Tükör
A nyugdíjaskártyák egy éve: “Az égvilágon semmire sem jó”
Betűméret:             

Valamivel több mint egy éve kezdődött el a nyugdíjaskártyák igénylése Szerbiában és majdnem fél éve használni is lehet. Sokan viszont azt kérdezik: de minek? A nyugdíjasoknak, de egyesületeiknek sem világos, mire fel volt a nagy hűhó, semmiért.

Február végéig valamivel több mint 1,1 millió nyugdíjas igényelte és kapta meg a különféle kedvezményekre feljogosító kártyát, mondta a Betának Relja Ognjenović, a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap (PIO) igazgatója, aki szerint több mint 830 cég és intézmény kedvezményeit lehet igénybe venni általas.

Ez így nagyon szépen hangzik. Ám ha jobban utána nézünk, mi is az, amit a szerbiai nyugdíjas kedvezménnyel vehet igénybe, akkor már nem olyan rózsás a helyzet. Mert igaz, hogy elviheti az udvarán csaholó ebet kutyakozmetikushoz, az is igaz, hogy kedvezményesen látogathatja a múzeumokat, mitöbb, egyes városokban olcsóbban beiratkozhat nyelvtanfolyamra is, no de neki ez kevés a boldogsághoz, főként ha a nyugdíjából alig tudja kihúzni a hónapot. Az esetek többségében a kedvezmények 3 és 10 százalék között mozognak, ám a nyugdíjasok azt mondják, nem arra kapják, amire nap mint nap szükségük van, mert például az élelmiszerekre, ha egyáltaltalán jár, nagyon kicsi a kártya után járó kedvezmény, írja a Danas.

Az egyik Belgrád környéki nyugdíjas egyesület elnöke sommásan úgy fogalmazott: “a nyugdíjasoknak ezek a kártyák az égvilágon semmit nem jelentenek”. “Nem is igazán értjük, hogy egyáltalán mire valók. Van ahol vásárláskor kapunk holmiféle ‘pontokat’, másutt még azt sem. A nyugdíjak alacsonyak, semmire sem elegendők, és a legidősebb polgároknak pénzre van szükségük, nem pedig kártyákra. A kisnyugdíjasoknak a járandóságát kell megemelni úgy, hogy közelítsen a nagyobb nyugdíjjal rendelkezőkéhez. Ha százalékarányosan emelik a nyugdíjakat, még nagyobb lesz a szakadék köztük, mert nem mindenki kap ugyanannyit”, véli a nyugdíjas egyesület elnöke, aki arra is emlékeztetett, hogy sok az olyan nyugdíjas, akinek havi 15.000-16.000 dinárból kell megélnie, ebből pedig az alapvető cikkeket sem tudják megvenni, nem hogy félretenni.

“No de akkor mi a haszon ezekből a kártyákból? A mindennapi betevőre, meg a számlákra sincs nekik elég”, mondja Obrenovac község nyugdíjas egyesületének elnöke, Petar Nikolić, aki szerint nem megfelelő és igazságtalan az a szociális politika, aminek eredményeként a kisnyugdíjasok számára egyre nehezebb, míg a nagy nyugdíjjal rendelkezők számára mind könnyebb az élet.

Ugyanakkor, a belgrádi Vračar község nyugdíjas egyesületének elnöke, Dragan Sponza úgy értékelte, nem rossz a nyugdíjaskártya rendszere. “A kártya úgy van kitalálva, hogy különféle kedvezményeket, illetve árengedményeket tegyen lehetővé. Jó az, hogy egyes kereskedelmi láncok üzleteiben vannak a nyugdíjasok részére napi kedvezmények és az is jó, hogy a vasútra is vonatkozik a kedvezmény”, véli.

Több szerbiai nyugdíjas egyesület elnöke viszont úgy véli, az idős polgároknak nemigen van alkalmuk arra, hogy a kártya felmutatásával megtakarítsanak. Míg a nagyobb városokban vannak bevásárlóközpontok, kereskedelmi láncok, ahol esetleg élhetnek a kedvezménnyel, a kisebb helyeken nyugodtan a fiók mélyén hagyhatják kártyájukat, mert a helyi boltokban ugyan el nem ismerik. A kártyával kapcsolatban csak akkor voltak sorok, amikor fel kellett venni őket, most, amikor már használni is lehetne, többé “nem aktuálisak”.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig tavaly októberben, amikor a nyugdíjak emelkedéséről beszélt, akkor azt is mondta, hogy a nyugdíjaskártya számtalan kedvezményt fog hozni.

