Tükör
„Ha nem kapunk gázt, felkelések lesznek“ – kell az orosz gáz Berlinnek
Betűméret:             

Bár ma reggel újraindult az Északi Áramlat, azaz ismét jön gáz Oroszországból a Balti-tenger alatt Németországba, június második feléhez hasonlóan csak csökkentett mennyiség érkezik. A téli gázellátás problémás lehet, a már amúgy is bedurvult gázárak pedig elszabadulhatnak. A német külügyminiszter felkelésektől tart gázhiány esetén. Berlin szabadulna ugyan az orosz gáztól, de egy ideig még rá van utalva - írja a privatbankar.hu.

Szerencsére nem igazolódtak be azok a nyugati félelmek, miszerint az orosz gázipari óriáscég, a Gazprom – válaszul az Oroszország elleni uniós szankciókra – nem fogja újraindítani a gázszállítást a karbantartás miatt július 11-én leállt Északi Áramlaton.

Jön a gáz, de...

A vezetéken, amely a Balti-tenger alatt szállít gázt Oroszországból Németországba, ma reggel óta ismét érkezik gáz, erősítette meg az üzemeltető konzorcium, a Nord Stream AG egyik szóvivője a DPA hírügynökségnek. A szállítások újraindulását jelentette két másik gázvezeték-üzemeltető cég, a NEL és az OPAL is.

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy minden visszabillent a régi kerékvágásba – a szóvivő szerint mintegy 67 millió köbméter gáz, azaz erősen csökkentett mennyiség jön majd napi szinten a vezetéken.

Ez a teljes kapacitás mintegy 40 százaléka, azaz visszaállt a karbantartás előtti állapot – a Gazprom június közepe óta nagyjából ennyire mérsékelte a szállításokat a vezetéken technikai okokra, többek között egy gázturbina kanadai karbantartására hivatkozva. (Erről később még lesz szó.)

A Spiegel szerint az elmúlt napokban voltak arra utaló jelek, hogy ez a mennyiség tovább eshet majd, ezt jelzik ugyanis a gázvezeték-kapacitás ”foglalásai” – Klaus Müller, a Bundesnetzagentur (a gázvezetékeket felügyelő német szövetségi hálózati ügynökség) vezetője szerint mindössze 30 százalékon áll ez a mutató.

Müller egy mai interjúban arról is beszélt, hogy nem következett be ugyan „a legrosszabb forgatókönyv”, de még nem múlt el a veszély. (Németországban egy hónapja van érvényben a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozata.)

A hatóság elnöke megjegyezte azt is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök közelmúltban tett kijelentései alapján a szállított mennyiség tovább, 20 százalékra eshet.

„Jelenleg ki vagyunk szolgáltatva Oroszországnak, ők döntenek ugyanis arról, mennyi gázt továbbít nekünk az Északi Áramlat 1”, fogalmazott Müller.

Ezért is fontos a takarékoskodás és egyéb források bevonása, tette hozzá.

Figyelmeztetett: még 40 százalékos kapacitás-kihasználtságnál is „jelentős erőfeszítéseket” kell tenni annak érdekében, hogy „jól átvészeljék” a következő telet. Ráadásul a gáztárolók feltöltésénél már az azt követő, 2023-24-es télre is gondolni kell.

A német kormány pedig már többször jelezte: „nem lehet tartós és megbízható szállításokra” számítani, szerintük ugyanis Oroszország politikai fegyverként használja azokat.

Elszálló gázárak

Az érkező orosz gáz mennyisége mindenesetre nagy kihatással lehet a német (és persze nem csak a német) gazdaságra, a gázárakra és így az egész lakosságra is.

A kieső mennyiséget ugyanis a piacról kell pótolni, márpedig a cseppfolyósított gáz 2,5-szer drágább az orosz vezetékes gáznál.

Az érkező mennyiség nagyban befolyásolja azt is, hogy mennyire sikerül feltölteni a gáztárolókat őszig. Németországban jelenleg 65 százalékos az átlagos töltöttség a Bundesnetzagentur tegnapi jelentése szerint.

A dokumentumból kiderül az is, hogy jelenleg stabil a gázellátás, ugyanakkor „feszült a helyzet”, és „nem lehet kizárni a rosszabbodását”.

Alternatív szállítási útvonalak (a Jamal-Európa vagy az Ukrajnán keresztüli gázvezeték) rendelkezésre állnak ugyan, de nem használják őket az Északi Áramlaton kieső mennyiség kompenzálására, áll a jelentésben.

A dokumentum arra is figyelmeztet, hogy a nagykereskedelmi árak a szállított mennyiség csökkenése miatt „érezhetően növekedtek”, „magas szintre álltak be”, és mind a cégeknek, mind a háztartásoknak „egyértelmű áremelkedésre” kell berendezkedniük.

Sokan már most az árak duplázódásával szembesülnek - ez az éves elszámolás idejétől is függ -, jövőre pedig a havi gázszámla minimum a háromszorosára nő majd Klaus Müller szerint. (Augusztus elsejétől pedig az országos átlag felett fogyasztó magyaroknak is megugrik a gázszámlája a ma megjelent kormányrendelet alapján.)

Népfelkelés jöhet?

A német külügyminiszter mindenesetre már lázadásokkal számol a helyzet további rosszabbodása esetén.

„Ha nem kapjuk meg a gázturbinát, akkor nem fogunk több gázt kapni, és akkor többé egyáltalán nem fogjuk tudni támogatni Ukrajnát, mert a népfelkelésekkel leszünk elfoglalva” - mondta Annalena Baerbock a Kanadával folytatott tárgyalásokon, amelyeken a már említett gázturbina visszaszállítása volt a téma.

A Siemens Energy Kanadában karbantartott és a Gazprom által használt turbináját az észak-amerikai ország a szankciókra hivatkozva nem akarta visszaszállítani. Bár a német kormány ürügynek tartja, hogy az orosz cég részben a karbantartásra hivatkozva csökkentette a szállításokat, végül elérte, hogy Kanada engedélyt adjon a visszajuttatásra. (A turbina állítólag már úton van Oroszországba.)

Kijelentésével kapcsolatban Baerbock tegnap egy televíziós talk show-ban azt mondta: talán kissé túlzás volt ez a mondat, de szerinte a lényeg, hogy „továbbra is szükségünk van a gázra Oroszországból.”

Tavaly Németország földgázigényének 55 százalékát fedezte orosz forrásból. Tavaszra ezt az arányt sikerült 35 százalékra csökkenteni, év végére 30 százalékra mérsékelnék (főleg a cseppfolyósított földgáz beszerzések növelésével), 2024 nyaráig pedig 10 százalékra redukálnák a függőséget. Idén azonban még nagyon rá vannak szorulva az orosz gázra.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2022. JÚLIUS 22. [ 12:02 ]

De hát eredetileg arról volt szó, hogy majd az EU (és Németország) fogja elzárni a csapot, hogy megtanítsa az orosz medvét kesztyűbe dudálni. Ejnye-ejnye!


A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban