Tűlevél
Szerb peresztrojka
Betűméret:             

Nem lepődnék meg, ha a fogadóirodákban is felkerülne a táblákra a szerb miniszterek listája a focimeccsek mellé, hadd találgassa a jobb sorsra érdemes választópolgár, hogy ki győz, ki veszít, azaz kit menesztenek a jövő héten, és ki őrizheti meg a posztját. Merthogy ezekben a napokban másról sem olvashatni a médiában, mint a kormányátalakításról, de hogy kit fog érinteni a kádercsere, az legalább akkora rejtély, mint a következő Vojvodina-meccs eredménye. Se erre, se arra nem mernék nagyobb összegben fogadni.

A pártvezetők nyilatkozatai csak fokozzák az izgalmat a nagy döntés előtt. Miközben a haladók gyökeres változtatásokat emlegetnek és tucatnyi személycserét helyeznek kilátásba, a másik két partner, a szocik és a régiósok sokkal visszafogottabbak. Kiszivárgó hírek szerint az SNS négy miniszterétől kész megválni, emellett fél tucatnyi államtitkártól és ugyanennyi közvállalati vezetőtől. Ugyanakkor Ivica Dačić kormányfő, SPS-vezér legfeljebb egy káderének a távozását tartaná indokoltnak, Mlađan Dinkić pénz- és gazdaságügyi miniszter még ennyit sem: nyilatkozata szerint az URS mindhárom kormánytagja – őt magát is beleértve – kiválóan teljesített, és nem lenne helyes leváltani őket. Ha a legnagyobb kormánypárt, az SNS mégis ragaszkodik a lecserélésükhöz, akkor inkább jöjjenek az előrehozott választások.

Az érintett szoci tárcavezetők – Milutin Mrkonjić közlekedési, Žarko Obradović oktatásügyi, Slavica Đukic-Dejanović egészségügyi miniszter – szintén egytől egyig azon a véleményen vannak, hogy nagyszerű teljesítmény van mögöttük, és szó sem lehet a menesztésükről. Mrkonjićnak különben azt róják fel, hogy államköltségen építtetett bekötőutat énekesnő barátnője házához, Obradović a kisérettségi vizsgatételek körüli botránnyal szedett össze fekete pontokat, Dejanovićot a gyógyszerhiány miatt tartják felelősnek. Mindhárman azonban oszlopos tagjai az SPS-nek, így elképzelhető, hogy mekkora kínok elé néz Ivica Dačić, ha Aleksandar Vučić első miniszterelnök-helyettes benyújtja neki a listát a kiebrudalandó tárcavezetőkről. És a szoci főbizottságban érvényesítenie kell kormánybeli beosztottja akaratát!

Hogyan lesz végül ebből szerb peresztrojka, a fekete–vörös kormánykoalíció megreformálása, ez egyelőre rejtély. Vagy a belgrádi kormányátalakítás is csak annyira lesz sikeres, mint Gorbacsovnak a szovjet szocializmus megreformálására tett kísérlete?

De még a miniszteri és államtitkári posztok újraelosztásánál is nagyobb tétje lehet a bejelentett átszervezésnek. Már korábban is célozgattak a haladó pártiak, hogy szívesen vállalnának nagyobb kormányzati felelősséget, értsd: vezetőjük, Aleksandar Vučić venné át a kormányfői posztot a szocialista Ivica Dačićtól, tekintettel a párt rekordnak számító 40 százalékos támogatottságára. Az SNS hétvégi elnökségi ülése után azonban Nikola Selaković igazságügyi miniszter kereken elő is állt a farbával: pártjuk igenis igényt tart a miniszterelnöki posztra! Mintegy megüzenve Dačićnak, hogy ne nagyon bízza el magát, hogy érinthetetlen. Ha vonakodik leváltani elvtársait, akkor akár őt is lefokozzák, és jobbik esetben helyet cserél majd Vučićtyal. Rosszabbik esetben pedig a választások mumusával kell szembenéznie.

Dačić a legújabb célzásokra úgy reagált, hogy nem olyan egyszerű a kormányfőcsere, ahhoz a koalíciós szerződést is újra kellene tárgyalni. Csodálkozását fejezte ki, hogy egyáltalán szóba kerül a kérdés, amikor kormánya – ahogy ő fogalmazott – történelmi sikert ért el a koszovói megállapodás megkötésével. Mint mondta: ha le is váltják, neve így is bekerül a szerb történelembe.

A haladókká avanzsált volt radikálisokat azonban, akik furcsamód meg tudták őrizni népszerűségüket még a lesújtó gazdasági helyzet, az egyre növekvő munkanélküliség ellenére is, a jelek szerint nem érdekli a történelem. Enyhén szólva kihasználják a számukra kedvező közvélemény-kutatási adatokat, amikor ilyen kemény követelésekkel lépnek fel partnereikkel szemben. De mondhatnánk úgy is, hogy egyszerűen zsarolják őket, minduntalan előhozakodva a választásokkal, ami jelenleg csakis nekik kedvezne. Az őket támogató belgrádi lapok pedig úgy fogalmaznak, hogy a kádereiket védelmező Dačić és Dinkić „rákényszerítik” a haladókat az új választások követelésére. Több elemző, meg sem várva a koalíciós partnerek megegyezését, máris kész ténynek veszi az őszi szavazást.

Hogy mindehhez mit szólnak a választók, az majd kiderül. Kétségtelen, hogy Vučić nagy népszerűségre tett szert, és ezt igyekszik minél előbb kamatoztatni, mielőtt még nagyobb pácba kerül a gazdaság, és rajongói rájönnek, hogy a nagy ígéretek a felvirágzásról csak üres szólamok, nincs mögöttük semmi. A Faktor plus közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint a legnépszerűbb politikus továbbra is Aleksandar Vučić 67 százalékkal, a legnépszerűtlenebbek pedig Mrkonjić, Obradović, Dinkić. Nem kevesebb mint 64 százalék támogatja az új választások kiírását, és csak 31 érné be a kormány átalakításával.

Nem vitás: nehéz tárgyalások várnak Ivica Dačićra és Mlađan Dinkićre.

J. Garai Béla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tűlevél tizenhárom éve - illusztráció
2018. OKTÓBER 27.
[ 8:53 ]
Ariadné fonala - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 30.
[ 18:41 ]
Ivica jóslata - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:58 ]
A rovat frissítése szünetel - illusztráció
2018. JÚLIUS 23.
[ 19:18 ]
A jövő századi kutatók számára, akik jobb híján térségünk diplomáciai boszorkánykonyháinak titkaival bíbelődnek majd, valószínűleg felfoghatatlan talányt fog képezni, hogy miként kaphatott itt ekkora szerepet az egyház az aktuális politika formálásában, amikor az állam fennhangon szekularizmusával dicsekszik. Például...
2018. JÚLIUS 7.
[ 16:04 ]
Amíg valamilyen csoda folytán nem születik megállapodás Belgrád és Pristina között, addig arra vagyunk kárhoztatva, hogy a politikusok és a média szünet nélkül Koszovó témájával „bombázzanak” bennünket. Akár szívügyünk a déli tartomány, akár nem.Mai helyzetünkben elképzelni is nehéz azokat a jövendő...
2018. JÚNIUS 11.
[ 10:09 ]
Ki ne szeretne mostanában szerbiai állampolgár lenni? Hiszen csak úgy záporoznak a jólétünkre, sőt, az aranykor beköszöntére tett politikusi ígéretek! Nem illik hálátlannak lenni, de néha már úgy érzem, hogy a könyökömön jönnek ki az ígéreteikkel. A legfrissebb prófécia, amit a napokban hallottam magától az...
2018. JÚNIUS 4.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban