Tükör
Đoković és a vakcina

Néhány nap alatt igazi szerbiai szappanoperává nőtte ki magát a világ legjobb teniszezőjének esete, akitől az ausztrál hatóságok a védőoltás felvételének híján megtagadták a beutazást a kontinensnyi országba.

Voltaképpen az egész ügy már hónapok óta húzódik. Amikor világossá vált, hogy Ausztráliába nagyon szigorúak a belépési szabályok, megindultak a találgatások, vajon a világelső teniszezővel mi a helyzet. Közben ausztrál tisztségviselők személyesen tudatták több alkalommal is Đokovićtyal, hogy az oltottság alapfeltétel az országba való belépéshez. A teniszező azonban mindvégig nem nyilatkozott arról, hogy oltott-e vagy sem és ha nem, akkor szándékában áll-e ezt megtenni.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság közeledtével a következő hír az volt, hogy orvosi felmentést kapott az oltás alól. Ez eléggé talányos volt, s mint utóbb kiderült, az ausztrál hatóságok nem is fogadták el, ezért most egy bevándorlók számára fenntartott szállodában van valahol Melbourne környékén karanténban és várja a hétfőt, amikor elbírálják fellebbezését.

A hír, miszerint orvosi felmentést kapott, Ausztráliában nem váltott ki akkora tetszést, mint Szerbiában, mi több, sokan fel is háborodtak és politikai vita is kerekedett belőle. S nem csak a kontinensnyi országban, hanem a botrányokat amúgy is kedvelő szerbiai sajtóban is.

Mit mondott a teniszező a vakcinákról?

Đoković mind a mai napig nem nyilatkozott arról, felvette-e a védőoltást, viszont már többször is nyíltan beszélt arról, hogy mennyire ellenéra van a koronavírus elleni védőoltás. 2020 áprilisában, még mielőtt a vakcina elérhetővé vált volt, Đoković már azt nyilatkozta, “nem vakcinapárti, de majd elgondolkodik”, írja összefoglalójában a BBC szerb nyelvű oldala.

“Én ellenzem elsőként a vakcinát, nem akarok oltakozni. Amennyiben kötelező lesz, el kell rajta gondolkodnom. Jelenleg így gondolom, de nem tudom, megváltozik-e ez, ha azt jelenti, hogy nem utazhatok”, mondta akkoriban. Később aztán módosította álláspontját, azt mondta, “nem szakértő” ebben a témában és “nyitottan” néz a dolgok elé, de szeretné, ha lenne választási lehetősége eldönteni, “mi a legjobb a teste számára”. A Facebookon sugárzott élő közvetítés alatt elmondta, “nem szeretné, ha valaki kényszerítené a vakcina felvételére”, illetve ha ez lenne a feltétel bármilyen versenyen vagy tornán való részvételhez. Hozzátette azt is, mindig szervezete erősítésén fáradozott, hogy a legjobb formában legyen az olyan vírus kivédésekor is, mint az ú jtípusú koronavírus.

Szerbiában, ahol a lakosság alig több mint fele van átoltva, akkoriban a Đoković által mondottakat bírálta dr. Predrag Kon, az ország vezető epidemiológusa. Kon, aki a köztársasági válságtörzs tagja is, akkor azt tanácsolta Đokovićnak, hogy inkább ne beszéljen az oltásról.

“Mint Đoković egyik leghűségesebb szurkolója, szeretném, ha alkalmam lett volna elmesélni neki, mekkora jelentőséggel van egy ország lakosságának egészségére nézve az immunizáció”, mondta dr. Kon, majd hozzátette: “Most már késő, tévhiteket terjeszt és itt már nincs segítség. Minden jót, Mester!” Később ugyancsak a Facebookon azt tanácsolta neki, hogy “Próbáld meg az elkövetkezőkben elkerülni az oltással kapcsolatos kérdéseket, mert hatalmas a befolyásod”.

Vitatható “tudományos” állítások

A teniszcsillagnak Szerbiában életvezetési kérdésekben is számos követője van. Egy évekkel ezelőtt megjelent könyvében Đoković leírta, hogyan találkozott 2010-ben egy táplálkozási szakértővel, aki megkérte, hogy tartson egy darab kenyeret a bal kezében, miközben ő a jobb kezét nyomkodja. Đoković azt állította, hogy sokkal gyengébb volt a keze, miközben a kenyeret tartotta, és ezt a gluténérzékenysége bizonyítékaként hozta fel.

Egy Instagramon közvetített beszélgetésben viszont azt állította, hogy a pozitív gondolat képes “megtisztítani” a fertőzött vizet is, hozzátéve, “a kutatók bebizonyították, hogy a vízmolekulák reagálnak az érzelmeinkre”.

Korábban, már a pandémia idején Đoković felesége, Jelena közölt olyan Instagram bejegyzéseket, amelyben az 5G hálózattal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket ismételgette. A közösségi oldal ezt a közzétételt álhírterjesztésnek minősítette.

A vakcinaellenesek hősként tekintenek rá

Noha a szurkolók és a szerb politikusok egyaránt védelmükbe vették, az ausztrál beutazás körüli cirkusz fellelkesítette az oltásellenes aktivistákat is, habár Đoković nyíltan soha nem támogatta ezeket a szélsőséges álláspontokat. Egyes oltásellenes közösségi portálokon valóságos hősként beszélnek a teniszezőről és a szabadság jelképének nevezik. Mások annak az Australian Opennek a bojkottjára szólítanak fel, amelyet éppen Đoković nyert már meg kilenc alkalommal.

Olyan bejegyzések is napvilágot látnak, miszerint Đoković “politikai fogoly” és felveti a kérdést: “Ha egy multimilliárdos szupersztárral megtehetik ezt, akkor mit tehetnek velünk?”

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
rg
2022. JANUÁR 15. [ 18:01 ]

Igaza van kedves hölgyem. Példának okául, a Beográdi Izraeli nagykövetségen egyik őr tud csak héberül, a többi őr és bent mindenki sima szerb. :) Na, a szentünk hétfőn lép pályára, minden oltás ellenes neki fog a világon szurkolni, és a győzelme esetén állítani, hogy azért győzött, mert a többiekkel ellentétben a vakcina nem ütte ki a testét. :)


rg
2022. JANUÁR 15. [ 17:57 ]

Igaza van kedves hölgyem. Példának okául a Beográdi Izraeli követségen csak az egyik őr tud héber, a többi őr és bent mindenki sima szerb. :) Na, hétfőn pályára lép a szentünk, a világ minden oltás ellenese neki fog szurkolni.


Balassy Ildikó
2022. JANUÁR 15. [ 9:33 ]

Kezdjük a legelején: hogyan kaphatott Djokovic vízumot a belgrádi ausztrál követségen, ha nem felelt meg a követelményeknek!? Mert szerb tisztviselők osztják azt. Te kapsz, szimpatikus vagy, te nem, mert nem tetszel nekem. Tapasztalatból tudom (miért menne ez így csak a kanadai követségen?) Most komolyan: melyik belgrádi tisztviselő tagadta volna meg Djokovictól a vízumot? Ezt a játszmát a politika és a pénz fogja eldönteni. Nem szabadna így játszadozni emberekkel, sem világhírűekkel, sem velem, sem veled.


Sadafi
2022. JANUÁR 13. [ 12:23 ]

Nem Mengele időkben élünk, s nem akarok ember kisérletekben részt venni, hogy havonta szedjem fel a legújabb vakcinákat.


rg
2022. JANUÁR 9. [ 18:10 ]

Kedves József, a világon senki se tudja, hogy hogy megy ez. Én sose hordtam maszkot és sok alkalommal voltam Koronás betegek közvetlen közelében de nem sikerül elkapnom. Még az orvosom olyannyira vigyázott, hogy mielőtt bement valahova, fertőtlenítőt öntött a kilincsre, és persze két maszkot viselt. Aztán csak elkapta. /// Jelzem nem vagyok vírustagadó vagy oltás ellenes, be vagyok oltva ///


Balassy Ildikó
2022. JANUÁR 9. [ 11:02 ]

Miért jut nekem minderről Orwell Állatfarmja az eszembe?


József
2022. JANUÁR 8. [ 22:11 ]

NEHOGY ÍGY JÁRJON DJOKOVICS! Már egy hónapja kórházban van, lélegeztető gépen és harcol az életéért Csollány Szilveszter. Az olimpikon egydózisú vektorvakcinát, Janssent kapott, de már későn, csupán két héttel azelőtt, hogy bekerült volna a kórházba, így gyakorlatilag nem tudott kialakulni a megfelelő védelem a szervezetében - írta a Blikk. Csollány Szilveszter korábban a Facebook-oldalán több oltásellenes posztot is megosztott. Állapotáról csupán annyit lehet tudni, hogy a gyűrűn olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportoló állapota továbbra is válságos, és állítólag egy speciális lélegeztetőgépen van.


Oroszország Ukrajna elleni háborúja megerősítette az EU támogatottságát az Európai Parlament friss Eurobarométer felmérése szerint. Az uniós tagság helyeslése majdnem kétharmados az EU-ban, és az emberek 80 százaléka támogatja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat. Az arányok Magyarországon is hasonlók, még a...
2022. JÚNIUS 22.
[ 11:49 ]
Oroszország és Ukrajna részleges kiesése a gabonaexportból eleve súlyos problémákat okoz már most a világ élelmezésében. Európában viszont a klímaváltozás miatti erősebb hőhullámok csökkenthetik a terméshozamot. A Franciaországban és Spanyolországban a száraz tavaszt követően a kivételesen korai hőhullám tovább...
2022. JÚNIUS 21.
[ 10:31 ]
Apák napja alkalmából az apaságot, az apákat és a nagyapákat ünnepli a világ. Ezt a jeles napot, hazánkban június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 19 -én. Érdekesség, hogy az első apák napja 1910-ben is pontosan június 19-re esett. Kezdeményezője pedig a Crestonban született Sonora Smart Dodd volt, aki...
2022. JÚNIUS 19.
[ 18:48 ]
Beolvasás folyamatban