Tükör
Hamar megöregszünk?
Betűméret:             

A bácsfeketehegyi meggy története több mint egy évszázados múltra tekint vissza, hiszen akkor hozta a szájhagyomány szerint az első bosnyákmeggy-sarjat egy, a monarchia kötelékében szolgáló helyi fiatal katona. Azóta a település neve a meggy szinonimájává vált, több mint 20 éve szerveznek a faluban meggynapot is, amit június második hétvégéjére időzítettek. Nem véletlenül, hanem azért mert általában a zamatos, sok egészséges hatóanyagot tartalmazó feketicsi fekete meggy ebben az időszakban érd be.

Idén viszont kevés meggy lesz már a falu utcáin barátságosan, de sejtelmesen bólogató fákon. Kénytelenek lesznek a szervezők a hűtőkből elővenni a szokásosnál két-három héttel is korábban feketére ért apró gyümölcsöket. De nem csak a meggy, hanem minden növény esetében a vegetáció a szokásost hetekkel, esetenként egy hónappal előzi a megszokotthoz képest. Az árpa aratása már május utolsó napjaiban megkezdődött, ilyenre nem emlékeznek az idősebbek sem. A korábbinál korábban kezdődött meg a málnaszüret is Szerbiában. Málnatermesztő nagyhatalomnak számító országban állandó jellemzője a betakarítás kezdetének, hogy a termelők és a felvásárlók alkudozásba kezdenek, illetve előbbiek a kormánytól várnak segítséget a jobb árak eléréséhez. Nem kizárt, hogy így lesz ez a búza esetében is – megint – melynek aratása ugyancsak korábban kezdődik a megszokottnál. A vegetáció előrehaladottabb, mintha csak valaki előre tekerné az idő kerekét. A felvásárlók viszont visszafelé tekernek, az évekkel ezelőtti árakat emlegetik várható aktuálisként.

Egyik ismerősöm mondta a napokban, hogy furcsa dologra lett figyelmes. A régi analóg órája késik ahhoz képet, amit az okostelefonja, vagy a televízió mutat. Véleménye szerint az időt is manipulálhatják, ha már mindent manipulálnak korunkban. Nyilván az óraszerkezetben keresendő a baj, az időt ugyanis nem lehet csak úgy manipulálni, hiszen akkor előbb-utóbb éjfélkor lenne dél. Vagy mégis? Ki tudja? Talán még azok sem, akik az egyszerű halandónál képzettebbek, többet tudnak. A vegetáció kapcsán az időváltozás, ahhoz kötődően a klímaváltozás lehet ludas. De a pakliban az is benne van, hogy a most még a mediterránumra hajazó éghajlatunk hirtelen jégkorszakira, vagy elviselhetetlenül forróra változik. Nem tudhatjuk, és azt szokás mondani, hogy aki kíváncsi, az hamar megöregszik. Ennek a mélyebb értelme talán, hogy az olyan ember, aki következetesen mindennek tudni akarja a miértjét, mindenen elgondolkozik, az előbb-utóbb az élet olyan nagy igazságaira bukkan, hogy "öreg lelkűvé" válik, vagyis koravénné, mondhatjuk úgy is, hogy a korához képest túlzott mértékben tapasztalttá. Így viszont tényleg nem tudjuk, hogy manipulálnak-e az idővel, vagy a kíváncsiság okozza, ha hamar megöregszünk.

Medárd napja is csak két nap múlva, június 8-án lesz, de mint az idén minden, a Medárd napjához kötődő csapadékos nyár eleji időszak is hetekkel hamarabb kezdődött a szokásosnál: az elmúlt három hét záporos, zivataros időjárása jelentősen csökkentette a tavasszal felhalmozódott csapadékhiányt, sokfelé jóval több esett az átlagosnál - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták, az elmúlt tíz napban nagy területen 30-60 milliméter közötti eső esett, szerdán Topolyán a 70 millimétert is meghaladta. A talajnak nem csak a felszínközeli, hanem sokfelé a felső fél méteres rétege is alaposan átnedvesedett, a nagyobb felhőszakadások által érintett területeken telítetté vált, miközben előfordulnak még mindig igen száraz, aszályos területek is, bár ezek kiterjedése a héten tovább csökkent. A mélyebb talajréteg nedvességtartalma azonban ezeken a helyeken is bőséges, így összességében a felső egy méteres talajrétegben megfelelő mennyiségű nedvességet találnak a növények.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, sokfelé sárgák már a gabona- és repcetáblák, elindult az érés folyamata. A szemképződés és -növekedés vízigényes fejlődési fázisaiban a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet találtak a talajban, mostantól már a napos, száraz, de nem forró időjárás lenne a kedvező számukra. A napraforgó- és kukoricaállományok intenzív fejlődéséhez a mostani meleg, záporos időjárás jó feltételeket teremt. Az előrejelzés szerint egy átmeneti szárazabb időszak után, a jövő hét első felében ismét többfelé várható zápor, zivatar, esetleg felhőszakadás, így a talajok felső, majd középső rétege ismét többfelé nedvesedni kezd. A hőmérséklet csúcsértéke hétfőig egyre nagyobb területen eléri vagy meghaladja a 30 fokot, majd egy hidegfront hatására keddtől több fokkal visszaesik.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Milyen az átlagos szerbiai turista - illusztráció
2024. MÁJUS 29.
[ 14:19 ]
Nem, ez nem egy Stirlitz paródia, bár a bejegyzés olvasása után mindenki azt fogja kívánni, hogy bárcsak az lenne. Május 22-én ukrán csapásmérő eszközök jelentős károkat okoztak egy Krasznodárhoz közeli orosz radarállomásban. Ennek önmagában igen csekély hírértéke lenne, ha nem egy olyan stratégiai lokátorról...
2024. MÁJUS 27.
[ 10:01 ]
A NATO mélyebb ukrajnai beavatkozására, benne csapatok küldésére vonatkozó francia törekvés növekvő elfogadást nyer az európai szövetségesek körében – jelentette ki Benjamin Haddad, Emmanuel Macron francia elnök Újjászületés (Renaissance) nevű pártjának szóvivője, akit idézett honlapján a Newsweek című amerikai...
2024. MÁJUS 23.
[ 9:47 ]
A szerencsejátékokat szervezők egyesületének adatai szerint Szerbiában 2.900 sportfogadással foglalkozó iroda működik, vagyis háromszor több az egy főre jutó ilyen helyek száma, mint Olaszországban. A Danas szerint ez ötször több, mint Nagy-Britanniában, vagy hatszor több, mint Spanyolországban. Ezzel Szerbia a második...
2024. MÁJUS 21.
[ 10:58 ]
Beolvasás folyamatban