A Danas napilap tájékoztatást kért a pénzügyminisztériumtól, valamint a PIO-tól arra vonatkozóan, pontosan hogyan működik ez a kártyarendszer, miért nem hoz egyforma kedvezményeket a városon és a faluhelyen lakóknak, és egyáltalán, mire szolgálnak a nyugdíjas kártyával szerezhető “pontok”, amik csak gyűlnek a kártyákon, de semmire nem válthatók be. Választ mindeddig nem kaptak.

Annyi bizonyos, hogy a Roda, az Idea és a Merkator hipermarketjeiben szerdánként a nyugdíjas kártyával 12 százalékos kedvezménnyel lehet vásárolni. Az Univereksport üzeleiben a kedvezmény minden hónap 10-én és 25-én váltható be, itt ezeken a napokon 15 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak a nyugdíjasok. A hónap meghatározott napjain 10 százalékos kedvezményt adnak a Dis és az Aman, 15 százalékot a Delez lánchoz tartozó üzletekben.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nyugdíjasok számára ezek a kedvezmények megvoltak már a kártya “feltalálása” előtt is.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Én
2024. MÁRCIUS 23. [ 11:21 ]

Azért csak jók. Van ahol a helyi buszjárat a nyugdíjasok részére ingyen van (pl. Nagykikinda, a lokál is , valamit a hozzá, a városhoz tartozó településekig is, oda - vissza). A jegykezelőnek, vagy a sofőrnek - buszvezetőnek a sz. igazolvány mellett a nyugdíjas kártyát kell felmutatni. Például ha 17 km-ről van szó, az oda-vissza 380 RSD. Hogy a taxisokat "ne említsem", jó esetben ők 1500 RSD -ért szállítanak (az esetben ha részükről nincs helyi járat, esetükben nem használható a ny. kártya).


Alfonz
2024. MÁRCIUS 17. [ 17:30 ]

Nagyon is jók a nyugdíjas kártyák valakinek. Annak a cégnek, aki legyártotta őket és a politikusoknak is, akik elhitették a nyugdíjasokkal, hogy majd egyszer valamire jó lesz. Nagy pénzeket kaszált ezért az a cég, aki igencsak közel áll, egy politikusra sem hasonlító személyhez. Lehet találgatni. Súgok: kasszagépek lecserélése, Dina kártyák nyomtatása ...lehet találgatni.


A magyar költészet napja - illusztráció
2024. ÁPRILIS 11.
[ 19:05 ]
A következő tíz napban ki kell derülnie, hogy milyen körvonalai lesznek az új szerb kormánynak. Miloš Vučević kormányalakító keményen dolgozik a személyi megoldásokon és a kabinet összeállításán. Ennek a kormánynak a korábbi politika folytonosságát kell képviselnie, de a már jól bevált személyek mellett...
2024. ÁPRILIS 3.
[ 11:05 ]
Április elseje hagyományosan a bolondok, pontosabban a bolondozások napja, amikor bárki a legképtelenebb tréfát űzheti, és akit ekkor rászednek, azzal a bolondját járatják. Az MTVA Sajtóarchívumának anyagát közöljük. A szokás eredete homályba vész. A legelterjedtebb magyarázat szerint a középkori Európa nagy részén...
2024. ÁPRILIS 1.
[ 9:41 ]
Krisztusban kedves testvéreim! A mai ember gondolatvilágát inkább a különböző filmek, tévésorozatok alakítják, mint a Biblia gondolkodásmódja. Így könnyen megtörténhet, hogy Jézus feltámadását úgy fogjuk fel, mint egy igaz ember nehéz küzdelmének szerencsés kimenetelét. Most már nincs semmi baj, túl vagyunk a...
2024. MÁRCIUS 29.
[ 13:57 ]
Beolvasás folyamatban