Tükör
Robert C. Castel: Oroszország jelezte, készen áll egy atomháborúra
A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta, nagyot romlott a világ helyzete az atomfegyverek gyors terjedése miatt
Betűméret:             

„Több mint egy negyedórával kerültünk közelebb a Végítélet óráján a világvégéhez az Ukrajnában zajló háborúval, mint ahol a hidegháború végén jártunk” – hívta fel a figyelmet Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő a Karc FM műsorában.

Az Amerikai Tudósok Szervezete nevű csoport kedden állította át az 1947-ben a Chicagoi Egyetem egyik épületének falára erősített szerkezetet éjfél (vagyis az apokalipszis pillanata) előtt 90 másodpercre – ismertette a szakérő, aki a beszélgetés során tisztázta, hogy itt természetesen szimbolikus időről van szó, „de a tendencia jelzi, hogy tapinthatóan nagyot romlott a világ biztonsági helyzete az atomfegyverek gyors terjedése és a technológia ugrásszerű fejlődése miatt” – húzta alá Castel.

Az oroszok készen állnak egy atomháborúra

A Neokohn főmunkatársa felidézte, az oroszok az utóbbi időszakban egyértelműen jelezték: készen állnak egy atomháborúra, és megvannak ehhez a fegyvereik.

Robert C. Castel mindehhez hozzáfűzte, „látványosan fejleszti az atomarzenálját Kína is, miközben a Nyugat az Egyesült Államok révén legfeljebb szinten tudott maradni ebben a tekintetben”.

Tudatosan gyengítette meg magát Európa

Majd kitért Európa helyzetére is. A biztonságpolitikai szakértő szerint a kontinens „elrettentő ereje nagyon csekély, mert a ’90-es évek elején, amikor »tavaszba fordult a világ«, mind Nagy-Britannia, mind Franciaország meghozta azokat a szavazatszerző, népszerű döntéseket, amelyekkel gyakorlatilag leépítették saját nukleáris képességeiket, vagyis tudatosan meggyengítették magukat”.

A szakember szerint egyebek között ezért is érzi magát Oroszország elég magabiztosnak ahhoz, hogy nukleáris fegyverekkel fenyegessen.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mennyire semleges Kína? - illusztráció
2023. JANUÁR 25.
[ 17:15 ]
A mai nap 1989 óta a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc a bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozódása idején, 1823 januárjában írta hazafias költészetének...
2023. JANUÁR 22.
[ 8:40 ]
A legvéresebb ütközetekben vetik be a munkácsi 128. hegyivadászdandárt, és éppen ebben az alakulatban szolgálhat a legtöbb kárpátaljai magyar. Fejér Iván személyében újabb katonát veszített a kárpátaljai 128. dandár – írja a Magyar Nemzet László Dávid tollából. Az 1981-es születésű, árdánházai katona a...
2023. JANUÁR 21.
[ 12:47 ]
Kábítószer-függő volt, rendszeresen szórakoztatta magát prostituáltakkal, és a legmagasabb szintű kínai hírszerzéshez kötődő üzletemberekkel üzletelt Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia abban az időszakban, amikor az elnök azon delaware-i házában élt, ahol a múlt héten titkosított amerikai állami dokumentumokat...
2023. JANUÁR 19.
[ 11:06 ]
Beolvasás folyamatban