Tükör
Minden megdrágul: Fűtünk vagy befűtenek nekünk?

Igaz, hogy a nyár még el sem kezdődött, mégis, az ukrajnai háború és az azt kísérő energiaválság miatt egyre inkább központi kérdéssé válik, mivel fűtünk a télen. Egyáltalán fűtünk-e? És ha igen, mennyiért?

A belgrádi erdészeti egyetem elemzése szerint Szerbiában a háztartások majdnem fele, 49 százaléka fával, esetleg pellettel fűt. Márpedig ez utóbbi tüzelőanyag máris másfélszer annyiba kerül, mint tavaly, írja az Euronews szerb kiadása.

A kőolaj és a földgáz drágulása, de e két energiahordozóval való ellátás bizonytalansága miatt is elképzelhető, hogy sokan, vagy inkább: még többen döntenek amellett, hogy árammal fűtenek, feltéve, ha az áram nem drágul drasztikus mértékben. Igen ám, de vajon a szerbiai áramellátó rendszer elbírja-e majd a hirtelen megnövekedett fogyasztást? Ráadásul, az utóbbi napokban már olyan hírek is felröppentek, hogy akár harmadával is drágulhat az áram.

A brikett és a pellet ára sem alakul kedvezően. A tavalyi árakhoz képest már most legalább 40, de inkább 50 százalékkal drágább. Egy tonna pellet tavaly 180-190 euróba került, most 310 euró körül van.

“Elég súlyos a piaci helyzet, nehéz áruhoz jutni. Ehhez jelentősen hozzájárult az orosz és az ukrán helyzet, lévén, hogy a pellet nagy része eddig Ukrajnából érkezett, most pedig a szomszédos országokból, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból kell beszereznünk ezt a tüzelőt, ahol drágább. Kiderül, miként alakul a helyzet majd, amikor nagyobb mennyiségben kezdik az emberek vásárolni télire a tüzelőt”, nyilatkozta az Euronewsnek egy belgrádi fatelep vezetője.

A tüzelő ára pedig eddig is jelentős tétel volt a családok költségvetésében, a fűtési szezon kezdetén pedig az árak még magasabbra szökhetnek.

Fatüzelésű kályha a gázfűtés helyett?

Egyre többen vásárolnak fatüzelésű kályhákat arra az esetre, ha nem lesz gáz, vagy elszabadulnak a gázárak és a kényelmesnek (és olcsónak) számító gázfűtésnek meszeltek.

Sokan azok közül, akik az elmúlt tíz évben házat építettek, az építkezési előírások miatt építettek ugyan kéményt a házukba, de azt soha nem használták. Nos, az idén sokan ki fogják próbálni, hogyan füstöl az a kémény. Az emberek minden eshetőségre felkészülnek, mondván, lehet, hogy nem lesz áram, meg gáz sem és a fafűtés mégis a legbiztonságosabb megoldás. Mint sokan mondják, visszalépünk egy évszázaddal.

A portálnak nyilatkozók szerint a gázfűtés maga volt az áldás. Egy-egy fűtési szezonban kb. 50 ezer dinárba került egy átlagos lakás felfűtése, ami kifizetődőbb volt, mint a központi fűtés. De ha a gázárak megugranak, vagy éppenséggel megszűnik a gázellátás, akkor ez is a múlté. Sokan azt fontolgatják, hogy vesznek egy használt kályhát meg két-három köbméter tűzifát, aztán jöjjön, aminek jönnie kell. Ha nem lesz szükség a fára, jó lesz jövőre a rostély alá gyújtani.

Sokan, a háztartások majdnem fele azonban már évek óta fával fűt. A tűzifa beszerzését általában már májusban megkezdik, de az idén máris drasztikus áramelkedést tapasztalhatnak. Tavaly egy köbméter fa ára 5000 dinár körül volt, most 7000 dinárért is alig van és az árak csak emelkednek.

Drágul az áram is

“Ha a polgárok jelentős hányada úgy döntene, hogy áttér az árammal való fűtésre, az nagyon nagy gondot jelentene”, véli a portálnak nyilatkozó Aleksandar Milošević, a Danas napilap gazdasági rovatának szerkesztője. “A villanyenergia-rendszer már tavaly is gondokkal küzdött, amit jószerével saját maga okozott azzal, hogy nem reagált megfelelően a Nikola Tesla és a Kolubara hőerőművekben jelentkező meghibásodásokra, s emiatt most az ország árambehozatalra kényszerül, mégpedig rekordáron. A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) vesztesége emiatt már elérte a fél milliárd eurót. Ha a polgárok az árammal való fűtés mellett döntenének, ez további megterhelést jelentene az EPS számára és újabb léket ütne a vállalat költségvetésében. Így hát drága lenne ez a polgároknak is, mert az áram biztosan drágulni fog, s jelenleg is legfeljebb a hőtároló kályhával való fűtés kifizető, az egyéb melegítők használata nagyon is drága”, véli Milošević, aki szerint nem reális az, hogy a polgárok számára 30, a gazdaság számára pedig 70 százalékkal dráguljon az áram, mint ahogy az a médiában felröppent. Véleménye szerint 10-15 százalékos drágulásra számíthatunk.

Emlékeztetőül, Aleksandar Vučić szerb elnök is a közelmúltban azt nyilatkozta, az áramnak egy adott pillanatban meg kell drágulni, de ez a pillanat még nem jött el.

“Erre nem kerülhet most sor, mert az emberek ezt anyagilag nem tudnák elviselni. Nem léphetjük meg ezt a lépést azért sem, mert ha most 30 százalékkal drágul az áram, akkor Szerbiában az infláció 20 százalékos lesz. Ezt pedig az állam sem tudná most elviselni”, mondta.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Oroszország Ukrajna elleni háborúja megerősítette az EU támogatottságát az Európai Parlament friss Eurobarométer felmérése szerint. Az uniós tagság helyeslése majdnem kétharmados az EU-ban, és az emberek 80 százaléka támogatja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat. Az arányok Magyarországon is hasonlók, még a...
2022. JÚNIUS 22.
[ 11:49 ]
Oroszország és Ukrajna részleges kiesése a gabonaexportból eleve súlyos problémákat okoz már most a világ élelmezésében. Európában viszont a klímaváltozás miatti erősebb hőhullámok csökkenthetik a terméshozamot. A Franciaországban és Spanyolországban a száraz tavaszt követően a kivételesen korai hőhullám tovább...
2022. JÚNIUS 21.
[ 10:31 ]
Apák napja alkalmából az apaságot, az apákat és a nagyapákat ünnepli a világ. Ezt a jeles napot, hazánkban június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 19 -én. Érdekesség, hogy az első apák napja 1910-ben is pontosan június 19-re esett. Kezdeményezője pedig a Crestonban született Sonora Smart Dodd volt, aki...
2022. JÚNIUS 19.
[ 18:48 ]
Beolvasás folyamatban