Tükör
Gyengítsd Németországot, erősítsd Amerikát!
Betűméret:             

Megdöbbentő titkos memorandumot tett közzé a svéd Nya Dagbladet. A Pentagonhoz és az amerikai hadiipari komplexumhoz szorosan kötődő RAND Corporation nonprofit globális politikai agytröszt még az év elején készült három oldalas belső tanulmánya világosan felvázolja, hogy az Egyesült Államok tudatosan készült a háborúra, amely beleillett Washington Európával kapcsolatos terveibe. Így utal arra, hogy Oroszország Ukrajna elleni támadása teljesen lerombolja gazdaságát. Szomorú dokumentum, amely alátámasztja az Egyesült Államok eurázsiai politikájával kapcsolatos állításainkat. Ezek után már csak az a kérdés, hogy miért hagyják mindezt az európai politikusok?! A kérdés költői, mindenki adja meg rá magában a választ!

Sokszor elmondtuk, és leírtuk már, hogy nagyjából száz éve az Egyesült Államok stratégiai célja az eurázsiai geopolitikai térség két pólusának, Oroszországnak és a Németország vezette Európának a gyengítése. Ennek magától értetődő útja a két pólus szembefordítása, köztük az árkok mélyítése. Valahogy úgy, ahogy azt jelenleg látjuk. Ezt persze sokan orosz propagandának tartják annak ellenére, hogy ez több amerikai stratégiai dokumentumban és elemzőnél – például a befolyásos STRATFOR-t alapító George Friedmannál – is megfogalmazódik. Így a RAND Corporationnak a svéd lap által közölt, az amerikai gondolkodást híven tükröző tanulmányában is, amelytől egyébként a think tank (agytröszt) elhatárolódott és hamisítványnak nevezett.

„A RAND stratégiai elemzése egyenesen utal az Egyesült Államok Európára vonatkozó terveire. Konkrétan arra, hogy Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt teljesen lerombolja Európa gazdaságát. Ebben központi szerepet kell játszania a Németország jelenlegi kormányának”

A rövid, háromoldalas, még az év elején, 2022 januárjában készült memorandum meglehetősen részletes elemzést ad Európa közelgő gazdasági összeomlásáról, amelyet az Ukrajna elleni orosz támadás vált ki.

A dokumentum abból indul ki, hogy az Egyesült Államok külső támogatás nélkül nem képes túlélni a jelenlegi gazdasági válságot. A mennyiségi lazítás politikája, és a 2020 óta tartó ellenőrizetlen pénznyomtatás az államadósság jelentős növekedéséhez, és a gazdaság készpénzbőségéhez vezetett. Az amerikai gazdaság egyetlen elérhető forrása a NATO- és EU-kötődések miatt az európai országok gazdasága. Németországnak az Egyesült Államok Ázsia felé fordulásával megerősödő függetlenedése azonban konstruktív politikai konszenzushoz vezethet Berlin és Párizs között, amelyhez csatlakozhat Olaszország és az úgynevezett régi Európa több más országa is. Ha ez a forgatókönyv megvalósul, akkor a „Régi Európa” Amerikai versenytársává válik, és képes ellenállni az Amerika felé orientált kelet-európai országok nyomásának.

A német és az európai gazdaság sebezhetősége

Egy németországi gazdasági válság esetén várhatóan források áramlanak az európai gazdaságból az amerikai gazdaságba. Az európai gazdasági fejlődés üteme teljes mértékben Németországtól függ, a német gazdaság két pilléren nyugszik. Az oroszországi korlátlanul elérhető olcsó ásványi anyagokon, és az olcsó Franciaországból származó elektromos áramon. Az első tényező jelentősége sokkal nagyobb.

„Az orosz szállítások felfüggesztése a német gazdaság, és ennek következtében az EU gazdaságának összeomlásához vezet”

Ehhez jön még az atomerőművek miatt Franciaország függése az oroszországi urán ellátástól. Amennyiben az orosz szállítások ellehetetlenednek, akkor Franciaországot a jelenleg az „ázsiai NATO-hoz” tartozó, Amerika szoros szövetségesének tekinthető Ausztrália és Kanada felé lehet terelni, hiszen csak innen szerezheti be az uránt. Ez a helyzet pedig Amerika befolyását erősíti, lehetővé téve, hogy további nyomást gyakoroljon a készletekre.

Ellenőrzött válság

Az Egyesült Államok leállította az Északi Áramlat 2 beindítását. Németországot teljesen el lehet zárni az orosz energiaellátástól, ha Németország közvetetten részt vesz az Ukrajna és Oroszország között kibontakozó katonai konfrontációban. Az Egyesült Államok ukrajnai lépései ugyanis kétségkívül orosz katonai beavatkozáshoz fognak vezetni. Az előre elkészített szankció csomagok bevezetése elzárja Németországot az orosz nyersanyagokhoz való hozzáféréstől. Ennek garanciája a Zöldek dogmatizmusa, és vezetőinek, Annalena Baerbocknak és Robert Habecknek a hozzánemértése lesz.

Várható következmények

Az orosz szállítás leállítása a német gazdaság és a kulcsfontosságú ágazatok – petrolkémia, kohászat, gépipar – összeomlásához vezet. A veszteség elérheti a 200-300 milliárd eurót. Ez az európai ipar elkerülhetetlen összeomlásához, a növekvő munkanélküliséghez (csak Németországban 400 ezer munkahely), és a képzett európaiak Amerikába vándorlásához vezet. Ez középtávon 7-9 billió USA-dollár többletbevételhez segít majd az amerikai gazdaságot.

Még egyszer, ez a cinikus stratégiai dokumentum még ez év januárjában született.

Stier Gábor (moszkvater.com)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Denim
2022. SZEPTEMBER 25. [ 21:54 ]

Nyilvánvaló, hogy Amerika Európát és oroszországot akarja gyengíteni. A jugoszláv háború is erről szólt.


olvasó
2022. SZEPTEMBER 25. [ 10:24 ]

A hír ál (nincs gazdája), de amit közöl, eléggé pontos. Érdemes elolvasni a Magyar Hírlap on line kiadásának Vélemény rovatában Lóránt Károly közgazdászprofesszor ezzel kapcsolatos kommentárát.


München
2022. SZEPTEMBER 24. [ 17:29 ]

XXY. Ebből következik, hogy álhír? Mennyi előítélet...


XXY
2022. SZEPTEMBER 22. [ 21:34 ]

Ez fake news, már maga a svéd híroldal melyre hivatkozik egy fake: A Nya Dagbladet egy 2012-ben alapított svéd internetes napilap. Az újságot nacionalistának és tudományosan szkeptikusnak tartják, és történelmi kapcsolata van a nemzeti demokratákkal . Humanistának és etnopluralistának írja le magát, antiglobalista állásponttal. Ennyit erről


Eumaiosz
2022. SZEPTEMBER 22. [ 17:50 ]

Az ukrajnai háború az USA évszázadbeli legjobb biznisze, közben a számlát meg (már elolvadó) jólétüket féltő európaiakkal fizettetik meg. A jenkik meg már a csattogók mellé elengedni merészelik a (itteni) harapdálókat is. Természetesen következmények nélkül, a demokrácia nevében!


Pontosító
2022. SZEPTEMBER 21. [ 22:03 ]

A helyzet az, hogy senki sem tudja megcáfolni a fenn leírtakat. Viszont a mindennapi élet lépésről lépésre igazolja a végrehajtási tervet. Akkor ez miért összeesküvés elmélet? Sokkal inkább gyakorlat.


Érett Ifjú
2022. SZEPTEMBER 19. [ 21:07 ]

Összeesküvés elméletek mindig voltak és lesznek is. Ezeket általában azok terjesztik, akiknek savanyú a szőlő. Így, a 6-ik X-en túl nemigen emlékszek olyan időkre, amikor ne lett volna egy lépésre a "rothadó nyugat összeomlása".


sistvan
2022. SZEPTEMBER 19. [ 11:32 ]

Nem vagyunk egyedül a cigány hegedül még mikor a Titanik is sülyed .A gondviselés jelen van ne essünk kétségbe .A Németorszégot se hagyja cserben Amerika


Dráva
2022. SZEPTEMBER 18. [ 21:39 ]

Németország gazdaságilag nem összeomlik, hanem fokozatosan gyengül. A Zöldek klímadogmatizmusa csak egy kis pont(és részben feladható:lásd az LNG terminálok a tenger élővilága ellen) a többi tanok között.


Népszámlálás, házról házra - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 25.
[ 10:51 ]
Kevésből adni sokat - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 17:52 ]
Magyar szerzők műveivel, rendhagyó programokkal ünnepelnek a színházak országszerte és a határon túl is. Egyes teátrumok jegyvásárlási akciókkal is várják a közönséget. A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a...
2022. SZEPTEMBER 21.
[ 8:36 ]
Negyven éve, 1982. szeptember 19-én "vetették képernyőre" az első modern emotikont, a mosolygó arc jelképeként ismertté vált kettőspont-kötőjel-zárójel kombinációt :-). Az emotikonok vagy hangulatjelek nyomtatott betűk, számok, írásjelek segítségével, számítógép vagy mobiltelefon billentyűzetével...
2022. SZEPTEMBER 19.
[ 10:23 ]
Ma, azaz szeptember 17-én száz éve, hogy 1922-ben – megannyi kísérlet után – az új délszláv államban végre megalakult a jugoszláviai Magyar Párt. A politikai önszerveződés igénye a Délvidéken már a szerb megszállást követően megfogalmazódott, az új délszláv állam azonban számtalan módját találta a magyar...
2022. SZEPTEMBER 17.
[ 22:51 ]
Beolvasás folyamatban