Tükör
Mennyire semleges Kína?
A színfalak mögött egyre többet segít Oroszországnak
Betűméret:             

A Biden-adminisztráció bizonyítottnak látja, hogy kínai állami cégek segítséget nyújtanak a háborúzó Oroszországnak, és ezzel szembesítették a kínai kormányt is, írja a Bloomberg névtelen forrásokra hivatkozva.

A segítség jellegéről nem tudni részleteket, de a forrás állítása szerint nem fegyveres katonai és a szankciókkal összefüggő konkrét gazdasági segítségről van szó.

Az amerikai diplomaták jelezték mindezt a kínai tisztségviselőknek, és figyelmeztették a kínai kormányt a háborúzó Oroszország tárgyi és anyagi támogatásának következményeire.

A lap az értesülést nem tudta hivatalosan megerősíteni, és az amerikai hírszerző szervek nem éltek a kommentár lehetőségével, ahogy a washingtoni kínai követség sem.

Ugyanakkor amerikai hivatalnokok közölték a lappal: bár a fenti információ jelentése egyelőre nem világos, azzal egyetértenek, hogy az orosz-kínai viszony rendkívül közeli, és Kína mostanra többet tesz a korábbiaknál Oroszország támogatásáért.

Egy forrás hozzátette: kínai állami cégek tudatosan nyújtanak segítset Oroszország háborús törekvéseihez. Arról ugyanakkor nem mondott továbbiakat, hogy milyen bizonyítékok lehetnek a Biden-adminisztráció kezében.

Ha ezek a bizonyítékok erősek, és a segítségnyújtás a kínai felső vezetés tudtával történt, az azt jelentené, hogy az Egyesült Államok kormányának arra a helyzetre kellene reagálnia, hogy Peking segítette Ukrajna invázióját.

Ennek mindenképp jelentős következményei lennének az Egyesült Államok Oroszországgal és Kínával ápolt viszonyaiban.

A lap emlékeztet: Washington stratégiája Moszkva elszigetése és az orosz gazdaság megfojtása, így a háború fenntartásának aláásása. A növekvő kínai – a világ második legnagyobb gazdaságából érkező – segítség jelentősen hátráltatná ezt a stratégiát. Egy ilyen egyértelmű bizonyíték arra kényszerítené Bident, hogy egy érzékeny időszakban újabb diplomáciai frontot nyisson Kínával.

Bár a kínai-orosz kereskedelmi kapcsolatok a háború óta erősödtek, a nemzetközi nyilvánosságban Kína neutrális pozíciót vesz fel, fel is ajánlotta békekötésben betöltött lehetséges szerepét.

Ugyanakkor az amerikai külügyben egyre erősebbek azok a hangok, hogy Kína pozíciója nem olyan neutrális, mint mutatja, és valójában közelebb áll Oroszországhoz.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere 2020 eleje óta először látogat Pekingbe februárban. (g7.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A mai nap 1989 óta a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc a bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozódása idején, 1823 januárjában írta hazafias költészetének...
2023. JANUÁR 22.
[ 8:40 ]
A legvéresebb ütközetekben vetik be a munkácsi 128. hegyivadászdandárt, és éppen ebben az alakulatban szolgálhat a legtöbb kárpátaljai magyar. Fejér Iván személyében újabb katonát veszített a kárpátaljai 128. dandár – írja a Magyar Nemzet László Dávid tollából. Az 1981-es születésű, árdánházai katona a...
2023. JANUÁR 21.
[ 12:47 ]
Kábítószer-függő volt, rendszeresen szórakoztatta magát prostituáltakkal, és a legmagasabb szintű kínai hírszerzéshez kötődő üzletemberekkel üzletelt Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia abban az időszakban, amikor az elnök azon delaware-i házában élt, ahol a múlt héten titkosított amerikai állami dokumentumokat...
2023. JANUÁR 19.
[ 11:06 ]
Beolvasás folyamatban