Tükör
Amerikában is kampánytéma lett Orbán Viktor

Az Európai Unió után az Egyesült Államokban is kezdenek viszonyítási pontként tekinteni Orbán Viktorra, illetve a magyar miniszterelnök által képviselt konzervatív politikára, írja a Magyar Nemzet. Ezt nemcsak az bizonyítja, hogy a Republikánus Párt mindmáig legerősebb emberének számító Donald Trump mindenkit megelőzve biztosította támogatásáról a magyar kormányfőt, de az is, hogy a volt amerikai elnök „célt ért” megnyilatkozásával: bár saját érvrendszerük szerint kontextualizálva, de az összes mérvadó amerikai balliberális médium szükségét érezte, hogy kommentálja Trump közleményét.

Egész hétre elegendő témát szolgáltatott Donald Trump az amerikai közélet balliberális képviselőinek és véleményformálóinak azáltal, hogy kifejezte „teljes mértékű” támogatását Orbán Viktor magyar miniszterelnök újraválasztásával kapcsolatban. A volt amerikai elnök hétfői közleményében úgy fogalmazott:

a magyar kormányfő „szívből szereti hazáját, és biztonságot akar népének”

– ez pedig bőven elegendő volt ahhoz, hogy Trumpnak – saját Twitter-fiók híján – a Save America nevű kampányszervezetén keresztül nyilvánosságra hozott üzenetét az összes jelentős amerikai sajtóorgánum szemlézze – a balliberális fősodor szájízének megfelelően kontextualizálva. A The New York Times például ezzel kapcsolatban megjegyezte: Orbánra idén tavasszal új választások várnak, ahol megmérettetheti magát a „formálisan egységes, de rendkívül sokszínű ellenzéki pártokkal”. A liberális lap szerzői (akik közül az egyik nem mellesleg a 444.hu nevű portál egykori újságírója) hozzáfűzték: a magyar miniszterelnök „az identitás- és valláspolitika modelljévé vált, nemcsak az Európai Unión belül legfőbb szövetségesének számító Lengyelországban, de az Egyesült Államokban is”.

Ezt a megállapítást támasztja alá az amerikai Politico érvelése is, amely nem mulasztotta el olvasóit emlékeztetni arra, hogy a Fox News ismert műsorvezetője, Tucker Carlson a Mathias Corvinus Collegium meghívására tavaly augusztusban részt vett az MCC Feszten, a Magyarországon töltött napokban pedig Budapestről sugározta főműsoridős show-ját. A liberális lap mintegy magyarázatként hozzáfűzte: „annak ellenére, hogy Orbán aláássa a demokratikus intézményeket, az Egyesült Államok prominens szélsőjobboldali személyiségei kiálltak a vezetése mellett.”

Nem csak a mainstream média nem tudott elmenni szó nélkül Trump közleménye mellett, reagált többek között Bernie Sanders vermonti szenátor, a demokraták korábbi elnökjelöltje is, aki a magyar és az amerikai események, illetve Trump és Orbán Viktor között párhuzamot vonva a Twitteren úgy fogalmazott:

„Trump ugyanazt akarja csinálni, amit Orbán Magyarországon.

Meggyengíteni a demokratikus intézményeket, megfékezni a sajtószabadságot, és átírni a választási törvényeket, hogy megszilárdítsa saját pártja hatalmát. A demokráciát fenyegető veszély nem is lehetne egyértelműbb, és bátran fel kell lépnünk a védelme érdekében.”

A szociáldemokrata politikus érvelése összecseng a The Washington Post című liberális lap népszerű publicistájának minapi véleménycikkével, amelyben szintén az Orbán Viktor újraválasztását támogató Trump-közlemény került terítékre. Mégpedig azzal a céllal, hogy igazolja a demokraták szélsőségesebb szárnyának azon – folyamatban lévő – törekvéseit, amelyekkel a parlamenti obstrukció, azaz a filibuszter lehetőségeinek megkurtítását igyekeznek elérni. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti többségének vezetője ugyanis Capitolium ostromának ma esedékes évfordulóját akarja felhasználni arra, hogy új lendületet adjon a felső házban jelenleg kisebbségben lévő republikánusok ellenállási lehetőségeinek szűkítésére irányuló demokrata törekvéseknek, Jennifer Rubin, a The Washingon Post szerzője pedig helyesli ezt. Mint írta: a filibuszterharc időzítése is kedvező – ezt pedig Schumer nem is sejthette –, hiszen Trump éppen Magyarország miniszterelnöke felé fejezte ki támogatását.

