Tükör
Vučić elhagyja az SNS-t és új pártot alapít?
Betűméret:             

Az Aleksandar Vučić szerb elnök új politikai tömb megalakításáról szóló ötlete nyomán nagyban folyik a munka egy olyan szervezet létrehozásán, amely a Moja Srbija, vagyis a Szerbiám munkanevet viseli, írja a Danas.

A cél a Szerb Haladó Párt (SNS) átcímkézése, hogy az új körülmények között akadálytalanul tudjon működni és biztosítsa a hatalom folytonosságát, tudta meg jól értesült forrásokból a Danas.

Miután Szerbia elnöke bejelentette az átcsoportosítást, azaz a politikai színtér megszilárdítását a „tisztességes szerb blokkon” keresztül, aktív munka folyik egy új politikai szervezet létrehozásán, amely biztosítaná a Szerb Haladó Párt folytonosságát, de ahol állítólag nincs hely az SNS korábbi vezetőségét alkotó tagok mindegyikének.

„Az elképzelés az, hogy a Moja Srbija „se nem a nyugati, se nem az orosz, hanem a szerb érdekek” felé fordulást hangsúlyozza, és ezzel elősegíti a felelősségteljes nemzeti és polgári politika folytatását. Ennek megfelelően már megkezdték a tárgyalásokat azokkal az emberekkel, akiket a kezdeményezők a Moja Srbija soraiban szeretnének látni. A politikai szervezet egyik aduászai ugyanis az „új, nem kompromittált arcok lennének”, magyarázza a forrás.

E szerint az elképzelés szerint elsüllyesztenék az SNS-t, ezzel pedig Vučić szimbolikusan és gyakorlatilag is lemondana mindarról, amiért az SNS-t az elmúlt időszakban bírálták.

„Ki kell emelni, hogy az új politikai szervezetben, amelynek az SNS átcímkézését kell szolgálnia, nem lesz hely minden korábbi tisztségviselőnek. Akikről Vučić úgy véli, hogy tetteivel rontották a párt imázsát, nem fognak meghívást kapni a Moja Srbijába, egyesek ellen lejárató kampány is indul a médiában a korrupció és más szabálytalanságok miatt. Úgy tűnik, az SNS a Moja Srbijává való átalakulása során leszámolnak a párton belüli nyugati áramlattal, az első a sorban Zorana Mihajlović jelenlegi bányászati ​​és energiaügyi miniszter lehet”, mutat rá a Danas beszélgetőtársa, aki hozzátette: hamarosan kialakítják az új politikai szervezet infrastruktúráját.

Az elképzelés szerint a Moja Srbiját abban a pillanatban aktiválják, amikor a pristinai hatóságokkal megszületik valamiféle megállapodás Koszovó státuszáról, ekkor ugyanis „két fronton lesz harc”. Tekintettel arra, hogy Pristinával minden, még a legkisebb kompromisszum is politikai károkat okoz a kormányzó SNS-nek, taktikai okokból nyilvánosan el kell utasítani az abban a pillanatban „holtsúllyá” váló nyugatbarát szárnyat.

Ugyanis a Koszovó státuszával kapcsolatos egyes kérdésekben megszületett kompromisszum után a nacionalista ellenzék támadni fogja az SNS vezetőségének valamennyi nyugatbarát tagját, Vučićot pedig azért fogják kritizálni, mert támogatja őket.

Másrészt a nyugatbarát szárnnyal történő leszámolás az SNS-en belül nem jelenti egyúttal a nyugati országokkal való együttműködés megszüntetését. A Moja Srbija a nemzeti irányultság mellett ragaszkodni fog a polgári elemekhez és a liberális gazdasági irányzathoz is, mert így garantálná, hogy Washington, London és Brüsszel továbbra is támogassa Vučić elnök politikája.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Moja Srbija megnyitja-e sorait az SNS kisebb koalíciós partnerei előtt, melyek a Vučić vezette listán való megjelenéssel biztosítják a saját parlamenti státuszukat.

A Danas arra emlékeztet, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök bejelentése után találgatások jelentek meg a kormány új politikai szervezetének megalakításáról, illetve Vladimir Đukanović, az SNS tisztségviselőjének közösségi oldalán megjelent bejelentése után, miszerint hozzá kell fogni az új párt megalakításához, elő kell készíteni az alapító okiratokat, aláírásokat kell gyűjteni, létre kell hozni az alapítói közgyűlést, ki kell tűzni a programcélokat és el kell fogadni az alapszabályzatot. „Nagy munka vár ránk”, állapította meg Đukanović a Danas szerint.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elvesztett irányítás - illusztráció
2022. DECEMBER 4.
[ 15:45 ]
Harminc éves az SMS - illusztráció
2022. DECEMBER 1.
[ 9:25 ]
Advent, a várakozás időszaka - illusztráció
2022. NOVEMBER 27.
[ 8:27 ]
Nyugati katonai szakértők szerint Kijev pontosan tudta, hogy ukrán rakéta csapódott be Lengyelországban. Kijevet a közelmúltban három diplomáciai csapás is érte: a lengyelországi rakétákkal kapcsolatos kommunikáció kudarca, az ENSZ vizsgálata a hadifoglyok kínzásáról, valamint a republikánusok győzelme az amerikai...
2022. NOVEMBER 20.
[ 16:43 ]
Joseph Blatter, a nemzetközi szövetséget (FIFA) a 2010-es odaítéléskor vezető svájci sportvezető alig tíz napja nyilatkozta azt, hogy hiba volt Katarnak adni a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezését. A vasárnap rajtoló vb körül hosszú ideje, gyakorlatilag a 2010-es döntés óta komoly viták vannak. A legfrissebb hír...
2022. NOVEMBER 18.
[ 19:46 ]
A közösségi oldalakon jelent meg a minap az a felvétel, amelyen egy szerbiai középiskola tanulói példátlan módon zaklatják tanárnőjüket. A szakszervezetek azt mondják, ez az utolsó csepp a pohárban, haladéktalan intézkedéseket követelnek a tanügyi dolgozók védelmében. A Szerbiai Oktatási Dolgozók Szakszervezetének...
2022. NOVEMBER 17.
[ 13:33 ]
Beolvasás folyamatban