Tükör
Belépő az életbe
Betűméret:             

Azok a polgárok, akik felvették a koronavírus elleni védőoltást, átestek a betegségen, illetve negatív antigén- vagy PCR-teszttel rendelkeznek, beléphetnek a kávézók és éttermek zárt helyiségeibe, valamint az éjjeli klubokba, részt vehetnek a rendezvényeken.

Európa számos országától eltérően, Szerbia még nem foglalt hivatalosan állást a covid-beléptetők bevezetéséről. Az intézkedés bevezetéséről a vakcinaellenesek és néhány politikus véleményt mondott, akik úgy vélik, hogy ezzel sértenék az emberi jogokat. Hogy Szerbia beléptető nélküli országként szigetként emelkedik-e a tömegből, vagy beáll a beléptetőkkel rendelkező országok sorába, arról az illetékes intézmények döntenek a napokban.

Ha a válságstáb úgy rendelkezik, hogy lehetőség lesz a covid-tanúsítványok kiadására, akkor az azt jelenti, hogy a polgárok, akik felvették a védőoltást, átestek a betegségen, illetve antigén- vagy PCR-teszttel rendelkeznek, beléphetnek az éttermek és kávézók zárt helyiségeibe, valamint az éjszakai klubokba. Azok előtt, akik nem rendelkeznek az említett dokumentumok egyikével sem, ezeknek a vendéglátóipari egységeknek az ajtói zárva maradnak.

Ana Brnabić kormányfő korábban azt hangsúlyozta, hogy mérlegelik ennek a tanúsítványnak a bevezetését, és néhány napon belül ismeretes lesz a döntést ebben a kérdésben. Ugyanakkor az illetékesek közül még senki sem állt a nyilvánosság elé, így a polgárok nem tudják mi vár rájuk.

Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy nem tudja, mikor vezetik be a covid-beléptetőket, milyen intézkedéseket hoznak, neki már csak az maradt, hogy arra kérje az embereket, vegyék fel a védőoltást.

„Nem tudom, hogy milyen intézkedéseket fogunk meghozni, mert élnünk kell. Az embereknek mindenből elegük van, de nem is fontos, hogy mit gondolnak az emberek, mert az államnak nem az a dolga, hogy az emberek kedvében járjon, ha betegségről és egészségről van szó, hanem hogy biztosítsa azt, hogy a legkisebb fájdalommal jussunk túl a pandémián, és hogy biztosítsa a kezelést. Fontos az is, hogy miként tudjuk megőrizni a gazdaságot, mert mindenért fizetnünk kell, de miből, ha semmi sem dolgozik”, mondta az államfő.

És miközben azok, akiknek a kezében van a döntéshozás, még gondolkodnak az újabb intézkedéseken, az orvosok arra szólítanak fel, hogy sürgősen tegyenek valamit, mert a kórházak az egész országban egyre gyorsabban telnek meg a koronavírusos betegekkel.

Dr. Tanja Jovanović virológus, a válságstáb tagja a Politikának elmondta, hogy covid-beléptetőket kellene alkalmazni akkor is, amikor más épületekbe lépnek be az emberek, kivéve az élelmiszerüzleteket, mert az esetükben ez nem lenne objektív.

„Reális lenne, hogy a covid-beléptetőket alkalmazzák a színházakban, a koncerteken, valamint a sporteseményeken és más rendezvényeken. Nem állíthatom biztosan, hogy akkor is használni kellene-e ezeket a beléptetőket, ha fodrászhoz vagy kozmetikushoz megyünk, de úgy vélem, jó lenne. Hogy betartanák-e ezeket a szabályokat, ez nagy kérdés. Az utóbbi időben nagyon szkeptikussá váltam. Mégis, ha egy szabályzatot elfogadnak, akkor talán egyértelmű, hogy a polgároknak tartaniuk kell magukat ahhoz. Eddig nagyon sikertelenek voltunk a meghozott intézkedéseket ellenőrzésében és a felügyelőségek munkájában, de remélem, hogy ez változni fog”,

tette hozzá Jovanović.

Dr. Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára szerint jó jel a kormányfő bejelentése a covid-beléptetők bevezetéséről, mert ez csökkenteni fogja a vírus terjedését.

„Úgy gondolom, hogy megszületik majd a döntés a beléptetők bevezetéséről, de várjunk még egy hetet, és lássuk a végleges álláspontot. Folyik a vita arról is, hogy hogy fognak kinézni ezek a beléptetők, és hogy milyen adatokat kellene tartalmazniuk. Ki kell állni a nyilvánosság elé a végleges megoldással, ahhoz hasonlóval, mint amilyen más európai országokban is van. Mindenekelőtt az Alkotmányt és a polgárok jogait kell védeni, ezért azokkal a helyekkel kell kezdeni, ahol nem muszáj az embereknek ott lenniük, mint amilyenek az éjjeli klubok, a bárok és éttermek. Várjuk a jogászok véleményét. Óvatosnak kell lennünk, amikor egy ilyen intézkedés meghozataláról döntünk, mert tudjuk, hogy sokan ellenzik a vakcinát. Mégis, biztos vagyok benne, hogy ez egy jó ötlet, és hozzájárul majd a koronavírus elleni harchoz”, közölte Đerlek.

