Tükör
Lesz-e végre fehér karácsonyunk?
Betűméret:             

Egyre több embert foglalkoztat karácsony ünnepének közeledtével a havas, fehér karácsony esélye. Az ünnepi hangulathoz fontos a hideg és a hó a legtöbb ember, különösen a gyerekek számára az év utolsó napjaiban. Mikor azonban szembesülünk a ténnyel, hogy egyre kisebb az esélye a karácsonyi havazásnak, nosztalgiába merülve idézzük fel gyerekkorunk állítólagos hóban gazdag ünnepi időszakát. Ilyenkor általában elhangoznak azok a jól ismert mondatok, mint pl. „régen sokkal több fehér karácsony volt”.

Miért várjuk minden évben a fehér karácsonyt? Honnan származik a fehér karácsony mítosza?

A fehér karácsony meséje

A legtöbb karácsonyi mese és történet a 18-19. századból eredeztethető. Ekkor Európa éghajlata hűvösebb és hidegebb volt, mint most. Ezt nevezzük a kis jégkorszak időszakának, ami a 14. században kezdődött és a 19. században ért véget. Az átlaghőmérséklet Európában, ebben az időszakban 1,5-2,5 fokkal maradt el az 1991–2020 közötti időszak átlagától. Európában a telek hidegebbek, csapadékosabbak voltak. Jóval nagyobb volt az esély tehát arra, hogy az év utolsó napjaiban Közép-Európában is hideg, havas napok legyenek. A prágai feljegyzések szerint 1741-1870 között minden karácsonykor hó borította a (mai) Óváros teret.

A 20. század elejének emlékezete

A 20. század első felében a mainál alig volt hidegebb a karácsonyi időszak (december 24-26.) középhőmérséklete, mint napjainkban, ennek ellenére arányaiban kicsivel több fehér karácsony volt, mint a 2000-es években. Sokak számára téves képet mutatnak az I. világháború idején, a frontokon készített téli és karácsonyi képek, melyeken a katonák mindig hóban és téli felszerelésben láthatók.

Magyarországon ekkor kezdett a lakosság teljes körében elterjedni a karácsonyfa állítás, megjelentek a népszokásokban az angol-szász és a német nyelvterületekről származó havas, karácsonyi történetek.

A múlt század első felében volt a leghidegebb évtized is az 1940-es, a leghidegebb téllel, mely 1939-40-ben volt.

A 20. század második felének emléke

Az 1960-2000-ig tartó négy évtized volt hazánkban az elmúlt 110 év leghidegebb decemberi periódusa. AZ 1960-as és az 1990-es évtizedben fordult elő legtöbbször havas karácsony, míg a legkevesebb havas karácsony az 1970-es és 2010-es évtizedre jellemző.

Ha megnézzük, hogy az ország területének legalább 2/3-át mikor borította karácsony (december 24-26.) idején hó, akkor megállapítható, hogy 1960-2000 átlagában az egy évtizedre jutó fehér karácsonyok száma 3, ami jóval magasabb, mint a 2000-2020 közötti 1 nap. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 10 évből 1-szer fehér a karácsony az ország legalább 2/3 részén.

Ha az 1990-es évek statisztikáját vizsgáljuk, akkor arra lehetünk figyelmesek, hogy ebben az évtizedben volt a legtöbb fehér karácsony az 1950-es évek óta. Emlékezetes az 1993-as karácsonyi hóvihar, nagyon sokunk emlékében megmaradt az az év.

A fehér karácsony mint marketingfogás

A II. világháború után Észak-Amerikában, majd Nyugat-Európában erős piac települt a karácsonyra, mely ideál szerint csak akkor lehet boldog és tökéletes ez az ünnep, ha fehér. Nem hiába minden dal, sláger, film központi szerepe a „White Christmas”. (Az tény, hogy az Egyesült Államok középső és északi államaiban a sajátos fekvés miatt, jóval nagyobb az esélye a fehér karácsonynak, mint nálunk, ugyanazon a szélességen)

Megszokott a havazás december végén és karácsonykor?

Az elmúlt 110 év során mindössze 38 alkalommal fordult elő olyan, hogy az ünnep mind három napján volt legalább lepelnyi hó és csak 19 évben volt legalább 5 centiméteres hóréteg az ország 2/3 részén.

A felmelegedés és a klímaváltozás miatt régiónkban az elmúlt 70 évben nem csak karácsonykor, de szinte a teljes téli évszakban szignifikánsan csökkent a téli napok, a fagyos napok és hótakarós napok száma is a 800 méter alatti területeken, mely a jövőben még intenzívebbé válhat.

Milyen lehet az idei karácsony?

Idén a karácsonyi ünnep és újév között az elmúlt évektől eltérően nagyobb az esélye hideg és havas időjárásnak. Bár most még a meteorológiai modellek nem „látnak el” olyan nagy távolságra – a légkörre jellemző változékonyság miatt –, de már a modelleken feltűnik a jelenleginél hidegebb időjárás lehetősége december 11. után. Ez azt jelenti, hogy többször, akár hosszabb ideig is hátoldali áramlási rendszerbe kerülnénk, mely esetben hideg levegő érkezne hozzánk, havazásokkal. Ehhez szükség lenne arra is, hogy az Atlanti-óceán felett jelenleg még aktív alacsonynyomású teknő gyengüljön és megszűnjön az előoldali áramlási rendszer, mely során óceáni és szubtrópusi enyhe levegő szállítódik térségünkbe.

Az elmúlt évektől eltérően megvan tehát az esélye annak, hogy december második felében gyengülni fog a ciklonaktivitás a jelenlegi számítások szerint és a mostaninál hidegebb idő köszönthet be. Ez próbára teheti a havas telektől elszokott hóeltakarítási infrastruktúránkat és az autóval közlekedők türelmét, de talán nem kell utaznunk ahhoz, hogy havat lássunk és hódoljunk a téli örömöknek az ünnepek alatt.

Dr. Kovács Erik (klimapolitikaiintezet.hu)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kőműves Zoltán
2022. DECEMBER 13. [ 9:58 ]

Megboldogult Vissy Károly meteorológus tanácsolta, hogy az öt napnál távolabbi előrejelzéseket még csak meg se nézzük. Azt is hozzátette, hogy ennek még évtizedekig nem lenne értelme, a tudomány és a technika folyamatos fejlődése ellenére sem, mert azok az eljövendő időjárás helyett az elmúlt évtizedek átlagát mutatják csupán. A hosszú távú előrejelzésekben azok készítői sem hisznek, tv-csatornák megrendeléseire, a nézők elvárásai miatt állítják azokat össze, mert "önök kérték", mi teljesítjük jól bevált módján. Mert az ilyen jóslatok előtt a legdrágábbak a reklámpercek.


mukica
2022. DECEMBER 12. [ 21:26 ]

Pont ez most a legnagyobb bajunk!


Mennyire semleges Kína? - illusztráció
2023. JANUÁR 25.
[ 17:15 ]
A Szerbia és Koszovó közötti megállapodásról szóló titkos tárgyalások már csaknem öt hónapja zajlanak, de a nyilvánosság még mindig nem ismeri a hivatalos részleteket, amelyeket legfeljebb nyugati diplomaták közvetítenek a médiában. Senki sem látta még, de mindenkinek van róla véleménye – talán így lehetne...
2023. JANUÁR 23.
[ 17:12 ]
A mai nap 1989 óta a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc a bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozódása idején, 1823 januárjában írta hazafias költészetének...
2023. JANUÁR 22.
[ 8:40 ]
A legvéresebb ütközetekben vetik be a munkácsi 128. hegyivadászdandárt, és éppen ebben az alakulatban szolgálhat a legtöbb kárpátaljai magyar. Fejér Iván személyében újabb katonát veszített a kárpátaljai 128. dandár – írja a Magyar Nemzet László Dávid tollából. Az 1981-es születésű, árdánházai katona a...
2023. JANUÁR 21.
[ 12:47 ]
Beolvasás folyamatban