GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. június 19. [9:25]

Brnabić vagy választás

Brnabić vagy választás
Brnabić és Vučić

Az első számú vezető ismét megmutatta, hogy ebben az országban minden úgy történik, ahogyan ő akarja: nem a saját pártjából, a Szerb Haladó Pártból választott magának utódot a kormányfői székbe, bár erre többen is számítottak soraikból, nem is a szocialista koalíciós partner e posztra ácsingózó vezetőjét, Ivica Dačićot bízta meg a feladattal, hanem egy pártonkívüli szakembert: Ana Brnabićot, az eddigi államigazgatási és helyi önkormányzati minisztert.

Megtörténhet azonban, hogy ezúttal kissé elszámította magát.

A döntéssel kétségkívül saját hatalmát igyekezett bebiztosítani, hiszen a miniszterelnöki pozíció alkotmányjogilag nagyobb befolyást biztosít viselőjének az ország irányításában, mint az államfői poszt, ezért nem mindegy, hogy ki tölti be. Aleksandar Vučić a maga és eszmetársa, Tomislav Nikolić példáján is megtapasztalhatta, hogy a hatalom milyen könnyen kicsúszhat az elnök kezéből, különösen akkor, ha elköveti azt a könnyelműséget, amit Nikolić, hogy lemond a pártelnöki tisztségről. Márpedig Vučić nem éri be kitüntetések osztogatásával és történelmi emlékművek avatásával, mint pártbeli elődje. Olyan kormányfőt választott tehát, aki reményei szerint hűen követi utasításait és nem szövetkezhet ellene egy párttal sem.

Nemcsak megkérdőjelezhetetlen hatalmát bizonyította ezzel, hanem azt is, hogy mennyire nem méltányolja pártbeli társainak véleményét. Hiába hangoztatták a SNS-elnökség tagjai, hogy a kormányfőnek a párt soraiból kell kikerülnie, tekintettel „történelmi” választási győzelmeikre, hiába koccintgatott Milos Vučević újvidéki polgármester és pártalelnök barátaival a megkapni vélt magas funkcióra, kiderült, hogy elszámította magát, amint mondani szokták: előre ivott a medve bőrére. A főnök figyelembe se vette ajánlkozását.

A kormányzópártra nézve különben megbélyegző szegénységi bizonyítvány, hogy egyetlen rátermett kádere sincs a hatszázharmincezres tagságban, aki komolyan számba jöhetett volna.

Mellesleg: jellemző a haladópárti viszonyokra, hogy a döntés után a megszólalók kivétel nélkül lelkesen helyeslik Vučić elhatározását, mintha maguk is mindig Ana Brnabićra tippeltek volna. Nebojša Stefanović belügyminiszter, a SNS alelnöke sietett bejelenteni, hogy maradéktalanul támogatja az elnök döntését abban a meggyőződésben, hogy az „a lehető legnagyobb mértékben Szerbia érdekeit szolgálja”. Ugyanilyen hangnemben nyilatkoztak a párt más vezető káderei is. Zorana Mihajlović építésügyi tárcavezető örömmel üdvözölte Vučić bölcs döntését, hogy végre egy nőt javasolt a kormány élére. A kormánykoalícióhoz tartozó kisebb pártok vezetői, Rasim Ljajić kereskedelmi és Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter sem akart lemaradni, ők is buzgón helyeselték a döntést. A VMSZ álláspontja még nem ismert, de feltételezhető, hogy ők is csatlakoznak a támogatók kórusához.

Már-már harmonikusnak tűnt a koalíciós egyetértés az elnöki akarat támogatásában, amikor az elmúlt hétvégén kiderült, hogy egyáltalán nem biztos, hogy lesz elég képviselő, aki megszavazza Brnabić kinevezését. A szocialistákkal szövetséges Dragan Marković Palma jagodinai polgármester, az Egységes Szerbia nevű párt vezetője ugyanis konokul kitart elutasító álláspontja mellett. Palmát nem győzte meg Vučić érvelése Ana Brnabić szakértelme és szorgalma mellett, egyszerűen nem hajlandó elfogadni, hogy olyan kormányfője legyen Szerbiának, aki az LGBT-populációhoz tartozik. Mint emlékezetes, korábban úgy fejezte ki ellenérzéseit a meleg mivoltát nyíltan megvalló miniszter asszony kinevezésével szemben, hogy a kormányfő csakis olyan személy lehet, aki családos, akinek gyerekei vannak… Most tömören így fogalmazott a sajtó képviselői előtt: „Ana Brnabić nem az én miniszterelnököm”. Azt is bejelentette, hogy pártja hat képviselőjével együtt ő sem fogja megszavazni Brnabić megválasztását.

