Tükör
Így rajzolta át a társadalmat a járvány
Betűméret:             

Nagyobb termelékenység, növekedő jövedelmi különbségek, változó városok a koronavírus következményei.

Drámai társadalmi változásokat okoztak az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány nyomán elterjedő otthonimunka-technológiák az Oxfordi Egyetem közgazdasági szaklapjában, a Review of Economic Studiesban közölt elemzés szerint, amelyből az index.hu szemléz. A következmények hatással vannak az ingatlanpiacra, a népesség eloszlására és a jövedelmi egyenlőtlenségekre is.

2020-ban a világon végigsöprő Covid–19-járvány nyomán a legtöbb országban szükségintézkedéseket, kijárási korlátozásokat és kötelező távolságtartást vezettek be. Ahol ez megoldható volt, online folytatódott az iskolai tanítás és a munka. Hatalmasat futottak az online videókonferencia-szolgáltatások, a Zoom és a Microsoft Teams. Az otthonról dolgozók aránya sokszorosára nőtt a járvány előtti időkhöz képest.

Az új kutatás szerint az otthoni munkavégzés nem minden esetben hatékony: az együttműködést igénylő munkák egyértelműen jobban mennek irodában. Más esetben ugyanakkor nem előny az emberek nyüzsgése – az otthoni munkavégzés az egyéni feladatoknál kimutathatóan jelentősen termelékenyebb megoldás.

Minden jobb?

2019-ben az amerikaiak a munkaidejük 5 százalékát abszolválták otthonukban, ma ez 48 százalék alacsonyabb képzettségű, és 82 százalékos a magas képzettséget igénylő pozíciókban.

Ennek következménye, hogy a bérelt irodák összes alapterülete 8 százalékkal zsugorodott az elmúlt években. Az eltűnő irodák eközben magánházak dolgozószobáiként jelennek meg, és a lakhatási költségek 14-24 százalékos emelkedésében csapódnak le.

A modellezés alapján a járvány az átlagos bérek emelkedését eredményezte a dolgozó népesség körében, mivel az elterjedt otthoni munka javuló termelékenysége ugyancsak emelte a béreket. A szerzők szerint mindez egyébként is bekövetkezett volna, a járvány csak gyorsította a folyamatot.

Egy konkrét munkakörrel kapcsolatban leírják, hogy a telefonközpontos munkák egyértelműen produktívabbnak bizonyultak otthoni környezetben, közben a munkavállalók annyira preferálták ezt a megoldást, hogy cserébe átlagosan 8 százalékkal alacsonyabb fizetést is elfogadnak.

A tanulmány megállapította, hogy a munka körülményeiben bekövetkezett változások a jövedelmi egyenlőtlenségek fokozódásához vezettek. A 70-es évek vége óta megfigyelhető trend, hogy a technikai fejlődés a magasan képzett munkaerőnek kedvez.

Korábbi kutatásokat vizsgálva a szerzők kiemelik, hogy a városok szerkezete különös módon kevésbé reagál a természeti csapásokra, mint a társadalmi változásokra. Ebben az esetben ingázó tömegek és irodák eltűnésével és a külvárosi környezetek további erősödésével számolnak.

Az adatok szerint ugyanakkor nagyon ritkák a száz százalékban otthoni munkák, a legelterjedtebb a hidrid konstrukció, amelyben a munkavállaló hetente két napot tölt az irodában.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hamar megöregszünk? - illusztráció
2024. JÚNIUS 6.
[ 21:23 ]
Szerbiában az alkalmazottak és a nyugdíjasok utaznak a legtöbbet, főként Görögországban nyaralnak, és utazási irodán keresztül foglalják le az üdülést. Részben ez jellemzi egy átlagos szerbiai turista profilját, amelyet a Turisztikai Irodák Országos Szövetségének (JUTA) rendelkezésére álló adatai alapján...
2024. MÁJUS 29.
[ 14:19 ]
Nem, ez nem egy Stirlitz paródia, bár a bejegyzés olvasása után mindenki azt fogja kívánni, hogy bárcsak az lenne. Május 22-én ukrán csapásmérő eszközök jelentős károkat okoztak egy Krasznodárhoz közeli orosz radarállomásban. Ennek önmagában igen csekély hírértéke lenne, ha nem egy olyan stratégiai lokátorról...
2024. MÁJUS 27.
[ 10:01 ]
A NATO mélyebb ukrajnai beavatkozására, benne csapatok küldésére vonatkozó francia törekvés növekvő elfogadást nyer az európai szövetségesek körében – jelentette ki Benjamin Haddad, Emmanuel Macron francia elnök Újjászületés (Renaissance) nevű pártjának szóvivője, akit idézett honlapján a Newsweek című amerikai...
2024. MÁJUS 23.
[ 9:47 ]
Beolvasás folyamatban