Vajdaság
Kerekasztal az élelmiszeripar fejlesztéséért
Az élelmiszeripar versenyképességének megőrzése az EU csatlakozás után címmel tartott kerekasztalt a Háló Vajdasági Fejlesztési Alap ma este a Magyar Házban.
A jelenlevőket Bunford Tivadar, a szervezet elnöke köszöntötte.
A Háló Fejlesztési Alap célja a délvidéki mezőgazdaság és élelmiszerfeldolgozás fejlesztése, továbbá, hogy a vajdasági magyar ember otthon, a saját falujában találja meg egzisztenciáját. Ezért a Háló Fejlesztési Alap előadásokat szervez és jó példákat próbál közvetíteni. Ennek érdekében történt az a lépés is, amikor a közelmúltban tíz olyan vajdasági civil szervezettel kötöttek együttműködési megállapodást, akik a mezőgazdasági termelők és élelmiszerfeldolgozók munkájának segítését tűzték ki célul.
A kerekasztal vendége Éder Tamás, a magyarországi Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke volt. Előadásának témája Az EU csatlakozás hatása a magyarországi élelmiszergazdaságra – élelmiszeripari megközelítésből.
Az érdeklődők arról informálódhattak, hogy milyenek Magyarország mezőgazdaságának és élelmiszerfeldolgozó iparának uniós tapasztalatai, melyek azok a hibák, amiket Magyarország elkövetett a csatlakozás folyamán, valamint az eredményekről.
Éder Tamás az előadás elején néhány főbb mutatót, statisztikai adatot ismertetett a magyar mezőgazdaságról és élelmiszergazdaságról. Megtudtuk például, hogy míg az EU csatlakozás előtt Magyarországon a mezőgazdaság és az állattenyésztés aránya körülbelül megegyezett, addig a csatlakozás óta ez az arány irreálisan megbomlott, és az állattenyésztés jelentősen visszaesett a mezőgazdasághoz viszonyítva.
A továbbiakban Éder Tamás ezeket a számadatokat, illetve a kiváltó okokat magyarázta. Mint mondta, a magyar élelmiszeripar az EU csatlakozás vesztese. A 2004 és 2008 közötti időszakban a magyar piac az addigi hazai értékesítésének negyedét vesztette el. Ennek számos oka van, például, hogy a magyarországi üzletek kénytelenek polcaikra helyezni a többi uniós tagország által felkínált import árut is. A magyar vásárló pedig csak a statisztikai adatok szerint lokálpatrióta, hiszen a számok azt mutatják, hogy a magyar vásárlók is inkább a gyengébb minőségű, külföldi terméket vásárolják meg, ha az olcsóbb mint a jobb minőségű magyar áru.
Végezetül Éder Tamás felvázolta, hogy mik lennének azok a szükséges lépések, amiket Magyarországnak is, de más országoknak is meg kellene tenniük a gazdasági mutatók javítása érdekében. Ezek a lépések között szerepelt például az ÁFA csökkentés, a korrupció kiküszöbölése a hatóságok szigorúbb ellenőrzésével, valamint a támogatási prioritások átrendeződése is, ugyanis véleménye szerint az állattenyésztést és az élelmiszeripart előtérbe kell helyezni a mezőgazdasággal szemben.
Az időszerű témára vonatkozó magyarországi tapasztalatok, a levont szakpolitikai következtetések útmutató jellegűek, és fontos információk lehetnek számunkra, hogy mire kellene kifejezetten figyelmet fordítani a mezőgazdaság, illetve az élelmiszeripar sorsát illetően Szerbia EU-s csatlakozása előtt.
Gy. V.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ingyenes HIV-teszt Szabadkán - illusztráció
2020. DECEMBER 5.
[ 11:59 ]
A tervek szerint szombaton kezd el ismét működni az ideiglenes covid-kórház az Újvidéki Vásár csarnokában. A Vajdasági Klinikai Központban arra számítanak, hogy a vásárcsarnok üzembe helyezése által további 200 helyhez jutnak, míg Miloš Vučević, Újvidék polgármestere azt mondta, 330 ágy lesz. Edita Stokić, a...
2020. DECEMBER 4.
[ 15:49 ]
A délvidéki magyarság megőrizte életerejét és szülőföldön képzeli el a jövőjét – hangzott el ma Szabadkán, amikor Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a vajdasági magyar térség és gazdaságfejlesztési program idei eredményeit...
2020. DECEMBER 4.
[ 15:34 ]
Zenta községben jelenleg 184 aktív fertőzöttet jegyeznek. Közülük 36-an szorulnak kórházi kezelésre, ebből négyen lélegeztetőgépre is. A rosszabbodó járványhelyzet miatt újabb intézkedéseket hozott Zenta község rendkívüli helyzetekkel megbízott törzskara. A legújabb döntés értelmében hétfőtől csak azok a...
2020. DECEMBER 4.
[ 13:58 ]
Beolvasás folyamatban