Tükör
Amber Alert: Mi ez a rendszer és szükség van-e rá Szerbiában?
Betűméret:             

Az Amber Alert rendszer, amely az 1996-ban Texasban elrabolt és meggyilkolt 9 éves kislányról, Amber Hagermanről kapta a nevét, egy, gyerekek eltűnésének bejelentésekor aktiválódó riasztó- és keresőrendszer, amelynek bevezetését Szerbiában is fontolgatják. Az elmúlt napokban a szerbiai sajtó és a közösségi média is foglalkozott a témával: számos közéleti szereplő és híresség osztotta meg az Amber Alert bevezetésére sarkalló bejegyzéseket.

A rendszer célja, hogy a különböző médiafelületeken keresztül gyorsan eljuttassa a nyilvánossághoz az eltűnt gyermekekről szóló információkat, abban a reményben, hogy valaki olyan értesülésekkel jelentkezik, amelyek segíthetnek a gyermek megtalálásában és biztonságos hazajuttatásában.

A szerbiai Amber Alert rendszert Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány elnöke, a belügyminisztérium és számos további tárca, valamint szakértők sokasága támogatja.

Jurić a Danasnak nyilatkozva számos tévhitet eloszlatott a rendszerrel kapcsolatban: „Összeesküvés-elmélet, hogy ezt a szervezetet pedofilok vezetik, hiszen az Amber Alert nem is egy szervezet, hanem egy olyan rendszer, amelyet a rendőrség, a média, a civil szervezetek, a magáncégek és -intézmények összessége alkot, hogy egy eltűnt gyermek keresése minél hatékonyabb legyen".

Hozzátette: „A rendszert nem is kell kötelezően Amber Alertnek hívni, lehet a neve Monika Alert, Child Alert, Dete upozorenje vagy bármi más is. A lényege az, hogy jól működjön". A kezdeményezés bevezetését Novak Đoković szerb teniszező is fontosnak tartja, hiszen annak ellenére, hogy a sportoló az év első Grand Slam-tornájára készül Ausztráliában, saját Instagram-oldalán ő is megosztotta a bejegyzést.

Amennyiben a szerbiai Amber Alert rendszert bevezetik, az csak meghatározott feltételek mellett aktiválódik annak érdekében, hogy a téves riasztásokat kiküszöböljék: az eltűnt gyermeknek 18 év alattinak kell lennie, a hatóságok pedig minden bejelentés esetén alaposan kivizsgálják a körülményeket, hogy megbizonyosodjanak a bejelentés igazságértékéről és azért, hogy elkerüljék a felesleges pánikkeltést.

A rendszer egyik fő előnye, hogy lehetővé tenné az eltűnt gyermekről szóló információk gyors terjesztését a hivatalos állami szervek, a közösségi média, a televízió és a rádió valamint a közterek és a hirdetőtáblák segítségével, ami növelheti a gyermek gyors megtalálásának esélyét.

A rendszer emellett segítene a gyermekrablással kapcsolatos tudatosság növelésében is, ami az embereket fokozott éberségre és a gyanús tevékenységek bejelentésére ösztönözné.

Szerbiában egyelőre nem létezik a rendszer. A gyermek eltűnését a 192-s rendőrségi telefonszámon lehet bejelenteni, de nem létezik szabályozás arra, hogy a médiafelületeken milyen információkat oszthatnak meg az eltűnt személyről, a közösségi médiában pedig még ennél is kaotikusabb a helyzet, így álhírek is szárnyra kaphatnak. Más országok tapasztalataiból kiindulva az Amber Alert rendszer segítségével az eltűnt gyermek utáni kutatóakció 97 százalékban sikerrel végződik.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mennyire semleges Kína? - illusztráció
2023. JANUÁR 25.
[ 17:15 ]
Michael Martens, a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója úgy értékelte, hogy sem Belgrád, sem Pristina nem lépne előre az európai integráció folyamatában, még akkor sem, ha Szerbia aláírná a koszovói javaslatot. Az N1 televíziónak adott interjújában Martens azt mondta, hogy ez nem fog megtörténni, „mert tudjuk,...
2023. JANUÁR 25.
[ 14:04 ]
A Szerbia és Koszovó közötti megállapodásról szóló titkos tárgyalások már csaknem öt hónapja zajlanak, de a nyilvánosság még mindig nem ismeri a hivatalos részleteket, amelyeket legfeljebb nyugati diplomaták közvetítenek a médiában. Senki sem látta még, de mindenkinek van róla véleménye – talán így lehetne...
2023. JANUÁR 23.
[ 17:12 ]
A mai nap 1989 óta a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc a bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozódása idején, 1823 januárjában írta hazafias költészetének...
2023. JANUÁR 22.
[ 8:40 ]
Beolvasás folyamatban