Tükör
Az erőszak női áldozatainak nemzeti emléknapja: 13 év, 406 halálos áldozat
Betűméret:             

Szerbiában ma van az erőszak áldozatául esett nők, a femicide, vagyis a nőgyilkosságok nemzeti emléknapja. Elég meghökkentően hangzik, de a megdöbbentő igazság az, hogy ebben az országban az év eleje óta kilenc nőt öltek meg családon belüli vagy párkapcsolati erőszak miatt. Közülük hetet Vajdaságban.

Zoran Pašalić köztársasági polgári jogvédő ma, a nemzeti emléknap alkalmából közleményében kiemelte, ez nem csupán egy szimbolikus nap, hanem olyan nap, ami cselekvésre és szolidaritásra szólítja fel az egész társadalmat egy olyan társadalom létrehozásában, ahol minden nő védve és támogatva lesz.

A Női Segítő Központ civil szervezet a mai nap alkalmából kiadott közleményében, amelyet a Beta idéz, arról ír, hogy az idén Szerbiában meggyilkolt kilenc nő közül hét vajdasági származású, és felteszi a kérdést, "hova tűnt a nőgyilkosság intézményi felelőssége". Az elmúlt szűk másfél évtizedben, vagyis 2010 óta 406 nőt és kislányt gyilkoltak meg családtagjaik vagy élettársaik.

"Lehetetlen azonban pontosan meghatározni, hogy hány nő halt meg családon belüli erőszak következtében, mert nincsenek nyilvánosan elérhető hivatalos adatok, és arról sincs kimutatás, hány nő halt meg a családon belüli erőszak hosszú időn keresztül történő elviselése miatt " – mutatott rá Danica Todorov, a szervezet munkatársa.

A Női Segítő Központ úgy értékelte, hogy a családon belüli erőszak elleni védelem jogi keretei jók, de az erőszakos esetek nagy részében az illetékes intézmények mulasztásai állnak a háttérben.

„Ami pedig mindannyiunkat mélyen el kell, hogy gondolkodtasson és társadalomként aggodalomra ad okot, az az a tény, hogy a meggyilkolt nők nagy száma, mint utóbb kiderült, azért nem jelentette a hatóságoknál az erőszakot, mert nem bíztak abban, hogy az intézményrendszer megvédi őket” – áll a közleményben.

Mint Biljana Stepanov, a központ igazgatója rámutatott, az intézmények gyakran nem cselekszenek időben, nem ismerik fel a családon belüli erőszakot, de hiányzik az intézményközi információcsere és a határozott védelmi intézkedések nyomon követésének mechanizmusa is, ráadásul nincs elegendő szakember és munkatárs, akik szakszerűen végig tudnák kísérni az egyes eseteket.

"A nőgyilkossági eseteket a hatóságok, állami intézmények minősített emberölésnek tekintik, miközben hosszú ideje folyik a kampány egy új bűncselekemény, a femicide, vagyis a nőgyilkosság büntető törvénykönyvbe történő bevezetése érdekében" - emlékeztetett Stepanov, aki fontosnak tartja a segélytelefonok meglétét, ahová a bántalmazott nők jelentkezhetnek.

Mint megjegyzi, ez fontos lépés lenne az erőszak köréből való kilépésért folytatott küzdelemben.

“De nem a telefon az egyetlen megoldás. A bűncselekmények áldozatainak és tanúinak joguk van a segítséghez és támogatáshoz, és ez nemcsak az állam, hanem az egész társadalom kötelessége is” – húzta alá Stepanov.

Az erőszak női áldozatainak nemzeti emléknapját 2017-ben hozták létre Szerbiában 2015. május 18-a emlékére, amikor 72 óra alatt hét nőt öltek meg családon belüli erőszak során.

A jogi szabályozást a szakember jónak nevezi. Vagyis a jogi keretek mellett érdemes a társadalmi és a mélyen gyökerező, akár évezredekre visszanyúló kulturális tényezőkben keresni az okokat. “A nőbántalmazás „kultúrája” messzemenő hasonlóságokat mutatott, legyünk szinte bárhol térben és időben” – írja a Mindennapok története blogon Fónagy Zoltán történész.

Persze, nem kell messzire mennünk. Elég ha csak szólásaink és közmondásaink között szétnézünk. Mindannyian hallottuk már az évszázados “igazságot”: a pénz olvasva, az asszony verve jó. Vagy: diófának, szamárnak, asszonyembernek verve veszik hasznát.

A nemi alapú gyilkosságok célja, hogy büntessék, kontrollálják és hibáztassák az áldozatot érzései, tettei és viselkedése miatt, melyeket a neméből eredeztetnek. Gyakrabban használt formája a „femicide”, azaz nőgyilkosság, mely Diana E.H. Russell írónő definíciója szerint „a nők megölése férfiak által azért, mert nők”. A definíció a nőkre életkortól függetlenül vonatkozik, és az erőszak mögött álló okként a nőgyűlöletet, a felsőbbrendűség érzését, szexuális élvezetet, illetve a nő birtoklását jelöli meg. Továbbá a definíció szerint a femicide nem merül ki gyilkosságban, hanem tartalmazza a szóbeli és fizikai bántalmazás széles skáláját (mint például a nemi erőszak, kínzás, szexuális zaklatás, csonkítás, érzelmi zsarolás, kényszerített anyaság) is, amennyiben az az áldozat halálával végződik. (Wikipédia)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Balassy Ildikó
2024. MÁJUS 22. [ 9:01 ]

Borzalmas adatok. De jellemző hozzáállás: semmi megjegyzés, észrevétel, figyelemfelkeltés. Elmúlt ez a nap is, és mehet tovább a nők bántalmazása. Sajnos, igaz: hiába fordul a veszélyeztetett nő a rendőrséghez, nem veszik komolyan. Ha le is tartóztatnak valakit, hamarosan kiengedik. A távoltartást pedig be sem tartja az agresszív élettárs.


Hamar megöregszünk? - illusztráció
2024. JÚNIUS 6.
[ 21:23 ]
Szerbiában az alkalmazottak és a nyugdíjasok utaznak a legtöbbet, főként Görögországban nyaralnak, és utazási irodán keresztül foglalják le az üdülést. Részben ez jellemzi egy átlagos szerbiai turista profilját, amelyet a Turisztikai Irodák Országos Szövetségének (JUTA) rendelkezésére álló adatai alapján...
2024. MÁJUS 29.
[ 14:19 ]
Nem, ez nem egy Stirlitz paródia, bár a bejegyzés olvasása után mindenki azt fogja kívánni, hogy bárcsak az lenne. Május 22-én ukrán csapásmérő eszközök jelentős károkat okoztak egy Krasznodárhoz közeli orosz radarállomásban. Ennek önmagában igen csekély hírértéke lenne, ha nem egy olyan stratégiai lokátorról...
2024. MÁJUS 27.
[ 10:01 ]
A NATO mélyebb ukrajnai beavatkozására, benne csapatok küldésére vonatkozó francia törekvés növekvő elfogadást nyer az európai szövetségesek körében – jelentette ki Benjamin Haddad, Emmanuel Macron francia elnök Újjászületés (Renaissance) nevű pártjának szóvivője, akit idézett honlapján a Newsweek című amerikai...
2024. MÁJUS 23.
[ 9:47 ]
Beolvasás folyamatban