Tűlevél
Jön a Nagy Testvér!

Ha minden igaz, teljesül az orosz elnök itteni rajongóinak az a hőn áhított vágya, hogy körükben üdvözölhessék a Nagy Testvért, minden igaz patrióta imádott államférfiját: Putyin Vlagyimirt.

A hétvégén ugyanis külügyminiszteri szinten megerősítették a sokáig kérdéses vizit hírét, amire eddigi értesülések szerint október 16-án kerülne sor, négy nappal Belgrád felszabadulásának hetvenedik évfordulója előtt. Igaz, a meghívás eredetileg a jubileum napjára, vagyis 20-ára szólt, de az orosz elnöknek 16-ika jobban megfelel, mivelhogy 16-án és 17-én részt vesz az EU és az ázsiai országok milánói csúcsértekezletén. Ami, akár hogy is nézzük, moszkvai szempontból sokkal fontosabb esemény, mint a felszabadítási jubileum. Ezért csak útba ejti Belgrádot, elvégre mégse várhatjuk egy nagyhatalom roppant elfoglalt vezetőjétől, hogy kétszer tegye meg a nagy utat, ha egyszerre is elintézheti a dolgot! Vagyis ha két legyet üthet egy csapásra. A jubileumi ünnepséget pedig úgy is fényesebbé teheti, még ha ez kissé szokatlan is a nemzetközi diplomáciában, hogy négy nappal korábban teszi tiszteletét. Ne keressünk kákán is csomót!

Így hát a vizit valószínűleg csak néhány órára korlátozódik: Putyin rövidke eszmecserét folytat a szerb vezetőkkel, utána megtekinti a jubileumra rendezett katonai parádét – amit az ő kedvéért szintén előrehoznak -, majd koszorúz, és továbbrepül. Ha jobban belegondolunk: az ilyetén módon előre hozott defilével nem is az évfordulót akarják emlékezetessé tenni, hanem Putyin látogatását. Ami igaz, az igaz: nem minden külföldi látogatása kapcsán dicsekedheti el még Putyin sem, hogy katonai díszszemlével fogadták...

A szemle ötlete különben csak néhány napja merült fel, Bratislav Gašić védelmi miniszter közlése szerint megrendezésére Aleksandar Vučić kormányfő adott utasítást. A drasztikus pénzügyi megszigorítások, a bérek korlátozásával karöltve, ez esetben nem játszanak szerepet (mint ahogyan egyébként Tomislav Nikolić elnök New York-i utazása esetében sem, ahová, az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakára, huszonnégy tagú küldöttséggel utazott el úgy, hogy még feleségét is magával vitte!): a szerb vezetés ezzel a cseppet sem olcsó parádéval akarja fényesebbé tenni az eseményt. Hadd lássa a világ, hogy milyen rangos vendége van Belgrádnak, hogy nincs kiszolgáltatva Brüsszel kénye-kedvének, mert keleten is vannak barátai, s ez a kormány számára minden pénzt megér.

Legfeljebb arra nem számítottak, hogy Washington neheztelni fog a látogatás miatt. Michael Kirby belgrádi amerikai nagykövet a diplomáciában szokatlan nyíltsággal fel is tette a kérdést egy vele készített interjúban: „Miért jön Vlagyimir Putyin Belgrádba?”. Majd emlékeztetett arra, hogy Belgrád felszabadításában a Harmadik Ukrán hadsereg is részt vett a Vörös hadsereg részeként, az ukrán elnököt pedig nem hívták meg, mint ahogyan azoknak a jelenleg független országoknak a vezetőit sem, amelyekből 1944-ben szintén felszabadító seregek érkeztek ide. A nagykövet azt sem rejtette véka alá, hogy miért kifogásolják az orosz elnök meghívását: azért, mert Oroszország háborút folytat szomszédja, Ukrajna ellen, ergo, Putyin jelenleg nem az a tiszteletre méltó államférfi, akit díszvendégként kell fogadni.

A nagyköveti figyelmeztetést azonban a házigazdáék elengedték a fülük mellett, Aleksandar Vučić pedig azzal a képtelen magyarázattal áltatta híveit, hogy az intelmek „Oroszországnak és nem Szerbiának szóltak”. Vagyis mindez az ő kapcsolataikkal függ össze, azt is hozzáfűzve nagyvonalúan, hogy ebbe ő nem kíván beavatkozni. Még szerencse, mondhatnánk.

Ha Vlagyimir Putyin nem lenne ennyire elfoglalt politikus, s nem kötnék le az Ukrajna körüli „béketeremtő hadműveletek”, ki tudja, talán még Újvidékre is ellátogatna, ahol állítólag igen sok a híve, bár feltehetően nem az őslakosok körében. Legalább is ezt állítja - vagyis hogy a tartományi székvárosban rengeteg az oroszbarát ember – egy vállalkozó kedvű kocsmatulajdonos, bizonyos R. M., aki úgy próbált tőkét kovácsolni a szerb-orosz barátságból, hogy csapszékét „Bife Putin”-ra keresztelte. A szokatlan nevű belvárosi csehó érthető módon a média érdeklődését is felkeltette, ám a tulajdonos vesztére. Ugyanis hamarosan kiszálltak a felügyelők, és felfedezték, hogy – az egyik helyi média címét idézve – „Putyin lopja a vizet”. Vagyis a vízvezetéket a vízórát megkerülve kötötték rá a hálózatra, s emiatt komoly büntetés esedékes. Ha csak nem veszik enyhítő körülménynek, hogy a tulaj vezetőségi tagja annak az Orosz Pártnak, amely a legutóbbi választásokon körülbelül hat és fél ezer voksot gyűjtött be.

Milyen kínos visszhangja lenne Moszkvában, hogy megbírságolták egy Putyin nevére keresztelt kocsma tulajdonosát, ráadásul egy haladó párti káderek vezette városban! Néhány hektoliter csapvízért. Ha fülébe jut, talán még Vlagyimir Vlagyimirovics is lemondja látogatását.

J. Garai Béla

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tűlevél tizenhárom éve - illusztráció
2018. OKTÓBER 27.
[ 8:53 ]
Ariadné fonala - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 30.
[ 18:41 ]
Ivica jóslata - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:58 ]
A rovat frissítése szünetel - illusztráció
2018. JÚLIUS 23.
[ 19:18 ]
A jövő századi kutatók számára, akik jobb híján térségünk diplomáciai boszorkánykonyháinak titkaival bíbelődnek majd, valószínűleg felfoghatatlan talányt fog képezni, hogy miként kaphatott itt ekkora szerepet az egyház az aktuális politika formálásában, amikor az állam fennhangon szekularizmusával dicsekszik. Például...
2018. JÚLIUS 7.
[ 16:04 ]
Amíg valamilyen csoda folytán nem születik megállapodás Belgrád és Pristina között, addig arra vagyunk kárhoztatva, hogy a politikusok és a média szünet nélkül Koszovó témájával „bombázzanak” bennünket. Akár szívügyünk a déli tartomány, akár nem.Mai helyzetünkben elképzelni is nehéz azokat a jövendő...
2018. JÚNIUS 11.
[ 10:09 ]
Ki ne szeretne mostanában szerbiai állampolgár lenni? Hiszen csak úgy záporoznak a jólétünkre, sőt, az aranykor beköszöntére tett politikusi ígéretek! Nem illik hálátlannak lenni, de néha már úgy érzem, hogy a könyökömön jönnek ki az ígéreteikkel. A legfrissebb prófécia, amit a napokban hallottam magától az...
2018. JÚNIUS 4.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban