Tükör
A Túlfogyasztás napja: Ha lenne még egy bolygónk, már az se lenne elég
Betűméret:             

A globális túlfogyasztás vagy a nagyon találóan fordított: a „túllövés” napja, az “Earth Overshoot Day” (EOD) nagyon fontos jelződátum minden évben. Mert ez az a nap, amelyen az emberiség természeti erőforrás-felhasználása eléri azt a kritikus mennyiséget, melyet a Föld abban az évben adni tudott. Az elfogyasztott, felhasznált mennyiségen felül a Föld nem képes regenerálni önmagát. A globális túlfogyasztás napja 2022-ben július 28-ára esik.

Úgy világíthatjuk meg legjobban, ha az emberi szervezettel húzunk párhuzamot. Amennyiben az ember túlfeszíti saját magát, ha több energiát használ fel, mint amennyit a szervezete termelni képes, akkor kizsigereli saját magát. Ahogy a végletesen kimerített ember szervezet, úgy a Föld se tud egy bizonyos mennyiségen, határon túl teljesíteni, adni. Eljön az a pont, amitől kezdve már egyértelműen a bolygónk rovására fogyasztunk. Vagyis a mai naptól, július 28-tól kezdve minden egyes nap a saját életterünk ellen támadunk. Ez pedig nem csak most zajló életünkben hatalmas öngól, de tulajdonképpen előre feléljük azt, ami utódainknak járna. Kifogjuk, megesszük, elhasználjuk, bekebelezzük a jövőt.

Minden ország rendelkezik túlfogyasztásra vonatkozó saját értékkel és ez eltérhet az átlagtól. Vannak országok, amelyek kifejezetten rosszul állnak ezen a területen. Ausztrália és az Egyesült Államok túlfogyasztási értéke szerint akár 4, sőt 5 bolygóra lenne szükség, hogy az emberi mohósággal lépést tudjon tartani a környezet. Magyarországon se jó a helyzet, bár hazánkban „csupán” még egy bolygóra lenne szükség, mert a jelenlegi helyzet szerint egy Föld nem elég.

Érdemes ránézni arra is, hogy mi áll a globális túlfogyasztás hátterében, mert azt több tényező együttesen befolyásolja:

  • Mennyire pusztítjuk a természetet, vagyis mekkora területet hódítunk el a vad természettől, hogy azt saját igényeink szerint használjuk. A nagyüzemi mezőgazdaság a természetes élőhelyek számát pusztítja, az iparosodás következtében pedig a természetkárosítás felmérhetetlen.
  • A személyes, az egy főre eső fogyasztás is rendkívül fontos, minél több mindent birtoklunk, minél többet pazarolunk, annál rosszabb értékekkel kell számolnunk.
  • A Föld növekvő népessége több élelmiszert és vizet kíván, ez önmagában is kockázatos tendencia.

A túlfogyasztás következményei beláthatatlanok, de ha csak arra gondolunk, hogy ijesztő mértékben, évről-évre csökken a biológiai sokféleség, és egyes fajok teljesen kihalnak, akkor már láthatjuk, hogy nagy a baj. Emellett növekszik az üvegházhatású gázok koncentrációja, mellette csökken az erdővel borított területek mértéke, ami pedig a klímaváltozást, a globális felmelegedést gyorsítják. A megváltozott klímaviszonyok éghajlatváltozást eredményeznek, ma már a saját bőrünkön is tapasztalható extrém időjárási jelenségekkel kell szembenéznünk. Mindez együttesen az élhető, művelhető, az élelmiszer megtermelése szempontjából legfontosabb területek csökkenéséhez vezet.

A jelenlegi helyzetben, amikor tulajdonképpen az év felére már megkaptuk mindazt a Földtől, amit adni tudott, fontos kérdés, hogy egyéni megoldásokkal, a személyes életünkben tehetünk-e bármit a helyzet javítására?

A válasz pedig az, hogy nem csak tehetünk, hanem tennünk is kell, hogy ezt az ijesztő folyamatot, amely ötven éve szinte egyfolytában romlik, megállítsuk. 1970 volt az az év, amikor év végére, december 30-ra esett a kritikus nap, az volt az utolsó olyan év, amikor nem léptük át a vonalat. Azóta egyre lejjebb csúszik ez dátum a naptárban. Ha a sok erőfeszítés hatására van is egy-egy pozitívnak tűnő változás, az nagyon kevés.

Mit tehetünk a saját életünkben Földünkért?

Érdemes alaposan felmérni mindennapi szokásainkat, az élelmiszer vásárlástól kezdve, a közlekedésen át minden megmozdulásunkat. Mert minden pillanatban fogyasztunk valamit. Akkor is, amikor alszunk a fűtött vagy klímatizált szobában. Akkor is, amikor reggel kinyitjuk a szemünket és fogat mosunk, reggelit készítünk, közlekedünk, dolgozunk.

Minden pici cselekedet elvesz a Földtől és nem mindegy, hogy mennyit. Rajtunk is múlik, hogy mennyit.

Fontos, hogy megelégszünk-e egyszerű, helyben elérhető táplálékkal, vagy tengerentúlról szállított csemegékre éhezünk. Fontos, hogy gyalog indulunk-e útnak, vagy kerékpárral, esetleg adunk esélyt a tömegközlekedésnek vagy a saját autóhoz ragaszkodunk.

Hogyan és mivel takarítunk? Képesek vagyunk-e visszatérni természetes módszerekhez, a környezetromboló körülmények között gyártott, műanyagba csomagolt vegyszerek helyett.

Veszünk-e minden évben, minden évszakban új ruhát, bútort, műszaki eszközöket? Le tudunk-e mondani tárgyak birtoklásáról, illetve képesek vagyunk-e megbecsülni azt, ami már a miénk.

Mert minél több mindenre vágyunk most, minél több mindent markolunk, a végén annál kevesebb marad majd az utódainknak, ami szétosztható, amivel gazdálkodni tudnak.

Most talán még nem késő "megfogni" ezt a folyamatot, beérni kevesebbel, és megbecsülni mindent, amit bolygónk magából ad.

Kassai Etelka (ficsakblog.hu)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2022. JÚLIUS 28. [ 16:50 ]

Mindezek tudatában, továbbra is PVC ablak, sztiropor és megannyi műanyag, melyről köztudott, hogy sok energiával lehet előállítani és az bizony fogyóban van. A víz a másik probléma bolygónkon. Pár éve már előadásunk volt a "Hogyan őrizzük meg bolygónkat" címmel. Ebben az esővíz hasznosítás és a víztakarékosság is szerepelt, a műanyagok mellőzése mellett. Érdeklődő néhány ember. Csodálkozunk, hogy feléljük a bolygónkat, ivóvízzel mossuk az autónkat, a WC öblítés is ivóvizes, a hőszivattyúk is ivóvízzel működnek, utána pedig nem megy vissza a földbe, hanem könnyebb a csatornába vezetni...Passzívházak, természetes anyaggal való szigetelés (van több mint 10 nálunk is!) , energia takarékosság, nálunk ismeretlen fogalom. A mezőgazdaság is nagy energiafaló, a műtrágyákat is sok energiával állítják elő, mindezeken bőven lehetne takarékoskodni. Mégse tesszük, mert hiányzik a tájékoztatás és a szemléletváltás. Politikusok nem fogják megoldani a problémát, csak az összefogás és a cselekvés.


Tusnád: Új megegyezés Washingtonnal - illusztráció
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 22:30 ]
A szerbiai polgárok vásárlóereje az utóbbi egy évben jelentős mértékben csökkent, és ezt drasztikus életszínvonal-csökkenés is követi, véli Goran Radosavljević közgazdász, aki arra figyelmeztetett, hogy ha a lakosság életszínvonaláról van szó, akkor a statisztika nem követi hűen a történéseket. A Köztársasági...
2022. JÚLIUS 26.
[ 18:36 ]
1456. július 22-én győzedelmeskedtek Hunyadi János várvédő vitézei és Kapisztrán János keresztes seregei a Nándorfehérvárt ostromló II. Mehmed (ur. 1451-1481) szultán hadai felett. A csatamezőn aratott győzelmet követően az oszmánok elmenekültek a Duna-parti vár alól, ezzel Magyarország és Európa hosszú évtizedekre...
2022. JÚLIUS 22.
[ 6:12 ]
Bár ma reggel újraindult az Északi Áramlat, azaz ismét jön gáz Oroszországból a Balti-tenger alatt Németországba, június második feléhez hasonlóan csak csökkentett mennyiség érkezik. A téli gázellátás problémás lehet, a már amúgy is bedurvult gázárak pedig elszabadulhatnak. A német külügyminiszter felkelésektől...
2022. JÚLIUS 21.
[ 19:49 ]
Beolvasás folyamatban