Tűlevél
Ivica jóslata
Majd ha a fűzfán szőlő terem
Betűméret:             

Megesik ugyan néha, hogy a fűzfa errefelé szőlőt terem, mégpedig bőven. De őszintén szólva én még nem láttam. hogy ráadásul bőven is.

Így szól a legújabb albán-szerb viszonyról szóló versike, amolyan előzetes jókívánság. Majd ha a fűzfán szőlő terem, akkor lesz nektek autonómiátok, addig ne is ábrándozzatok. Ez talán az első kedveskedő jókívánság a két náció között, eddig mindig csak kegyetlen verekedés meg az átokszórás ült kettejük között. Hátha lassan a közhangulat is megváltozik, és megszűnik végre ez az átkozódás.

Ki tudja, lehet, hogy az idén is jobban jártunk volna az albán tűzifával… El tudom azonban képzelni, hogy a ruszki barátok esetleg korlátoznák az errefelé irányuló ilyesféle szállítmányokat, csutkából pedig nem futná mindenkinek.

Van ugyan fűzfa erre felé is, de őszintén szólva, én még nem láttam, hogy szőlő is termett volna rajta.

Talán majd jövőre. Mert azért Ivica jóslatai olykor tényleg bejönnek. Talán jövőre.

Talán egyszer jövőre. Például egy-egy egzotikus távoli ország esetében, ott érdemesebb is lenne, ahol kapósabb termések teremnek. Vagy neadjisten kőolaj?

Hátha egyszer meghallgatja az a magasságos az itteni kérelmeket. Úgy is olvasom, hogy a kormány utasítást adott ki, hogy ezentúl csak bölcs intézkedéseket szabad hozni. Koszovó függetlensége helyett csupa hasznos és javunkat szolgáló intézkedéseket. Alig várom, hogy beinduljon már a kampány. És ne az történjen, amiről Thaciék ábrándoznak. Fűzfa helyett muskotályos, vagy sós mogyoró, kőolaj, és ehhez hasonlók.

És akkor mindjárt felszökne vezetőink tekintélye.

Még nagyobb lehet majd az örömünk, ha a kínai elnök meghallgatja óhajunkat. A napokban arról olvashattunk, hogy hozzá szeretnénk fordulni egy jelentős kéréssel. Nem tudom, hogy nagyobb lesz-e annál, amiért Thaci eseng az Atyához? Mindenesetre a hívők létszáma furcsa módon kezd közeledni, és és mi történik, ha lassan kiegyenlítődik? És a Mindenhatótól is legalább annyit lehet majd kunyerálni, mint az előbbitől? Nem szeretnék a nyugati politikusok bőrében lenni néhány évtized múlva.

Mit mondanak majd a hívőknek?

Hogy lassan a Mennyország is kifogy a mannából?

Csak arra leszek kíváncsi, hogy a ravasz sipik akkor vajon majd kihez fognak segélyekért fohászkodni?

J. Garai Béla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tűlevél tizenhárom éve - illusztráció
2018. OKTÓBER 27.
[ 8:53 ]
Ariadné fonala - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 30.
[ 18:41 ]
A rovat frissítése szünetel - illusztráció
2018. JÚLIUS 23.
[ 19:18 ]
A pápuák velünk vannak - illusztráció
2018. JÚLIUS 7.
[ 16:04 ]
Amíg valamilyen csoda folytán nem születik megállapodás Belgrád és Pristina között, addig arra vagyunk kárhoztatva, hogy a politikusok és a média szünet nélkül Koszovó témájával „bombázzanak” bennünket. Akár szívügyünk a déli tartomány, akár nem.Mai helyzetünkben elképzelni is nehéz azokat a jövendő...
2018. JÚNIUS 11.
[ 10:09 ]
Ki ne szeretne mostanában szerbiai állampolgár lenni? Hiszen csak úgy záporoznak a jólétünkre, sőt, az aranykor beköszöntére tett politikusi ígéretek! Nem illik hálátlannak lenni, de néha már úgy érzem, hogy a könyökömön jönnek ki az ígéreteikkel. A legfrissebb prófécia, amit a napokban hallottam magától az...
2018. JÚNIUS 4.
[ 9:20 ]
MIT TUD AZ ELNÖK? Az ember mégse állhat ki az utcára, kifaggatni a járókelőket, hogy mit gondolnak Koszovóról, az ország uniós tagságáról, a kormány tevékenységéről… Így pedig kénytelenek vagyunk a naponta megjelenő közvélemény kutatásokra hagyatkozni, és belőlük eligazodni saját józan eszünk szerint.Merthogy...
2018. MÁJUS 21.
[ 10:31 ]
Beolvasás folyamatban