Kiemelte továbbá, hogy még mindig „felfelé haladunk” az új hullámban, és nehéz megmondani, hogy hányan fognak még megbetegedni az elkövetkező hetekben, de szörnyű, hogy egyre több páciens kerül lélegeztetőgépre.

„Sajnos, több mint 25 embert veszítünk el napi szinten a koronavírus miatt. Ha bevezetjük a covid-beléptetőket, követni tudjuk, hogy ez a korlátozás mennyire hat ki a fertőzés csökkenésére, és ez alapján tudunk újabb döntéseket hozni. Nem szeretnénk megszorító politikát folytatni a polgárokkal szemben, de állandóan figyelmeztetnünk és kérnünk kell őket, hogy vegyék fel a védőoltást ez ellen a veszélyes vírus ellen. Az immunizáció szintjének emelése nélkül a covid-beléptetők sem érnek semmit, az új intézkedések bevezetése sem, mert továbbra is ilyen helyzetben leszünk, mint amilyen már 18 hónapja kerget az őrületbe mindenkit”, mondta Đerlek.

Arra a kérdésre, hogy miként kommentálja Dr. Radet Panić, a szerbiai orvosok és gyógyszerészek szakszervezeti képviselőjének kijelentését, mely szerint maga a covid-beléptető ötlete nem rossz, de a gyakorlati alkalmazásakor fennáll a korrupció és hibalehetőség kockázata, Đerlek elmondta: Szerbia komoly, demokratikus és erős ország, amely visszafordíthatatlanul küzd a jobb életszínvonalért, és azért is, hogy minden visszaélést szankcionáljon.

Egyes orvosok úgy vélik, hogy a covid-tanúsítványok több embert bírnak majd rá arra, hogy felvegyék a védőoltást, mert nem fognak minden héten pénzt kiadni azért, hogy teszteltessék magukat.

Dr. Darija Kisić Tepavčević miniszter, a válságstáb tagja elmondta: az egyes országokban bevezetett beléptetők ösztönzőleg hatottak a polgárokra a vakcináció terén, és minden intézkedés végső célja ez, az immunizációra ösztönzés.

Vukomanović : A 16 évnél idősebbek kapjanak beléptetőt

Vladislav Vukomanović, a Dr. Vukan Čupić Anya- és Gyermekvédelmi Intézet igazgatóhelyettese tegnap hangsúlyozta, hogy fontos a 12 és 18 év közötti gyermekek beoltása, a covid-beléptetők bevezetése pedig azt jelentené, hogy arra a 16 évnél idősebbeknek is szükségük lesz.

Vukomanović az RTS-nek elmondta továbbá, hogy ebben a korosztályban a fiatalok beoltása csökkenteni fogja a vírus terjedését, illetve hogy jelenleg csupán 5.000 beoltott van ebben a korcsoportban. Kiemelte, hogy továbbítani fogják a javaslatot, amely szerint a covid-beléptetők bevezetése a 16 évnél idősebbek esetében is érvényesnek kell lennie, közölte a Tanjug. (Politika)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2021. SZEPTEMBER 23. [ 17:58 ]

Úgyis a politikum dönt a végén,konkrétan AV....


Kezdődik a ramadán - illusztráció
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Ünnep a ló túloldalán - illusztráció
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
A közelmúltban lezárult mezőgazdasági összeírás első adatai kellemetlen meglepetést okoztak az agrárgazdasági elemzőknek, pedig negatív tendenciára és visszaesésre számítottak ezen a területen. Csupán öt év alatt több mint egyötödével csökkent a mezőgazdasági területek száma, míg a gazdaságok száma 10...
2024. MÁRCIUS 5.
[ 10:44 ]
„A még több fegyver és segély segítheti Ukrajna önvédelmét, de arra nincs garancia, hogy egy mintegy 37 millió lakosú ország végül le tud győzni egy több mint 140 milliós ellenfelet” – olvasható az Oroszország-szakértő cikkében. A nyáron újabb nagy Ukrajna központú csúcstalálkozóra kerül sor Svájcban, amivel...
2024. FEBRUÁR 28.
[ 20:21 ]
Nagy vihart kavart Emmanuel Macron minapi bejelentése, hogy akár katonákat is küldhetne a Nyugat az ukrajnai háborúba. Mint ismert, Emmanuel Macron francia elnök egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy a nyugati csapatok Ukrajnába történő küldését sem szabad kizárni. „Ma nincs konszenzus arról, hogy hivatalosan...
2024. FEBRUÁR 28.
[ 16:03 ]
Beolvasás folyamatban