„Milyen tökéletesen helyénvaló, hogy az önkényuralomra törekvő Trump éppen azt a diktátort tartja példaképének, aki hazugságok, nacionalista hevület és az idegengyűlölet szövedékét vetette be országa demokráciájának eltorzítása, illetve egyszemélyes uralma létrehozásának érdekében” – írta a lap publicistája Orbán Viktorra utalva.

A véleménycikkre egyébként Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is reagált tegnap. Mint írta: Jennifer Rubin, a Washington Postban megjelent írásában nevetséges módon vont párhuzamot Donald Trump Orbán Viktornak címzett támogató nyilatkozata és a harmincas években Európát fenyegető „fasiszta diktátor” melletti kiállás között. – Ezt még ő sem gondolhatja komolyan! – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve:

a volt amerikai elnök az Amerikai Egyesült Államok egyik hű szövetségesét támogatta, azt a miniszterelnököt, akinek a hazájában töretlen a népszerűsége, és háromszor nyert kétharmados többséggel választást.

Akadt egyébként olyan is bőven, aki üdvözölte a volt elnök gesztusát Orbán Viktor felé. A teljesség igénye nélkül Paul Gosar republikánus képviselő például a Twitteren Trump közleményére reagálva azt írta: Orbán sokat tett Magyarországért, és példát mutat a világ vezetőinek, hogy hogyan helyezzék előtérbe saját állampolgárjaikat.

Orbán Viktor, illetve a magyar miniszterelnök által képviselt konzervatív politika egyébként az Európai Unióban már régóta viszonyítási pontnak számít; elég csak arra gondolni, hogy az előző év utolsó hónapjaiban az idén áprilisban államfőválasztásra készülő Franciaország három elnökjelöltje is felkereste Budapesten a magyar kormányfőt. Ez ráadásul nem egyedi eset a francia belpolitikában: írtunk róla, hogy a 2019-es európai parlamenti választás előtt szintén Orbán Viktor volt a fő témája egy nyilvános vitának, amelyen Franciaország két vezető euró­pai parlamenti jelöltje csapott össze. A tavaly szeptemberben megrendezett német szövetségi választások előtt szintén a fontos kampánytémák között szerepelt a magyar kormány által képviselt értékek felé való viszonyulás, de még a bulgáriai választásokon is kampánytéma volt tavaly a magyar kormányfő, olvasható a Magyar Nemzetben.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Lale
2022. JANUÁR 8. [ 10:58 ]

A butasággal nem lehet mit tenni! Igen is lehet befeketíteni valakit hazugságokkal, fél igazságokkal, csúsztatásokkal. Ezek az elemek mind benne vannak az ellenzék viselkedésében. Ez az ifjú még mindig éretlen. Kora ellenére nem tudja értékelni, vagy nem érti a történéseket. Ha a kormánynak vannak is hibái, a megoldást nem a szomszédtól várjuk el.A valódi ellenzéknek az lenne a dolga hogy amellett hogy bírálja a kormányt, rá mutasson a megoldásokra, ezt egyáltalán nem teszik. Persze nem az olyan ötletekre hogy adjunk európai fizetést mindenkinek mert ez nyilvánvalóan lehetetlen, hanem átgondolt, kivitelezhető dolgokat. Ezzel hitelessé tudná tenni magát és nagyobb eséllyel indulna.


Pontosító
2022. JANUÁR 8. [ 9:48 ]

Mennyivel és mitől demokratikusabb a Belga vagy az Amerikai állam? Elmagyarázná ezt valaki? Az is vita tárgya lehetne, hogy egyáltalán demokratikusak - e ezek az államok? Rákenni valamit valakire - nem is olyan nehéz dolog. Vagy Petőfinek nincs igaza amikor kimondja, hogy le kell mosni a gyalázatot mint ránk kentek a századok? Sajnos még mindig ott tartunk, hogy minden alap nélkül gyaláznak és hazudoznak rólunk. Közben szép csendben lemásolják a "diktatórikus" kormány intézkedéseit!


olvasó
2022. JANUÁR 8. [ 9:07 ]

A történelmi tapasztalat azt bizonyítja, hogy rossz hírét annak is kitartóan terjeszthetik, aki azt nem érdemli meg. A hitleri és a sztalini propagandagépezet mindezt többször ékesen bizonyította. Jól mondja a népi bölcsesség, hogy akit el akarnak veszejteni, annak előbb a veszett hírét terjesztik. Kicsiben Érett ifjú is ezt teszi a magyar kormányról. Hogy ellenség-e vagy ellenzék, azt nekem nem kell eldönteni. Leleplezi majd az idő. Én csak segítek neki.


Érett Ifjú
2022. JANUÁR 7. [ 20:46 ]

Rossz hírét annak lehet terjeszteni, akinek rossz híre van. Sajnos, a regnáló magyar kormány erre bőségesen ad lehetőséget. Az ellenzék / ellenség dilemmája mindig az aktuális hatalom felelőssége, neki van meg az eszköze hogy az ellenzéket ellenséggé tegye, vagy annak tüntesse fel. Érett Ifjú ritkán pattan (már koránál fogva is), olvasó viszont mindent megtesz, hogy az ellenzéket ellenséggé tegye. Ezzel aligha szolgálja a magyar nemzet valós érdekeit.


olvasó
2022. JANUÁR 7. [ 16:27 ]

Érett ifjú azonnal pattan, ha Magyarország kormányát kell szapulni.


Lale
2022. JANUÁR 7. [ 10:29 ]

Újra és újra jelentkezik az együgyűség a tudálékossággal . "Gondolkozok", azonban tudja ki terjeszti a magyar kormány rossz hírét, azok maga az ellenzék. Azon "gondolkoztak" hogy a többi 26 tagország képviselői közül hányan sz..ják le a parlamentben a saját kormányukat? Tippeljen. Azokban híres demokráciákban bizony nem tűrik a hazaárulókat. Ott helyesen a házon belül intézik bel ügyeiket, és úgy hatékonyabban tudnak működni. Nagy a különbség az ellenzék és az ellenség között


Érett Ifjú
2022. JANUÁR 6. [ 18:46 ]

Azon gondolkozok, ki lehet Svédország, Belgium, Hollandia vagy Észtország elnöke vagy miniszterelnöke. Bevallom, nem tudom (ha valaki elkezdené felsorolni Őket, köszönöm, én is meg tudom nézni az interneten), de csodás módon, ezek mind működő demokratikus társadalmak. Talán meg kellene próbálni ebbe az irányba fejleszteni a mi (Szerb, Magyar) társadalmi berendezésünket is, megérne egy kísérletet. Erről a mindenféle médiában való szereplésről pedig a mellőzött sztárok és sztárocskák bevált stratégiája jut eszembe, miszerint "mindegy hogy mit írnak, csak ott legyen a nevem az újságokban".


Sadafi
2022. JANUÁR 6. [ 10:06 ]

HAJRÁ VIKTOR! Mi is Veled vagyunk.


Szimbolikussá és egyre véresebbé válik egy nagy szikláért folyó küzdelem a Duna-delta közelében. Az ukránok elkeseredetten igyekeznek visszafoglalni a Kígyó-szigetet, amely a brit hírszerzés szerint a Fekete-tenger északnyugati része feletti uralom kulcsa. Visszatérően az orosz-ukrán háború híreinek főcímei közé...
2022. MÁJUS 11.
[ 13:50 ]
Május 9. az Európa-nap, amikor az Európai Unió tagállamaiban az EU létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. Megtartásáról 1985-ben döntöttek az Európai Közösségek állam- és kormányfői, Magyarországon a 2005. évi XXII. törvény nyilvánította május 9-ét...
2022. MÁJUS 9.
[ 8:12 ]
Negyvenkét évvel az egykori Jugoszlávia örökös elnökének halála után a köztudatban, baráti beszélgetések során még mindig többször felmerül az, hogy “bezzeg Tito idejében milyen jó volt nekünk”. Valóban? A biznis.rs portál ezzel kapcsolatban szólaltatta meg Ljubomir Madžar kiváló közgazdászt, aki annak idején...
2022. MÁJUS 5.
[ 9:32 ]
Beolvasás folyamatban