Tükör
Nem csak a háború, az európai hőség is az élelmiszerválságnak dolgozik

Oroszország és Ukrajna részleges kiesése a gabonaexportból eleve súlyos problémákat okoz már most a világ élelmezésében. Európában viszont a klímaváltozás miatti erősebb hőhullámok csökkenthetik a terméshozamot.

A Franciaországban és Spanyolországban a száraz tavaszt követően a kivételesen korai hőhullám tovább árthat a búzatermésnek, bár a hőmérséklet várható enyhülése, valamint a várt záporok enyhíthetik a károkat – mondták elemzők és termelők. A terméshozamok bármilyen visszaesése aggodalomra adhat okot a piacon, amely az ukrajnai ellátás háborús zavarainak ellensúlyozására törekszik.

A legtöbb elemző az Európai Unió idei búzatermésének csökkenésével számolt, miután 2021-ben rekordtermést értek el Romániában és Bulgáriában, és a száraz tavaszt követően a legnagyobb termelő Franciaországban is.

Franciaországban a hőmérséklet a napokban helyenként elérte a 40 Celsius-fokot, megközelítve a Spanyolországban az elmúlt héten mért szintet.

„Ez egy extra kockázatot jelent, tekintve, hogy egy száraz tavaszból jövünk” – mondta Aurelien Blary, a Strategie Grains terményelemzője a Reutersnek, aki szerint a terméspotenciál további csökkenésére számíthatunk.

Az elemzők 33-34 millió tonnára prognosztizálják Franciaország lágybúza-termését, a durum kivételével, ami a tavalyi 35,5 millió tonnához képest csökken, mivel kevesebb vetéssel és vegyes terméspotenciállal számolnak. A vasárnaptól enyhülő hőhullám a legnagyobb veszélyt Közép-Franciaországban jelentette, ahol a növények a végső érési szakaszban vannak.

A kánikula súlyosbíthatja az idei búzatermés várható visszaesését Spanyolországban és Olaszországban is. Romániában Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter a héten azt mondta a Reutersnek, hogy a kedvezőtlen időjárás és a magasabb termelési költségek a tavalyi bő 11,3 millió tonnás szint alá lökik a várható termést. A román gazdák azonban így is bőséges exportálható mennyiséggel számolnak.

Bulgáriában, amely Romániához hasonlóan a Fekete-tengeren keresztül exportál, a tavalyi 7,1 millió tonnához képest visszaesés várható, de a közelmúltban lehullott eső segíthet a csökkenés korlátozásában.

Közép-Európában a száraz tavasz Németországban és Lengyelországban is korlátozhatja a terméspotenciált. A hőhullám Nyugat-Németországot kevésbé érintette, míg Lengyelországban a júniusi eső javította a feltételeket. Északabbra a szárazság kevésbé volt erős.

Nagy-Britanniában a Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (AHDB) a múlt héten 14,95 millió tonnás termést prognosztizált, ami a 2021-es 13,99 millió tonnához képest hároméves csúcsot jelent.

Nagy István magyar agrárminiszter egy hétvégi interjúban azt mondta, Magyarországon az idei gabona- és árpatermelés jól alakult, és mivel az aratási szezon hamarosan elkezdődik, a tárolókapacitások felszabadulnak, ami megállíthatja a gabonaárak emelkedését, írja az index.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Oroszország Ukrajna elleni háborúja megerősítette az EU támogatottságát az Európai Parlament friss Eurobarométer felmérése szerint. Az uniós tagság helyeslése majdnem kétharmados az EU-ban, és az emberek 80 százaléka támogatja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat. Az arányok Magyarországon is hasonlók, még a...
2022. JÚNIUS 22.
[ 11:49 ]
Apák napja alkalmából az apaságot, az apákat és a nagyapákat ünnepli a világ. Ezt a jeles napot, hazánkban június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 19 -én. Érdekesség, hogy az első apák napja 1910-ben is pontosan június 19-re esett. Kezdeményezője pedig a Crestonban született Sonora Smart Dodd volt, aki...
2022. JÚNIUS 19.
[ 18:48 ]
Interjút készített a tekintélyes osztrák Die Presse egy bizonyos Lacy Kornitzer nevű magyar műfordítóval, akinek nemrégiben 224 oldalas könyve jelent meg a szintén tekintélyes Suhrkamp kiadónál az állítólagos fasiszta orbáni diktatúráról. Így aztán az osztrák újságolvasók sokadszorra is megtudhatták: a magyarok egy...
2022. JÚNIUS 17.
[ 18:35 ]
Beolvasás folyamatban