereszténydemokrata CDU, a szociáldemokrata SPD és a Zöldek kancellárjelöltjeit, hogy alig egy hónappal a szeptemberi szövetségi választások előtt egy vita keretében mutassák meg a választóknak, hogy ők lesznek a legalkalmasabbak Németország vezetésére az ősztől.

A hármas összecsapást Olaf Scholz jelenlegi szövetségi pénzügyminiszter, a szociáldemokraták kancellárjelöltje várhatta a legnagyobb nyugalommal. Az egykori hamburgi szenátor ugyanis a maga higgadt, háttérbe húzódó stílusával egy ideje magabiztosan vezeti a közvélemény-kutatásokat, már ami a legnépszerűbb kancellárjelölt személyét illeti. A németek ugyan nem közvetlenül választják a kormányfőjüket, de azért reménykeltő lehet a szocdemek számára, hogy ha lehetne, egy friss közvélemény-kutatás résztvevőinek 29 százaléka biztosan Scholzot választaná kancellárnak, míg a zöldpárti Annalena Baerbockra csak tizenhét, a kereszténydemokrata Armin Laschetre pedig csak tizennégy százalékuk szavazna. Igaz, negyven százalékuk meg egyikük neve mellé sem tenne ikszet.

Nagy reményekkel várhatta a vitát Armin Laschet is. A düsseldorfi miniszterelnöknek százalékokban kifejezve elég sokba került az, hogy a júliusi nagy nyugat-németországi árvizek idején, Steinmeier szövetségi elnök részvétnyilvánító beszéde közben láthatóan igen jól szórakozott – nem mintha a CDU-nak Laschet jelölése óta egyébként nem kellene szinte hetente újraértelmeznie azt a kifejezést, hogy „története legrosszabb felmérési eredménye”.

Az aacheninek tehát mindenképpen kezdenie kellett magával valamit vasárnap, hogy meggyőzze a választókat, hogy az unalmas, közepesen ismert politikus figuráján kívül valami attraktívabbat is tud alakítani. Elöljáróban: önmagához képest egyáltalán nem szerepelt rosszul.

A tévévita a Zöldek társelnökének, Annalena Baerbocknak is jó lehetőség volt a visszatérésre. A hannoveri jelölése eredetileg nagyon jótékony hatással volt a párt népszerűségére, de az életrajza és a könyve körüli botrányok megmutatták, hogy korszellem és médiaszimpátia ide vagy oda, a kancellárjelöltség Baerbock számára sem sétagalopp.

A Zöldek így valószínűleg már el is engedték annak a gondolatát, hogy Annalena Baerbockból kancellár lesz, de persze van még idő a voksolásig, és a közvélemény-kutatások is adhatnak csalóka eredményeket. Az izgalmas kérdés most az, hogy a párt hajlandó lenne-e koalícióra lépni a szélsőbaloldali Die Linkével, ha úgy alakulna, hogy az SPD, a Zöldek és a Die Linke részvételével vörös-vörös-zöld kormány alakulhatna Németországban – egy ilyen koalícióalkotás lehetőségét egyelőre a szocdemek sem zárták ki, noha többen, mint például Armin Laschet is, egyértelműen ezt várják tőlük, elvégre a CDU is kijelentette, hogy nem fog együtt kormányozni a radikális jobboldali AfD-vel.

Ilyen kulisszák előtt lényegében minden adott volt ahhoz, hogy vasárnap este egy érdekes tévévita bontakozzon ki a három kancellárjelölt között. A kétórás műsor felénél járva viszont akarva-akaratlanul is az volt az ember benyomása, hogy az RTL a Cobra 11-et is adhatta volna a kancellárvita helyett, mert még abban is több a váratlan fordulat.

A CDU-szimpatizánsoknak mindenképpen jó hír, hogy Armin Laschet a jelek szerint nem kíván beletörődni az egyre határozottabban körvonalazódó választási blamába: a vasárnapi vitán alkalmanként kifejezetten lendületesen és szenvedélyesen beszélt. Laschet persze nem showman, ezt kezdettől fogva tudtuk, mindenesetre úgy tűnik, megértette, hogy muszáj taktikát váltania, ha vissza szeretné édesgetni magához a kereszténydemokratáktól elkóborolt szavazókat.

Úgy tűnik, Annalena Baerbock is kezd visszatalálni a nyár előtti önmagához. Vasárnap este mindkét ellenfelénél lendületesebben lépett fel – alighanem valamiféle kommunikációs tréning elvégzése állhat a háttérben –, és bár lőtt néhány kapufát, összességében meggyőző teljesítményt nyújtott, kiváló alkancellár lehet belőle. Tegyük hozzá: Baerbocknak nem volt nehéz dolga, hiszen neki elég volt egy irányba, Armin Laschet felé lőnie. A Zöldek kancellárjelöltje persze oda-odaszúrt a szövetségi kormánynak és vele Olaf Scholznak is, de a legfontosabb céltáblája vasárnap a kereszténydemokraták jelöltje volt. Laschet egyébként jól állta a sarat, ő is odalőtt azért az alkalomadtán egészen populista szólamokon játszó hannoverinek, de nagy leszámolás persze nem volt közöttük vasárnap.

A hatvanhárom éves Olaf Scholz a tőle megszokott, egyenletes teljesítményt nyújtotta vasárnap – a sokszor „Scholz-automatának” is nevezett szociáldemokrata politikus biztosan nem a lebilincselő retorikájával hódítja majd meg a választókat, de az átlagos német választó vélhetően nem is erre vágyik egy ideje. Scholz ügyesen beszélt arról, amiről szeretett volna – például, hogy pénzügyminisztersége ideje alatt jött csak el igazán a német hadsereg aranykora –, és ügyesen kikerülte azokat a témákat, amik kellemetlenek a számára – például, hogy koalícióra lépne-e a Die Linkével. Érthető: az SPD-től elég sok mérsékelt szavazót elriasztana az az egyáltalán nem valószínűtlen perspektíva, hogy a Scholzra leadott szavazatukkal esetleg egy olyan pártot is kormányra segítenének, akik a németországi lakhatási válságra hivatkozva több mint megértő állásponton vannak a lakásfoglalások és -államosítások kérdésében. A kétórás műsor alatt sok fontos témát érintett a hármas, de akad néhány kérdés, amire nem jutott idő. Sokan hiányolták a nyugdíjak kérdését,

ami azért pikáns, mert a következő német kancellár lesz az, akinek a hivatali idejében a baby boomerek többsége nyugdíjba fog vonulni. A hazaihoz hasonlóan elég nehéz helyzetben lévő német nyugídjrendszer számára ez egy hatalmas kihívás, sőt egzisztenciális válság lesz, ennek ellenére nem vesztegettek rá túl sok időt vasárnap – a gendercsillagozás most fontosabb volt. Hasonlóan kevés szó esett a belbiztonságról is, ahol Laschet vélhetően jól exponálhatta volna magát.

A vasárnapit még két hasonló vita követi majd, de azok remélhetőleg valamivel izgalmasabbak lesznek majd. Az INSA intézet hétfőn közzétett közvélemény-kutatási eredményei szerint hasonló az erősorrend, mint a múlt héten, azonban az SPD előnye még látványosabb lett: most már a választók 25 százaléka szavazna rájuk, míg a CDU csak a szavazatok egyötödére számíthat. 16 és fél százalékon állnak a Zöldek; a szabad demokraták (FDP) pedig már 13,5%-on állnak. Tizenegy százalékon, vagyis körülbelül a négy évvel ezelőtti szinten áll az AfD, hét százaléka lehet a Die Linkének, tehát az „alsóházban” egyelőre nincsenek nagyobb átrendeződések. (mandiner.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Belépő az életbe - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 22.
[ 22:45 ]
"Minden világjárvány véget ér" - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 9:14 ]
Előbb van narratívájuk, mint kérdéseik - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 11:57 ]
Húsz éve annak, hogy 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet 19 tagja átvette az irányítást négy utasszállító repülőgép felett. Három gép Los Angelesbe, egy pedig San Franciscóba tartott, de egyik sem érkezett meg a célállomásra. A Los Angelesbe tartó gépek a New York-i Világkereskedelmi Központba (World Trade...
2021. SZEPTEMBER 11.
[ 6:58 ]
A demográfusok hosszú ideje igyekeznek magyarázatot találni arra, hogy a nyugati civilizációban miért nem születik elég gyermek, miért nem képesek e társadalmak önmaguk reprodukálására. A termékenységi adatok azonban azt mutatják: trendforduló tanúi lehetünk. Immár szinte minden kontinensen drámaian csökken a fiatalok...
2021. SZEPTEMBER 9.
[ 19:58 ]
Összeállt az új afgán kormány. Az előzetes híresztelésekkel ellentétben úgy tűnik, nem került be az ország vezetésébe egy mérsékelt afgán politikus sem, helyettük mind régi tálib vezetők töltik majd be az összes fontos tisztséget. Az új állam, az Afganisztáni Iszlám Emírség emírje Hibatulla Ahunzada lesz, a tálibok...
2021. SZEPTEMBER 8.
[ 10:41 ]
Beolvasás folyamatban