Váratlanul csatlakozott hozzájuk Moamer Zukorlić volt főmufti, a Bosnyák Nemzeti Tanács parlamenti képviselője, azzal érvelve, hogy nem lenne jó, ha olyan személyt választanának erre a posztra, aki „szexuális orientációjával irritálná a többség erkölcsi meggyőződését”.

Palma és a volt főmufti bojkottja még nem veszélyeztetné a szükséges többség megteremtését a kormány számára a parlamentben, ám közben az is napvilágra került, hogy nem csak ők ellenzik Brnabic megválasztását, hanem több SNS képviselő is. Stefanović belügyminiszter a hétvégén beismerte, hogy „nagy problémák vannak a többség körül”. Olyannyira, hogy emiatt egy héttel elhalasztják a parlamenti voksolást. Addig folyik a győzködés és az alkudozás. Stefanović szerint Vučić semmiképpen sem fog elállni Brnabićra vonatkozó javaslatától.

Ez érthető is, hiszen egy ilyen visszakozás választási vereséggel érne fel számára, amit Vučić bármi áron el akar kerülni. Ezért a párt köreiből származó értesülések szerint ultimátumot intézett a kormánykoalíció tagjaihoz: vagy támogatják Brnabićot, vagy elbúcsúzhatnak a hatalomtól. Nemcsak a kormányból penderítik ki őket, hanem a közvállalatokban betöltött zsíros állásokból is. Vučić azt is megüzente a partnereknek, hogy nem fogadja el a tartózkodást vagy a távolmaradást a szavazás idején: világos támogatást követel tőlük.

A haladók fő partnerével, a szocialistákkal a jelek szerint nincs gond, Ivica Dačić külügyminiszter és kormányalelnök megnyugtatta Vučićot, hogy mind a 22 képviselőjük igennel fog szavazni. Emellett megpróbálja rábeszélni szövetségesét, Palmát, hogy változtassa meg álláspontját. Mindennek fejében a szocialisták arra számítanak, hogy négy miniszteri tárcát kapnak az új kormányban, kettővel többet az eddiginél.

A szoci politikus, úgy látszik, beletörődött abba, hogy nem rá esett az elnök választása, beéri azzal, hogy erősödik jelenlétük a kormányban. Annál is inkább, mert Vučić kijelentette: Dačićot képzeli el a politikai ügyek felelősének a kormányban, szemben Brnabićtyal, aki a gazdasági ügyeket intézi. Vagyis ahogy Vučić fogalmazott: Dačić lesz a „politikai kormányfő”, Brnabić pedig a gazdasági. Feltehetőleg Koszovó ügye is Dačićra tartozna.

Hogy a valóságban miként fog működni ez a különös hatalmi játékszabályt, amit Vučić eszelt ki, és hogy Ana Brnabić belemegy-e ebbe a kompromisszumba, azt a jövő fogja megmutatni – ha egyáltalán megszavazzák kinevezését. Bár az olyan helyzetekből ritkán szokott valami jó kisülni, amit a népi szólás úgy jellemez, hogy két dudás egy csárdában.

A napokban tehát eldől, hogy sikerül-e a haladóknak meggyőzniük az engedetlen partnereket, hogy megteremtsék az új miniszterelnök megválasztásához szükséges többséget. Ha nem járnak sikerrel, akkor jöhet egy újabb előrehozott parlamenti választás, amint azt Nebojša Stefanović kilátásba helyezte. „Mi sohasem menekültünk az ilyen megoldás elől”, hangoztatta a haladók alelnöke.

Hogy mindez mennyire veti vissza a megkezdett gazdasági reformokat és az uniós csatlakozást, az nem lényeges. Fontos, hogy érvényesüljön az első számú vezető akarata.

J. Garai Béla


2017. december 11. [10:47]

RAJONGÁS. „Vlagyimir Putyin nemcsak az orosz nép számára jelentős vezető, hanem a szerbek számára is az, hiszen gondoskodik róluk, ezért nagyon hálásak vagyunk... >>

2017. december 4. [10:20]

SEMLEGESSÉG. Jó lesz, ha idejében felkészülünk lelkileg és minden más szempontból a közelgő nehéz időkre. Nem, nem azért, mert netán csődöt mondanak a kormány... >>

2017. november 27. [11:21]

RESPEKTUS. Ismét „drámai” hét van mögöttünk. A Ratko Mladić ügyében hozott hágai ítélet úgy felkavarta a politikai közéletet, mintha élet-halál kérdéséről... >>

2017. november 19. [18:58]
Döntés, kiskapuval
2017. november 13. [13:37]
Minden út Moszkvába vezet
2017. november 6. [11:33]
Várjuk a lavinát
2017. október 30. [12:59]
Hol ül Szerbia?
2017. október 22. [11:51]
Hága, az igazságtalan...
2017. október 16. [11:29]
Bárkiből lehet próféta
2017. október 9. [10:41]
Katalóniával védjük Koszovót


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka