Tükör
Vendégmunkások Szerbiában
A külföldi munkások havi 320 euróért napi 10 órát is dolgoznak heti hat napon át

Egyre több olcsó munkaerő érkezik Szerbiába, a világ legtávolabbi és legszegényebb országaiból.

Több afrikai ország, továbbá Pakisztán, Törökország, Irán, Irak, Szíria, Türkmenisztán, Nepál, Banglades, India, de több, velük szomszédos ország munkásai is jönnek és munkát vállalnak Szerbiában - írja a Blic napilap.

Egyes hiányterületeken a külföldi, nem uniós országokból érkező munkavállalók enyhítést jelenthetnek. Rájuk a gazdasági növekedés ütemének fenntartása érdekében is nagy szükség van.

Jobbak, olcsóbbak

"A külföldi munkavállalók nemcsak hosszabb ideig dolgoznak napközben, de ha mindent összevetünk, a vállalat számára sokkal kevesebbe is kerülnek. Most azon dolgozom, hogy felvegyek közülük néhányat - akár tízet is. Napi 10 órával, heti hat napot dolgoznak, és az alapbérük nem haladja meg a 320 eurót. Ezekkel a feltételekkel veszem át az ügynökségtől a munkásokat" - mondja egy szerémségi vállalkozó. Mint hozzáteszi, számítása egyértelmű.

"Egyszerűen kevesebbe kerül a külföldi munkaerő. A szerbiai munkások nagyra becsülik magukat, de gyakran túl nagyra is. Emellett kis magánvállalkozóként nem tudok annyit fizetni egy munkásnak, mint egy nagyvállalat." Így munkásokat alkalmazok Srí Lankából és 37 000 dináros fizetést adok nekik, amivel kiváltom a hazai munkaerőt, akiknek személyenként 70.000 dinárt is fizettem, a munkások műanyagból és gumiból készült pótalkatrészeket gyártó gépeken dolgoztak." - magyarázza a munkaadó. Hozzáteszi, így közel 400.000 dinárt takaríthat meg egy munkáson egy év alatt.

"Az ilyen megtakarításoknak köszönhetően a szerbiai kisebb vállalatok képesek lesznek túlélni és új befektetési ciklusokat indítani" - mondta.

Mindenkinek megfelel

Információink szerint a szerbiai magánvállalkozóknak a szabályozott és biztonságos keretek között megvalósuló munkaerő-kölcsönzés jó megoldás, hiszen kellő rugalmasságot biztosít a munkaadók számára, és rengeteg adminisztrációs terhet vesz le vállukról. Az ügynökség felelős mindenért, biztosítja és megszervezi az összes hivatalos engedélyt, szállást, étkeztetést.

A következtetés az, hogy a külföldi munkavállalók foglalkoztatása nyereséges az ügynökségeknek, magánvállalkozásoknak, de maguknak a munkavállalóknak is, akik ennél lényegesen kisebb összegeket keresnének hazájukban.

Arra is számíthatunk, hogy növekedni fog a külföldi munkavállalók száma, ami sok vállalat túlélését és versenyképességét jelenti majd a piacon.

Gyakorlatilag mindaddig, amíg a többlet- és hiányszakmák aránya nem változik, a külföldről érkező munkavállalók, és az őket hozó ügynökségek jelentős és egyre fontosabb szerepet játszanak a gazdaság és az egész ország fejlődésében.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Belépő az életbe - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 22.
[ 22:45 ]
"Minden világjárvány véget ér" - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 9:14 ]
Előbb van narratívájuk, mint kérdéseik - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 11:57 ]
Húsz éve annak, hogy 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet 19 tagja átvette az irányítást négy utasszállító repülőgép felett. Három gép Los Angelesbe, egy pedig San Franciscóba tartott, de egyik sem érkezett meg a célállomásra. A Los Angelesbe tartó gépek a New York-i Világkereskedelmi Központba (World Trade...
2021. SZEPTEMBER 11.
[ 6:58 ]
A demográfusok hosszú ideje igyekeznek magyarázatot találni arra, hogy a nyugati civilizációban miért nem születik elég gyermek, miért nem képesek e társadalmak önmaguk reprodukálására. A termékenységi adatok azonban azt mutatják: trendforduló tanúi lehetünk. Immár szinte minden kontinensen drámaian csökken a fiatalok...
2021. SZEPTEMBER 9.
[ 19:58 ]
Összeállt az új afgán kormány. Az előzetes híresztelésekkel ellentétben úgy tűnik, nem került be az ország vezetésébe egy mérsékelt afgán politikus sem, helyettük mind régi tálib vezetők töltik majd be az összes fontos tisztséget. Az új állam, az Afganisztáni Iszlám Emírség emírje Hibatulla Ahunzada lesz, a tálibok...
2021. SZEPTEMBER 8.
[ 10:41 ]
Beolvasás folyamatban