Tükör
A DK elvenné a határon túli magyarok szavazati jogát
Dobrev Klára rárontott a külhoni magyarokra

A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje szerint okos kompromisszummal megoldható, hogy elvegyék a külhoni magyarok szavazati jogát, amit a második Orbán-kormány idején hozott, a kettős állampolgárságról szóló törvény tesz lehetővé.

Nem számít egyedinek, hogy a DK a határon túl élő honfitársak ellen foglal állást, mivel évek óta a párt egyik központi témájának számít, hogy megszüntessék a kettős állampolgárság lehetőségét. Mindez annak ismeretében nem meglepő, hogy a 2002-es választás előtt a szocialisták által alkalmazott és 23 millió román munkavállalót vizionáló kampányfogás Gyurcsány Ferenc nevéhez fűződik.

– A határon túli magyarok szavazati jogával kapcsolatban a Demokratikus Koalíció álláspontja nem változott. Mi úgy gondoljuk, hogy csak az szavazzon Magyarországon, aki itt él, aki viseli a döntéseinek a következményét is – véli Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, hozzátéve: az állampolgárságot és a szavazati jogot külön lehet választani egymástól. A baloldali politikus úgy gondolja, hogy ebben a témában a szivárványkoalíció többi pártjával „okos kompromisszumot” lehet kötni.

Dobrev Klára és DK hozzáállása nem véletlen, hiszen a balliberális párt már évek óta kampányol a külhoni magyarok ellen. Még idén márciusban Vadai Ágnes, a DK politikusa a járványkezeléssel összefüggésben támadta a határon túli magyarokat: „Jönnek! Felvenni a nyugdíjat, vásárolni, és a hírek szerint oltakozni is”.

Ugyancsak Vadai volt, aki 2017-ben arról értekezett, hogy a Demokratikus Koalíció nem akarja, hogy a külhoni is szavazhassanak az országgyűlési választáson.

Vadai mellett Gréczy Zsolt sem kivétel, mivel még májusban egy megszólalása során szintén a vakcinákkal összefüggésben támadta a határon túli magyarokat. A botrányairól ismert politikus akkor úgy tett, hogy még a „magyar embereknek” is kevés az igazán jó vakcina, ezért a szomszédos államok feladatköreit vesszük át a határon túliak beoltásával. Említésre méltó, hogy Gréczy azt a kormányzati döntést helyeselte, hogy a Magyarországon élő külföldieket is a magyar vakcinakészletekből oltsák be, és megosztónak kizárólag a külhoni magyarokra vonatkozó regisztrációs lehetőséget tartotta.

A határon túli magyarok szavazati jogának az elvételéről beszélt idén Arató Gergely, a Gyurcsány-párt országgyűlési képviselője is, mondván: nem tartják igazságosnak olyan emberek kezébe adni a döntést a haza sorsáról, akik soha nem éltek itt.

A baloldalon a külhoni magyarok elleni kampánynak hosszú története van, mivel maga Gyurcsány Ferenc volt az, aki még 2001-ben Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt tanácsadójaként azt javasolta: azzal kampányoljanak a közelgő választáson, hogy 23 millió román munkavállaló fogja elözönleni Magyarországot az Orbán-Nastase megállapodás miatt, ami elveszi milliók munkáját. A szóban forgó megállapodás az erdélyi magyarok helyzetét hivatott megkönnyíteni.

Gyurcsányék ellenséges hozzáállása az anyaországon kívüli magyarokhoz 2004-ben is tetten érhető volt, amikor az MSZP–SZDSZ-kormány miniszterelnökeként a kettős állampolgárság témájában tartott referendumon arra buzdított: ne támogassák a határon túl élő honfitársaink állampolgársághoz jutását. Gyurcsány akkor azzal kampányolt, hogy amennyiben a külhoni magyarok állampolgársághoz jutnak, akkor azonnal áttelepül Magyarországra nyolcszázezer ember, és elveszi a nyugdíjat és a munkát az anyaországban élőktől. Noha akkor sikerült elérnie, hogy érvénytelen legyen a referendum, a baloldal azóta is issza a levét a 2004-es magatartásának, hiszen jelentéktelen a támogatottsága az azóta szavazati joghoz jutott határon túli magyarok körében.

Mint ismert, a 2010-es országgyűlési választásokat követően a második Orbán-kormány első intézkedéseként törvényjavaslatot nyújtott be a kettős állampolgárság elfogadásáról. Az akkori Országgyűlésben többek között Gyurcsány Ferenc és párttársa, Molnár Csaba is nemmel szavazott a javaslatra. Érdekesség, hogy Karácsony Gergely akkor még részt sem vett a parlamenti voksoláson.

Máté Patrik (Magyar Nemzet)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
mukica
2021. SZEPTEMBER 6. [ 16:37 ]

A képen Übü papa és Übü mama...


Fero
2021. SZEPTEMBER 6. [ 7:56 ]

Sajnos ezek tenyek talan a 2.legnagyobb politikai partrol H-n.


Béla
2021. SZEPTEMBER 4. [ 17:32 ]

Mocskos banda,röviden.


Dokoli
2021. SZEPTEMBER 4. [ 11:54 ]

Csak a Fidesz,csak a Fidesz,kell a ....... az MSzP,DK meg a többi....


Pad
2021. SZEPTEMBER 3. [ 17:21 ]

Semmi újdonság nem történt, csak a szokásos, vagyis a magyargyűlölő párt ismét a határon túli magyarok ellen uszít. A tragédia inkább az, hogy vannak erre fogékony alakok, akik ezekre szavaznak.


Belépő az életbe - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 22.
[ 22:45 ]
"Minden világjárvány véget ér" - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 9:14 ]
Előbb van narratívájuk, mint kérdéseik - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 11:57 ]
Húsz éve annak, hogy 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet 19 tagja átvette az irányítást négy utasszállító repülőgép felett. Három gép Los Angelesbe, egy pedig San Franciscóba tartott, de egyik sem érkezett meg a célállomásra. A Los Angelesbe tartó gépek a New York-i Világkereskedelmi Központba (World Trade...
2021. SZEPTEMBER 11.
[ 6:58 ]
A demográfusok hosszú ideje igyekeznek magyarázatot találni arra, hogy a nyugati civilizációban miért nem születik elég gyermek, miért nem képesek e társadalmak önmaguk reprodukálására. A termékenységi adatok azonban azt mutatják: trendforduló tanúi lehetünk. Immár szinte minden kontinensen drámaian csökken a fiatalok...
2021. SZEPTEMBER 9.
[ 19:58 ]
Összeállt az új afgán kormány. Az előzetes híresztelésekkel ellentétben úgy tűnik, nem került be az ország vezetésébe egy mérsékelt afgán politikus sem, helyettük mind régi tálib vezetők töltik majd be az összes fontos tisztséget. Az új állam, az Afganisztáni Iszlám Emírség emírje Hibatulla Ahunzada lesz, a tálibok...
2021. SZEPTEMBER 8.
[ 10:41 ]
Beolvasás folyamatban