Tükör
Jelentősen csökkent a vásárlóerő, de a feketeleves még csak ezután jön
Betűméret:             

A szerbiai polgárok vásárlóereje az utóbbi egy évben jelentős mértékben csökkent, és ezt drasztikus életszínvonal-csökkenés is követi, véli Goran Radosavljević közgazdász, aki arra figyelmeztetett, hogy ha a lakosság életszínvonaláról van szó, akkor a statisztika nem követi hűen a történéseket.

A Köztársasági Statisztikai Intézet legújabb adatai szerint májusban a nettó átlagfizetés Szerbiában 74.168 dinár volt, míg a mediális kereset (a szerbiai foglalkoztatottak 50 százaléka) ugyanerre az időszakra 56.582 dinárt tett ki.

Radosavljević hangsúlyozta, Szerbia az átlagfizetések vonatkozásában viszonylag magas színvonalat ért el, ellenben az “átlagárak felemésztik, sőt nem csak az átlagárak, de az alapvető élelmiszerek ára is”.

“Alapvető gondot jelent, hogy a szerbiai polgárok bevételük legnagyobb részét élelemre, lakhatásra és energiára költik és éppen ez az a három dolog, ami az utóbbi időben jelentősen megdrágult Szerbiában”,

mutatott rá.

A szerbiai kereskedelmi minisztérium legutóbbi adatai szerint a fogyasztói kosár ez év áprilisában már 83.633 dinár volt, ami abban a hónapban az akkori átlgafizetés másfélszerese volt.

Ha ma a szerbia polgár netalán megkapja az átlagfizetést, akkor az alapvető (hatósági áras) élelmiszerekből a következőket vásárolhatja: 1,1 tonna T-500-as lisztet, vagy 343 liter étolajat, vagy 765 kiló cukrot, esetleg 674 liter tejet. A legutóbbi nettó átlagfizetés futotta 105 kilogramm csont nélküli sertéscombra, vagy körülbelül 4000 tojásra, esetleg 742 kiló krumplira is.

Ebből azonban az is kiderül, hogy noha az átlagfizetés közel megduplázódott a tíz évvel ezelőttihez képest, a polgárok vásárlóereje nem nőtt ilyen mértékben, a mediális fizetéshez képest pedig a fogyasztói kosár drágább, mint valaha. A nettó átlagbér 2012-ben 40.442 dinár volt, ami majdnem fele a jelenleginek.

“Az élelmiszer ára Szerbiában nagyobb mértékben drágult, mint az Európai Unióban, míg az energensek ára nem, de csak azért nem, mert az állam ellenőrzése alatt állnak. Ám, csak idő kérdése, hogy ez mikor szűnik meg. A lakhatás ára drasztikus mértékben nőtt, egy négyzetméter lakás építési ára az egekbe szökkent, s ha ezt a már említett három tényezőt, az élelmiszerek, az energensek és a lakhatás árát nézzük, kiderül, hogy ez a mi 11 százalékos inflációnk, amiről a hivatalkos statisztika beszél, a valóságban 15-20 vagy ennél is több százalék”,

hangsúlyozta a Betának nyilatkozó közgazdász.

Tíz évvel ezelőtt, amikor a nettó átlagfizetés 40.442 dinár volt, az átlagbért megkereső szerbiai polgár 321 étolajat, 440 kiló kristálycukrot vagy 901 kilogramm T-500-as lisztet vásárolhatott. De vehetett 3000 tojást, vagy 1,2 tonna burgonyát, vagy 620 liter tejet, esetleg 96 kiló sértécombot, csont nélkül. A 2012 májusi fogyasztói kosát 57.921 dinár volt, ami 1,43-szor volt nagyobb az akkori átlagfizetésnél. A minimális fogyasztói kosárhoz 30.581 dinár kellett.

Radosavljević, aki a belgrádi Közgazdaságtudományi, Pénzügyi és Közigazgatási Kar (FEFA) tanára, hozzátette, nem csak az elért színvonal számít, hanem az a dinamika is, ami eljuttatott idáig.

"Ez a dinamika nagyon lassú volt 2017-ig, amikor némiképp felgyorsult, hogy a Covid miatt ismét lelassuljon, természetesen, nem csak nálunk, hanem az egész világon. Más országokkal való összehasonlításképp, Románia 2011-ben Szerbiával azonos szinten állt, ma viszont 20-30 százalékkal magasabb ott az életszínvonal”, magyarázta Radosavljević, aki úgy értékelte, a tíz évvel ezelőttihez képest nem nőtt jelentős mértékben a szerbiai polgárok életszínvonala, a kilátások is rosszabbak, az viszont tény, hogy van aki jobban, s van, aki rosszabbul él.

“Szerbia gazdasági szempontból az ellentmondások társadalma, hiszen nálunk a lakást készpénzzel vásárolják, de az emberek hitelből élik mindennapjaikat és csak idő kérdése, hogy mikor kerül ez megfizettetésre, mikor isszuk meg ennek a levét, mert akkor fog kiderülni, milyen is valójában az életminőség Szerbiában”,

szögezte le a közgazdász.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tusnád: Új megegyezés Washingtonnal - illusztráció
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 22:30 ]
A globális túlfogyasztás vagy a nagyon találóan fordított: a „túllövés” napja, az “Earth Overshoot Day” (EOD) nagyon fontos jelződátum minden évben. Mert ez az a nap, amelyen az emberiség természeti erőforrás-felhasználása eléri azt a kritikus mennyiséget, melyet a Föld abban az évben adni tudott. Az elfogyasztott,...
2022. JÚLIUS 28.
[ 13:01 ]
1456. július 22-én győzedelmeskedtek Hunyadi János várvédő vitézei és Kapisztrán János keresztes seregei a Nándorfehérvárt ostromló II. Mehmed (ur. 1451-1481) szultán hadai felett. A csatamezőn aratott győzelmet követően az oszmánok elmenekültek a Duna-parti vár alól, ezzel Magyarország és Európa hosszú évtizedekre...
2022. JÚLIUS 22.
[ 6:12 ]
Bár ma reggel újraindult az Északi Áramlat, azaz ismét jön gáz Oroszországból a Balti-tenger alatt Németországba, június második feléhez hasonlóan csak csökkentett mennyiség érkezik. A téli gázellátás problémás lehet, a már amúgy is bedurvult gázárak pedig elszabadulhatnak. A német külügyminiszter felkelésektől...
2022. JÚLIUS 21.
[ 19:49 ]
Beolvasás folyamatban