Tűlevél
Sok hűhó...
Betűméret:             

Napok óta drámai hangulat lengi be a közéletet Szerbiában: puccsot rebesgetnek, amelyet egy láthatatlan idegen kéz irányításával közeli munkatársak terveznek a miniszterelnök ellen… Akinek a háza körül gyanús külföldi ügynökök ólálkodnak… Ráadásul újságcikkek jelennek meg nyilvánvaló destabilizációs szándékkal…

Nem csoda, hogy az Informer c. kormánypárti tabloid ebben az egy szóval jellemezte az elállt helyzetet és kiáltotta világgá öles betűkkel címoldalán: „Államcsíny!”.

És a legújabb fejlemények: A. Vučićot egy feljelentés alapján kihallgatják a rendőrségen, ahol önként veti alá magát a hazugságvizsgálatnak. Közben az elnökkel tanácskozik az előállt helyzetről, aki egységre szólítja fel a nemzetet az országot ért fenyegetés miatt.

Feleennyi gond is elég lenne, hogy gyötrelmes álmatlan éjszakákat okozzon a kormányfőért aggódó állampolgároknak! Akik feledve az őket sújtó összes egzisztenciális problémát - a télirevaló beszerzésétől a gyereknek szánt meleg holmi megvásárlásán át egészen a fellendülés, valamint a fizetés-, és nyugdíjemelés időpontjának újabb eltolódásáig - szinte lélegzet visszafojtva figyelik az aggasztó eseményeket.

A vészharangot az említett tabloid szerkesztője, Aleksandar Vučićevic kongatta meg egy múlt heti tévéműsorban, amikor nyíltan figyelmeztette a miniszterelnököt (aki különben a barátja), hogy a világért se utazzon el Pekingbe! Ha ezt teszi, előfordulhat, hogy távollétében ellenséges külföldi ügynökök és azoknak immár a kormányba is beszivárgott kiszolgálói meg fogják fosztani őt hatalmától. Erre tett rá még egy lapáttal Nebojša Stefanović belügyminiszter, amikor azzal a leleplezéssel rukkolt ki, hogy Vučić politikai ellenfelei egy bizonyos láthatatlan kéz vezényletével készülnek megbuktatására.

Nos, a kormányfő, mindeme kockázatokkal dacolva, mégis elutazott Kínába, hogy részt vegyen a közép- és kelet-európai országok vezetőivel tartott gazdasági tanácskozáson. Ahol a sikeres tárgyalások mellett még abban a megtiszteltetésben is része volt, hogy a vendéglátó Li Ko Csiang miniszterelnök, útban Pekingből Szucsoába, a tanácskozás színhelyére, pont ő mellett foglalt helyet a háromszáz kilométeres tempóval száguldó szupergyors kínai vonaton! Amint arról alig leplezett büszkeséggel számolt be a közszolgálati tévé, a hazafias nézősereg legnagyobb örömére. Elképzelhető, hogy mekkora irigységet váltott ez ki a többi résztvevő kormányfőben és országaik közvéleményében!

Már-már fellélegeztünk, hogy megúsztuk a puccsot, és hogy tovább élvezhetjük a haladópárti gárda sikeres kormányzásának eredményeit, amikor, mint derült égből a villámcsapás!, arról értesültünk, hogy A. Vučićot, amint hazaért Pekingből, beidézték a rendőrségre kihallgatásra. A hír valóságos bombaként robbant: a miniszterelnököt kihallgatják! A tetejében még hazugságvizsgáló detektorozásnak is alávetik! Amit ő, a rá jellemző hősiességgel, önként el is vállalt, bár megtagadhatta volna.

Minderre egy Aleksandar Kornic nevezetű lapszerkesztő feljelentése nyomán került sor, aki amiatt fordult a hatóságokhoz, hogy A. Vučić tesvérével, Andrej Vučićtyal és még három személlyel együtt állítólag megpróbálta őt megzsarolni, hogy tegyen terhelő vallomást korábbi munkaadója, Aleksandar Rodić (micsoda véletlen: egy újabb Aleksandar!, már a negyedik ebben a szövevényes sztoriban), a Kurir c. tabloid tulajdonosa ellen.

A feljelentésről szóló hír a Kurir címoldalán jelent meg, és ebben Kornic részletesen elmeséli, hogy a két Vučić és cimborái egy vendéglő pincehelyiségében megpróbálták őt megvesztegetni: pénzt adtak és zsíros állást ígértek neki, ha belép a kormánypártba és hamis vallomást tesz volt munkaadója ellen. Ő azonban ellenállt a kísértésnek, és feljelentést tett a kormányfő és társai ellen.

A dolog most ott tart, hogy a kormánypárti média össztüzet zúdít a Kurirra és annak tulajdonosára, akit azzal vádolnak, hogy destabilizálni akarta az országot. Kordicot, a feljelentőt pedig szintén beidézték a rendőrségre, kihallgatásra, ő azonban elutasította a hazugságvizsgáló alkalmazását. Állítólag amnéziára hivatkozik, nem emlékszik a pincében elhangzott részletekre… Az egészségügyi miniszter arra célzott, Kordic elmeállapotával sincs minden rendben, ezért se kell komolyan venni a vádjait.

Gondolhatnánk is, hogy valami nincsen rendben vele, ha ilyen vakmerő dologra vetemedik, hogy megvádolja a kormányfőt…

Különben A. Vučić a maga részéről mindent cáfolt a kihallgatáson, azt állította, hogy nem is ismeri Kordicot, soha nem is találkozott vele. Az erről beszámolóban Nebojša Stefanović belügyminiszter külön kiemelte, hogy a hazugságvizsgáló készülék megerősítette, hogy igazat mond!

Hogy mi áll a dolgok hátterében? A beavatottak szerint az, hogy Rodić meg akarta kaparintani a legpatinásabb szerb újság, a Politika és a Večernje novosti tulajdonjogát, ami nem tetszett a kormányfőnek, és meg is hiúsította szándékát. Azóta Rodić hadat üzent Vučićnak és kormányának, nem múlik el nap, hogy lapjában, a Kurirban ne leplezné le valamilyen vélt vagy tényleges visszaélésüket. Hogy ezt a kormány az ország destabilizálásra tett kísérletnek és a miniszterelnök elleni puccnak minősíti, az már az itteni szokásos dramatizálás része.

Vélhetőleg a mostani „drámai helyzet” is hamarosan lecsillapodik, a nyomás leenged, mint egy kiszúrt lufiban. Egészen a következő alkalomig, amikor újra felbukkan és támadásba lendül egy vélt destabilizáló…

J. Garai Béla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tűlevél tizenhárom éve - illusztráció
2018. OKTÓBER 27.
[ 8:53 ]
Ariadné fonala - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 30.
[ 18:41 ]
Ivica jóslata - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:58 ]
A rovat frissítése szünetel - illusztráció
2018. JÚLIUS 23.
[ 19:18 ]
A jövő századi kutatók számára, akik jobb híján térségünk diplomáciai boszorkánykonyháinak titkaival bíbelődnek majd, valószínűleg felfoghatatlan talányt fog képezni, hogy miként kaphatott itt ekkora szerepet az egyház az aktuális politika formálásában, amikor az állam fennhangon szekularizmusával dicsekszik. Például...
2018. JÚLIUS 7.
[ 16:04 ]
Amíg valamilyen csoda folytán nem születik megállapodás Belgrád és Pristina között, addig arra vagyunk kárhoztatva, hogy a politikusok és a média szünet nélkül Koszovó témájával „bombázzanak” bennünket. Akár szívügyünk a déli tartomány, akár nem.Mai helyzetünkben elképzelni is nehéz azokat a jövendő...
2018. JÚNIUS 11.
[ 10:09 ]
Ki ne szeretne mostanában szerbiai állampolgár lenni? Hiszen csak úgy záporoznak a jólétünkre, sőt, az aranykor beköszöntére tett politikusi ígéretek! Nem illik hálátlannak lenni, de néha már úgy érzem, hogy a könyökömön jönnek ki az ígéreteikkel. A legfrissebb prófécia, amit a napokban hallottam magától az...
2018. JÚNIUS 4.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban