Tűlevél
Nyakig a pácban a miniszterelnök
Betűméret:             
Akkora a ramazuri jelenleg a szerb kormány körül, hogy a szemfüles Columbo felügyelő sem igazodna el benne! Ráadásul percről percre változik a helyzet, ahogyan a jól értesült bulvársajtó újabbnál újabb bizalmas információkkal hökkenti meg olvasóit.
Pillanatnyilag úgy áll a dolog, hogy a miniszterelnök-belügyminiszter nyakig van a pácban, és csak a koalíciós partnereken múlik, hogy mikor küldik el neki neki a selyemzsinórt. A fogadóirodákban körülbelül annyian tippelnek arra, hogy Ivica Dačić túléli a válságot, mint arra, hogy az idén növekedni fog az életszínvonal, vagy hogy C. Zvezda megnyeri a Bajnokok Ligáját.
Ám ugyanígy az is elképzelhető, hogy elsimítják az ügyet, alkut kötnek egymással, és semmi sem lesz a médiában már beharangozott előre hozott választásokból. Megszokhattuk, hogy ebben az országban minden lehetséges, még annak az ellenkezője is.
Az, hogy a kormányfőt a múlt héten csúnyán átverték a Lehetetlen vállalkozás című kandikamerás show-ban, és ezzel jócskán megtépázták tekintélyét itthon és külföldön, már csak apróság az újabb afférhoz viszonyítva. Azt hiszem, maga Dačić is szívesen beleegyezne, hogy csak az őt bugyi nélkül interjúvoló szexi álriporternővel kapcsolatban emlegessék, és ne firtassák a Šarić-ügyet.
Pedig az sem volt kimondottan presztízsnövelő esemény egy politikus számára, különösen hogy kitudódott: maga is jócskán ludas a dologban. Ugyanis a kabinet sajtóosztályát megkerülve maga beszélte meg az interjút az állítólagos újságírónővel, akinek csak annyi köze van a sajtóhoz, hogy eddig többször szerepelt a férfimagazinok címoldalán, természetesen ugyancsak alsónemű nélkül. Az is öreg hiba volt, hogy a botrányos „feltárulkozások” ellenére végigülte a beszélgetést, diszkrét mosollyal honorálva a nem mindennapi látványt, ahelyett hogy az első gyanús jelre tiltakozva kivonult volna a studióból, ahogyan egy magára valamit is adó államférfitól elvárná az ember.
És noha a kormányfő még idejében letiltatta a showműsor sugárzását, a legpikánsabb jelenetek hogy, hogy nem, másnap mégis megjelentek a YouTube videomegosztón és a nagy külföldi tv-portálokon, a kormányfő politikai ellenfeleinek – és a nagyközönség - legnagyobb örömére. Eddig több millióan kattintottak rá.
Ám ez csak az előjáték volt: az igazi megpróbáltatások akkor kezdődtek, amikor az Informer c. belgrádi tabloid a nagyközönség elé tárta a titkosrendőrség eddig gondosan elhallgatott jelentését arról, hogy a szocialista politikus 2008-ban és 2009-ben, a korábbi kormány belügyminiszetereként többször is találkozott egy bizonyos Rodoljub Radulović kétes múltú üzletemberrel. Aki nem más, mint a körözött Darko Šarić kokainkirály jobbkeze, a drogszállítmányok Dél-Amerikából Európába való eljuttatásásáért felelős embere.
Az Informer legújabb számában már azt is tudni véli, hogy Dačić drága mobiltelefont kapott tőle ajándékba. Radulović cserében bizonyos letartóztatási ügyekben próbált információkat kapni. Minderről úgy értesült a titkosszolgálat, hogy lehallgatták beszélgetésüket.
Kétségkívül ez is egy balkáni sajátosság, vagy haladó szocialista hagyomány, hogy a belügyminisztert lehallgatják.
A hangszalagok jelenleg Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter rendelkezésére állnak, és az ő, vagyis a nagyobbik koalíciós partner, a haladópártiak belátásán múlik, hogy milyen célra fogják felhasználni őket.
A legújabb afférban az a különös, hogy minden szál a biztonsági szolgálatoktól indul ki, és oda is fut be. Mint ahogyan az egész leleplezés mögött is az áll, hogy ki legyen a szerb rendőrség igazgatója, vélik a beavatottak. Dačić kézzel-lábbal tiltakozik, hogy meghosszabítsák Milorad Veljović megbízatását, aki ugyan korábban a szocialisták, az SPS kádere volt, de a tavalyi hatalomváltás után állítólag átpártolt a haladókhoz. Így Vučić őt tartaná meg. Ha sikerül a terve, Vučić lesz az igazi ura Szerbiának: a védelmi tárca és a titkosszolgálatok koordinálása mellett a rendőrség feletti ellenőrzés is az ő kezében összpontosul. Dačić szerepe pedig teljesen beszűkül.
A szocialista politikus tagadja a Šarić-ügy kapcsán felmerült vádakat, és azt állítja, hogy semmit sem tudott Radulović drogmaffiás kapcsolatairól. Korábbi szövetségeseit, a demokraták vezetőit támadja, akik állítólag eltitkolták előle ezeket a tényeket azzal a szándékkal, hogy alkalomadtán felhasználják őket ellene.
Ki tudja, mi igaz a találgatásokból, hogy a haladók és az ellenzéki demokraták szövetségre készülnek, hogy teljesen kiszorítsák a kisebb pártokat – közük a szocikat is – a hatalomból. Eléggé árulkodó volt azonban Dragan Đilas DS-vezető állásfoglalása a legújabb fejlemények kapcsán: mielőbb ki kell írni a választásokat, vélekedett, hogy leváltsák „a három százalékos támogatottságra” támaszkodó M. Dinkić gazdasági minisztert és Ivica Dačićot, aki „az esztrád vizeire tévedt”.
Kétség nem fér hozzá, a következő napok is mozgalmasak lesznek.
J. Garai Béla
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tűlevél tizenhárom éve - illusztráció
2018. OKTÓBER 27.
[ 8:53 ]
Ariadné fonala - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 30.
[ 18:41 ]
Ivica jóslata - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:58 ]
A rovat frissítése szünetel - illusztráció
2018. JÚLIUS 23.
[ 19:18 ]
A jövő századi kutatók számára, akik jobb híján térségünk diplomáciai boszorkánykonyháinak titkaival bíbelődnek majd, valószínűleg felfoghatatlan talányt fog képezni, hogy miként kaphatott itt ekkora szerepet az egyház az aktuális politika formálásában, amikor az állam fennhangon szekularizmusával dicsekszik. Például...
2018. JÚLIUS 7.
[ 16:04 ]
Amíg valamilyen csoda folytán nem születik megállapodás Belgrád és Pristina között, addig arra vagyunk kárhoztatva, hogy a politikusok és a média szünet nélkül Koszovó témájával „bombázzanak” bennünket. Akár szívügyünk a déli tartomány, akár nem.Mai helyzetünkben elképzelni is nehéz azokat a jövendő...
2018. JÚNIUS 11.
[ 10:09 ]
Ki ne szeretne mostanában szerbiai állampolgár lenni? Hiszen csak úgy záporoznak a jólétünkre, sőt, az aranykor beköszöntére tett politikusi ígéretek! Nem illik hálátlannak lenni, de néha már úgy érzem, hogy a könyökömön jönnek ki az ígéreteikkel. A legfrissebb prófécia, amit a napokban hallottam magától az...
2018. JÚNIUS 4.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban